Fruktosmalabsorption

Fruktosmalabsorption – att få magproblem av frukter och fruktos

Publicerad: 2012-06-05
Uppdaterad: 2023-10-03

Ett rött äpple

Fruktosmalabsorption (Dietary Fructose Intolerance)

Ungefär 30% av alla i Europa och Asien har någon form av fruktosmalabsorption och det betyder att man har problem att bryta ner fruktos. Ifall någon med fruktosmalabsorption äter livsmedel med fruktos så kan inte fruktosen brytas ner ordentligt i tunntarmen och fruktosen följer med ner i tjocktarmen. Det betyder att bakterierna i tjocktarmen använder fruktosen som energi och det bildas gaser och en eller flera av de symptomen som listas nedan.

Symptom för fruktosmalabsorption

 • gaser i magen
 • svullen mage
 • magont
 • diarré eller förstoppning
 • viktuppgång
 • kräkningar (ifall stora mängder fruktos intas)
 • yrsel
 • mild depression
 • trötthet
 • m.fl.

Vilka livsmedel innehåller mycket fruktos?

Det intressanta är förhållandet mellan fruktos och glukos i livsmedlen för glukosen tar delvis ut den negativa effekten av fruktosen och hjälper till att bryta ner fruktosen i tunntarmen. Det finns livsmedel som är sämre och livsmedel som eventuellt kan ätas. Det är individuellt vilka livsmedel som ligger innanför eller utanför gränsen på grund av det är olika ifrån person till person mycket fruktos man kan bryta ner.

Livsmedel att undvika vid fruktosmalabsorption

 • äpplen
 • päron
 • vindruvor
 • torkad frukt
 • dadlar
 • fikon
 • vattenmelon
 • honung
 • russin
 • m.fl.

Livsmedel som eventuellt går bra vid fruktosmalabsorption

 • citron
 • apelsin
 • nektariner
 • blåbär
 • grapefrukt
 • mogna bananer
 • rabarber
 • m.fl.

Medfödd fruktosintolerans (Hereditary Fructose Intolerance)

Det finns en sjukdom som heter Hereditary Fructose Intolerance (HFI) och det betyder att man föds fel i ämnesomsättningen och fattas enzymet aldolase B som behövs för att bryta ner fruktos. Det är en allvarlig sjukdom som eventuellt kan göra att njurarna att slutar fungera. Denna sjukdomen skall inte förväxlas med fruktosmalabsorption som nämns ovan då denna sjukdomen är medfödd och har väldigt allvarliga och potentiellt livshotande symptom.

Symptom för medfödd fruktosintolerans (HFI)

 • kräkningar
 • lågt blodsocker
 • huden blir gul
 • blödningar
 • lever förstoring
 • m.fl.

För att läsa mer om fruktosmalabsorption (DFI) och medfödd fruktosintolerans (HFI) så finns det många internationella hemsidor med listor på livsmedel och vad man kan prova respektive undvika. Kom bara ihåg att det är väldigt individuellt vad man kan äta respektive inte äta. För att testa ifall man har fruktosmalabsorption kan man undvika alla livsmedel med hög fruktoshalt i en vecka och sedan prova att äta ren fruktos (finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker) för att se ifall man visar några av symptomen ovan. Var bara försiktig och uteslut andra typer av matintolerans eller matallergi först så det inte är det som ställer till problem. På internationella sidor kan fruktosmalabsorption heta Fructose Intoleranse eller Fructose Malabsorption och den ärftliga typen kan heta Hereditary Fructose Intolerance. Det är dock olika på olika sidor så läs noggrant. I Sverige är detta relativt okänt än så länge men i andra länder, t.ex. USA har det varit känt sedan 2008-2009 och det finns en mängd uppsatser, rapporter och böcker kring ämnet.

Källor

Uppdateringar

 • 2014-02-09, Uppdaterade länken till Danska läkarhandboken eftersom de hade flyttat på innehållet
 • 2015-09-28, Korrigerande stavningen på fruktosmalabsorption
 • 2016-02-29, Tog bort länken till Danska läkarhandboken då hemsidan har blockerat personer som surfar in ifrån Sverige eller Norge.
 • 2021-08-11, Uppdaterade den brutna länken till Wikipedia