Mattips, Populärvetenskapliga artiklar

Mer än 1,5 tesked av ”fel” kanelsort dagligen kan vara dåligt för levern

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2015-09-16
Uppdaterad: 2020-12-19

Kan ”vanlig kanel” vara skadlig?

Den vanligaste kanelsorten som säljs i Sverige tillhör familjen Cassia kanel, till exempel Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum och Cinnamomum burmannii. Det är den sorten som säljs bland annat av Santa Maria. Den kanelsorten innehåller naturligt ett ämne som är giftigt för vår lever som heter kumarin. Ifall man får i sig för höga halter av kumarin över en längre tid kan levern ta skada. Därför får man i Sverige inte tillsätta kumarin till livsmedel och de livsmedel som naturligt innehåller kumarin har livsmedelsverket satt rekommendationer på hur mycket vi kan äta utan problem.

Hur mycket ”vanlig kanel” kan man äta?

Livsmedelsverket har tagit fram riktlinjer för hur mycket vi kan äta vid olika åldrar utan risk för leverskador:

ÅlderVikt (kg)Tolerabelt dagligt intag (TDI)
för kumarin (mg)
Mängd kanel som kan
ätas dagligen utan risk
4 år181,8ca 1/3 tsk
8 år313,1ca 2/3 tsk
12 år424,2knappt 1 tsk
Vuxen707,0knappt 1,5 tsk

Fastän man kanske inte tar kanel på sin mat så skall man tänka på att kanelbullar, pepparkakor och andra kakor eller maträtter kan innehålla kanel.

Finns det kanel med mindre kumarin?

Ja, och den sorten heter Ceylon kanel men är inte lika vanligt i Sverige. Ceylon kanel är dyrare än den vanliga Cassia kanelen och har en annan smak. Ceylon kanel är söt i smaken men Cassia kanel är sträv och lite besk i smaken. Spicemaster som gör ekologiska kryddor har Ceylon kanel ifrån Indien.  Ceylon kanelen har bara kumarin i mycket små mängder, så den kan man äta i högre doser än vad som är rekommenderat ovan.

Ceylon kanel ifrån Spicemaster
Ceylon kanel ifrån Spicemaster

Källor

Uppdateringar

  • 2020-04-12, Uppdaterade brutna länkar till Evira och Livsmedelsverkets information kring kumarin, samt förtydligade texten i artikeln
  • 2020-12-19, Bytte ut bilden på en äldre kanelburken till en nyare bild på kanel