Fruktosmalabsorption, Glutenintolerans, Majsallergi, Mjölkallergi, Sojaallergi

Hur jag upptäckte min glutenintolerans och mjölkallergi (senare sädesslagsallergi och sojaallergi)

Publicerad: 2011-11-03
Uppdaterad: 2023-10-03

20111104-202310.jpg

Observera detta är en läsarberättelse och artikeln baseras på läsarens erfarenheter

1994-1997: När jag först kände mig sjuk

När jag gick på gymnasiet (1994-1997) började jag må väldigt dåligt. Jag var ofta sjuk, förkyld, hade huvudvärk nästan varje dag och var alltid hungrig och hade ofta ont i magen och magproblem. Jag blev vegetarian sista året på gymnasiet men jag blev inte friskare av det. Däremot så lärde jag mig att om jag åt små måltider regelbundet då mådde jag lite bättre.

1996-1997: Allergitester och reaktiv rinit (överkänslig näsa)

För mina konstanta förkylningar gjorde läkarna allergitester men de kunde inte se att jag reagerade på något av de vanliga ämnena så jag fick diagnosen överkänslig näsa (vasomotorisk eller reaktiv rinit). Jag reagerar likadant som en person med allergi och får samma medicin som en person med allergi men man kan inte se vad jag är allergisk mot.

När jag fick min allergimedicin, i slutet av gymnasiet mådde jag bättre för min näsa rann inte hela tiden och jag var inte lika ofta förkyld.

1996-2004: Läkarundersökningar av magen

Jag hade fortfarande stora problem med magen och gick till läkare för att undersöka magen.

Läkarna gjorde många olika undersökningar och gav recept för att lösa problemet t.ex:

 • fiber granulat för att ge mer fiber i kosten och lugna magen
 • Pepcid mot magkatarr
 • ultraljud undersökning för att undersöka tarmen
 • röntgen av tjocktarmen
 • astma undersökning

Undersökningarna visade ingenting som gjorde att läkarna kunde se vad som gjorde mig sjuk. Under ultraljudet sa de att jag hade mycket gaser i tarmarna, och när jag berättade att jag var vegetarian sa de att mycket frukt och grönsaker gav gaser i magen. Ingen läkare föreslog att jag kunde ha någon form av matallergi eller matintolerans.

Med tiden blev jag sämre och sämre. Efter en 5-6 år var jag alltid trött och blev sjuk väldigt ofta. När jag var sjuk fick jag feber, yrsel, trötthet, matthet och var allmänt nedstämd. Jag kunde vara sjuk i en vecka med symptomen jag just beskrivit, sedan var jag lite bättre i 2-3 veckor och sedan sjuk igen med exakt samma symptom.

Mina symptom på glutenintolerans och mjölkallergi utan behandling

 • konstant trötthet fast jag sov många timmar
 • ingen energi
 • ont i magen och kramper med jämna mellanrum
 • migrän anfall ett par gånger
 • ofta sjuk (förkylningar, halsont)
 • sjuk med yrsel, feber, trötthet, matthet, ökad nedstämdhet
 • nedstämd

2005: Influensan som gav laktosintolerans & glutenintolerans

I slutet av 2005 (10 år efter att jag började må väldigt dåligt) då blev min dåvarande sambo magsjuk. Han fick en kraftig maginfluensa och efteråt fick han problem med magen. Läkarna sa åt honom att prova att äta låglaktos produkter och glutenfria produkter för att hans mage hade nog blivit känslig mot laktos och gluten efter maginfluensan. Han fick inbokat en gastroskopi för att undersöka ifall han hade skador på tarmluddet som man kunde se genom att göra en biopsi på tarmluddet. Det visade sig att han hade inte skador på tarmluddet men eftersom han mådde dåligt av gluten och laktos fick fortsätta att äta glutenfritt och laktosfritt.

Hans sjukdom innebar att jag fick läsa om laktosintolerans och glutenintolerans för att vi skulle kunna lära oss att laga mat och handla så både kunde äta och må bra. När jag läste på Internet om laktosintolerans och glutenintolerans då märkte jag att många av symptomen stämde överens med de problem jag själv hade varje dag och hade haft i mer än 10 år!

