Matintolerans Magazin 2.0

För dig som vill veta – mer!

Meny
  • Nyheter
    • Återkallelser
    • Mattips
  • Populärvetenskapliga artiklar
  • Matintolerans
    • Glutenintolerans
    • Laktosintolerans
    • Histaminintolerans
    • Fruktosmalabsorption
    • Salicylsyra intolerans
  • Matallergi
    • Mjölkallergi
    • Sojaallergi
    • Nötallergi
    • Majsallergi
    • Recept
  • Intervjuer
  • Om
    • Integritetspolicy
    • Kontakt
Meny

Senaste nytt

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31

Mer än 1,5 tesked av ”fel” kanelsort dagligen kan vara dåligt för levern

Publicerad den 2015-09-162020-12-19 av Lise-Lotte Thuse
Uppdaterad: 19 december, 2020
Fotograf Nicole Michalou, Pexels

Kan ”vanlig kanel” vara skadlig?

Den vanligaste kanelsorten som säljs i Sverige tillhör familjen Cassia kanel, till exempel Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum och Cinnamomum burmannii. Det är den sorten som säljs bland annat av Santa Maria. Den kanelsorten innehåller naturligt ett ämne som är giftigt för vår lever som heter kumarin. Ifall man får i sig för höga halter av kumarin över en längre tid kan levern ta skada. Därför får man i Sverige inte tillsätta kumarin till livsmedel och de livsmedel som naturligt innehåller kumarin har livsmedelsverket satt rekommendationer på hur mycket vi kan äta utan problem.

Hur mycket ”vanlig kanel” kan man äta?

Livsmedelsverket har tagit fram riktlinjer för hur mycket vi kan äta vid olika åldrar utan risk för leverskador:

ÅlderVikt (kg)Tolerabelt dagligt intag (TDI)
för kumarin (mg)
Mängd kanel som kan
ätas dagligen utan risk
4 år181,8ca 1/3 tsk
8 år313,1ca 2/3 tsk
12 år424,2knappt 1 tsk
Vuxen707,0knappt 1,5 tsk

Fastän man kanske inte tar kanel på sin mat så skall man tänka på att kanelbullar, pepparkakor och andra kakor eller maträtter kan innehålla kanel.

Finns det kanel med mindre kumarin?

Ja, och den sorten heter Ceylon kanel men är inte lika vanligt i Sverige. Ceylon kanel är dyrare än den vanliga Cassia kanelen och har en annan smak. Ceylon kanel är söt i smaken men Cassia kanel är sträv och lite besk i smaken. Spicemaster som gör ekologiska kryddor har Ceylon kanel ifrån Indien.  Ceylon kanelen har bara kumarin i mycket små mängder, så den kan man äta i högre doser än vad som är rekommenderat ovan.

Ceylon kanel ifrån Spicemaster
Ceylon kanel ifrån Spicemaster

Källor

  • Livsmedelsverkets information om kumarin och kanel
  • Eviras information om kumarin (Finska motsvarigheten till Livsmedelsverket)

Uppdateringar

  • 2020-04-12, Uppdaterade brutna länkar till Evira och Livsmedelsverkets information kring kumarin, samt förtydligade texten i artikeln
  • 2020-12-19, Bytte ut bilden på en äldre kanelburken till en nyare bild på kanel
Lise-Lotte Thuse

Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:

Högskola/Universitet Kursnamn Högskolepoäng
Göteborgs Universitet Antibiotikaresistensens problematik 3
Högskolan Dalarna Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi 15
Jönköpings Universitet Gerontologi, grundkurs 7,5
Luleå Tekniska Universitet Arbetsmiljö och stress 7,5
Uppsala Universitet Medicinsk fysik 8
Uppsala Universitet Grundläggande medicinsk genetik 4,5
Högskolan Kristianstad Näringslärans grunder 7,5
Högskolan Kristianstad Matallergi och intolerans 7,5
Högskolan Kristianstad Näringsfysiologi 7,5
Umeå Universitet Kost vid graviditet och amning 7,5
Umeå Universitet Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer 7,5

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ideellt webbmagazin

Matintolerans Magazin startade juni 2011 för att få ut information som är till nytta för matallergiker, matintoleranta och andra personer med magbesvär.

De 3 nyaste

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
  • Nyhet: Kommentarsfunktionen fungerar igen! 2020-12-22
  • Nyhet: Uppdaterat ”Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn” 2020-12-19

Nyhetsmejl

Få mejl varje gång något nytt läggs ut!

Sök

De 5 nyaste

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
  • Nyhet: Kommentarsfunktionen fungerar igen! 2020-12-22
  • Nyhet: Uppdaterat ”Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn” 2020-12-19
  • Hur vet jag om jag har majsallergi? 2020-12-06
  • Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn 2020-11-27

Nyhetsbrev

Kommentarer

  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Sara om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?
  • Sara Hallin om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?

Besökarinformation

© Matintolerans Magazin

Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att på Internet, i tryckt pappersformat eller annat format återge delar eller hela informationen som finns på hemsidan. Det är tillåtet att för privatbruk använda informationen, med källan tydligt angiven, men ej att återge den i något format i eget namn eller företags/organisations namn.

Matintolerans Magazin innehåller information kring matallergi och matintolerans. Informationen kan inte ses som ett alternativ till att söka vård eller få information av läkare eller vårdpersonal. Inte heller bör innehållet på denna webbplats användas för egenvård eller utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement till annan kvalificerad vård eller information.

Taggar

blogginlägg celiaki choklad D-vitamin diagnos facebook gluten glutenfri glutenfritt glutenfritt godis glutenintolerans godis laktos laktosfri laktosfritt Laktosintolerans Livsmedelsverket malmö Matallergi matintolerans Matintoleransförbundet mattips matvarning medicin mjölk Mjölkallergi mjölkfri mjölkfri choklad mjölkfritt ny design Nyhet Nyhetsmejl Orkla Foods Recept semester Skrivbordsbakgrund Sojaallergi sommar symptom test tester träning uppdatering Wallpaper återkallelse

Graviditetsbesvär

Graviditetsbesvär är en webbsida som Matintolerans Magazins samarbetspartner Team Thuse AB tagit fram. Webbsidan har information om vanliga och mindre vanliga besvär före, under och efter graviditet.
© 2021 Matintolerans Magazin 2.0 | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema