Fruktosmalabsorption

Får du ont i magen eller blir svullen av frukt, då kanske du har fruktosmalabsorption

Publicerad: 2015-11-11
Uppdaterad: 2023-10-03

Ett rött äpple
Ett rött äpple

Svullen mage, magsmärtor, förstoppning eller diarré är vanliga symptom för fruktosmalabsorption

Många upplever obehag när de äter för mycket frukt med svullen mage, förstoppning, diarré, gaser, yrsel eller trötthet. Det kan vara fruktosmalabsorption som betyder att tunntarmen inte kan bryta ner fruktosen som följer med ner till tjocktarmen och ger olika besvärliga symptom.

Det är individuellt hur väl tunntarmen hanterar fruktosen och hur stor mängd man tål att äta och behöver man behöver prova sig fram. En del tål kanske en banan när den är ljus grön medans andra inte tål dem alls. Det finns ett antal listor på vilka frukter som är höga respektive låga i fruktoshalt.

Hur hanterar man fruktosmalabsorption i vardagen?

Först behöver man utreda ifall man har det eller ej och man kan lämpligtvis besöka en dietist för att testa att det inte är andra saker som ligger bakom. När övriga sjukdomar är uteslutna kan man testa för fruktosmalabsorption genom t.ex. provokationstester då man äter något med högt fruktos innehåll på fastande mage. Sedan behöver man prova sig fram till hur stor dos av fruktosen man kan hantera och planera sin kost efter det. Behöver man hjälp med det kan man kontakta dietist eller kostrådgivare och planera sin kost.

Matintolerans.se har skrivit flera artiklar om fruktosmalabsorption, läs dem alla här…

Källor

Uppdateringar

  • 2021-08-11, Uppdaterade den brutna länken till Wikipedia och tog bort länken till Danska läkarhandboken eftersom de begränsat access för de som surfar in utanför Danmark