2006: Självdiagnos glutenintolerans och laktosintolerans

Jag tänkte att eftersom vi hade glutenfri mat hemma så var det enkelt för mig att prova att utesluta vetemjöl ur kosten. Jag provade i en vecka och märkte att jag blev mycket bättre i magen. Magen var inte lika orolig och den svullnade inte så kraftigt längre. Jag kände mig också lite piggare. Jag insåg att jag antagligen hade glutenintolerans och nästa gång jag gick till min läkare berättade jag att jag hade provat glutenfri mat och att jag mådde mycket bättre men att jag fortfarande hade en del problem med magen. Min läkare föreslog att jag skulle utesluta mjölken för det kunde vara så att jag inte tålde mjölk heller. Jag provade att utesluta mjölken och då var det dramatisk skillnad. Förr var min mage alltid svullen så att jag såg gravid ut varje kväll och nu var magen platt, och jag blev inte sjuk lika ofta och magen var mycket lugnare.

I början åt jag laktosfria produkter men jag upptäckte fort att jag mådde dåligt av dem. Jag insåg att jag hade mjölkallergi eftersom jag blev dålig av proteinpulver som var gjort av mjölkprotein utan laktos i. Jag fick sluta dricka mjölk och äta mjölkprodukter, och istället blev det sojamjölk.

Jag märkte att jag fick problem med magen av vissa glutenfria produkter men jag visste inte varför utan jag bara undvek dem. Ibland blev jag fortfarande dålig men eftersom det inte var lika ofta som förr funderade jag inte så mycket på det.

2010: Läkarbesök och fler tester

Jag gick till läkare igen i 2010 för att se ifall det hade kommit bättre och fler tester för att diagnostisera matallergi och matintolerans. Min läkare var allmän läkare med inriktning mot allergi men hon sa att man hade redan gjort pricktester och blodprov för att faställa min DNA markör för matallergi och man hade inte hittat något. Det hade inte kommit bättre eller fler sätt att sätta diagnos.

2010-2011: Självdiagnos sädesslagsallergi och sojaallergi

Jag fick en ny kollega och hon hade veteallergi (heter också sädesslagsallergi). Jag hade aldrig träffat någon med veteallergi och när hon berättade om sin allergi föll ett par pusselbitar på plats för mig. Hon tålde inga sädesslag och kunde bara äta vissa glutenfria produkter. Jag tittade på de glutenfria produkter som jag lärt mig med åren att jag fick ont i magen av och insåg att jag hade samma problem. De produkter jag reagerade på innehöll sädesslag och de jag kunde äta utan problem var naturligt glutenfria.

2011: Utvecklade sojaöverkänslighet

Ända sedan jag upptäckte att jag inte tålde i 2006 har jag njutit av choklad sojamjölk med jämna mellanrum men efter sommaren fick jag väldigt ont i magen och svullen av att dricka det. Jag blev väldigt förvånad för jag hade aldrig reagerat så förut. Förr hade jag bara blivit lite öm i magen men jag trodde bara jag druckit för mycket (för det är väldigt gott).
Jag provade igen en vecka senare och då kunde jag bara dricka lite chokladsojamjölk och fick väldigt ont i magen och magen svullnade väldigt mycket. Jag läste på internet och såg en liten varningstext om att personer med mjölkallergi kan utveckla allergi mot soja eftersom de proteinsorterna ligger väldigt nära varandra.
Jag fick börja utesluta även soja ur kosten.

I december 2011 kontaktade jag min vårdcentral igen för att få gjort vidare undersökningar om matallergi. Min tanke var att jag gärna ville ha diagnosen mjölkallergi, sädesslagsallergi och sojaallergi. När jag pratade med en läkare på vårdcentralen ville hon börja om från början och ta standard allergitest med blodprov till att börja med. Eftersom jag pendlar till mitt dagliga arbete så skulle jag få blodprover hemskickade som jag skulle ta på en vårdcentral (eller liknande) nära min arbetsplats och sedan skickas det till provtagning. Tyvärr blev det en miss på vårdcentralen och jag har ännu inte fått blodproverna men de lovade att posta dem idag (2011-12-08).

Mot slutet av december pratade jag igen med min läkare för jag hade fått min remiss med posten men det fattades livsmedel att testa för på remissen. På remissen var det i kryssat ”Mix Föda” d.v.s. att de skulle testa för torsk, jordnöt, mjölk, sojaböna, vetemjöl och äggvita. På bilagan var bara i kryssat råg och mjölk (igen). Efter att jag pratade med min läkare fick jag själv kryssa i havremjöl och kornmjöl och stryka över mjölk.

Sedan ville jag ha en utskrift av hela min patientjournal, för det har man rätt att få som patient en gång om året. Då visade det sig att eftersom jag varit på en annan vårdcentral tidigare så är min gamla journal inte in-scannad – alltså de kan inte läsa den på den vårdcentral som jag är på nu! Min läkare skulle kontakta den läkare som mottog journalen och se vart den blev av. (2011-12-16)

För att få tag i min gamla journal som fanns på papper kontaktade jag min före detta vårdcentral för att se om de hade kvar en papperskopia som de kunde kopiera åt mig. På min gamla vårdcentral var de väldigt trevliga och ville gärna kopiera min gamla journal och sedan kunde jag hämta den hos dem efter jul & nyår. Det skall bli intressant att få läsa min gamla journal och se vilka tester som gjorts och när mina bekymmer egentligen började. (2011-12-22)

Jag tog mig tiden att gå och ta mina blodprov på en vårdcentral nära mitt jobb. De berättade att det tar cirka 2 veckor för provresultaten att komma ifrån labbet och det skickas direkt till min läkare.
(2012-01-04)

Våren 2012: Läkarbesök på vårdcentralen

Jag fick en läkartid hos min läkare på min vårdcentral (2012-02-02) och jag önskar jag kunde säga att det kändes positivt. Hon tittade på mina blodprov som inte visade utslag på något av det som de testade på, och hon försökte att hitta andra diagnoser. Hon undrade ifall jag hade svidande smärta i övre delen av magen, och jag förklarade att jag har inte magkatarr (ett vanligt symptom på magkatarr). Jag har haft det förut och detta är inte samma sak som de problem jag har. Hon undrade ifall jag var deprimerad, och jag förklarade att nej jag är inte deprimerad och mina magproblem beror inte på depression för jag har ett gott och lyckligt liv. Hon undrade ifall jag hade mycket stress och jag förklarade att jag arbetar i IT branschen och ibland har vi det stressigt men jag kan få magproblem även ifall jag inte är stressad utan är avslappnad och har semester. Jag betonade att mina problem dyker upp när jag äter viss mat och inte är relaterade till stress.

Min läkare blev mindre och mindre road av att jag hittade förklaringar till varför mina magproblem inte berodde på stress, depression, sömnbrist, magkatarr eller liknande. Hon konstaterade att jag inte var direkt mager, och jag sa att jämfört med hur det var före jag upptäckte att jag inte tålde gluten och mjölk så är det stor skillnad. Då sa hon att ”men den bilringen består inte av luft”, och då syftade hon på min mage som just den dagen var svullen p.g.a. att jag ätit något jag inte tålde. Det var ett personangrepp som jag inte uppskattade speciellt mycket men för att jag ville ha en remiss till en mag-tarmspecialist så stannade jag kvar lite till och vände inte direkt på klacken och gick.

Till slut sa hon att jag har nog IBS och jag sa det tror jag inte eftersom jag kan direkt relatera mina magproblem till olika typer av mat och att det inte stämmer in på symptomen för IBS. Hon sa att man behöver inte ha alla symptomen för IBS utan kan ha vissa och ändå ha sjukdomen, och sedan lade hon till att ifall vi inte kan sätta någon annan diagnos så blir det IBS. Hon ville antagligen gardera sig för hon sa att ifall jag vill så kan jag får prata med en mag-tarmspecialist eftersom jag har en komplicerad symptom-bild. Hon skulle skicka en remiss så att jag skulle få träffa en mag-tarmspecialist som skulle få göra bedömningen om fler undersökningar behövdes såsom gastroskopi eller endoskopi för att utesluta att jag hade glutenintolerans. Ingen läkare har gjort sådana undersökningar på mig förut.

Våren 2012: Läkarbesök hos mag-tarmspecialist

Det gick lång tid och jag fick till sist en tid hos en mag-tarmspecialist (2012-04-23). Han var lugn, metodisk och kunnig inom magproblem av olika sorter. Han förklarade att han håller med min husläkare om att jag antagligen har IBS, för eftersom man med de tester som har gjorts inte kan se varken mjölkallergi, laktosintolerans, sojaallergi eller någon annan form av allergi så finns det bara diagnosen IBS kvar. När jag sa att jag antagligen har matintolerans, förklarade han att matintolerans uppstår vanligtvis inte av sig själv utan att det uppkommer som resultat av en annan sjukdom som rubbar balansen i magen. (Det var första gången jag har hört den förklaringen till uppkomst av matintolerans). Han sa att det enda de inte kan utesluta är glutenintolerans eftersom jag äter glutenfritt, så jag hade alternativet att äta gluten i 3 månader sedan kunde de göra en gastroskopi (ta en bit av tarmluddet) och se ifall min tarm har skadats av gluten. Då kunde de sätta diagnosen glutenintolerans. Jag sa att jag kan inte sjukskriva mig i 3 månader och utsätta min kropp för det, och sedan vänta i minst 6 månader efter för att låta min tarm läka igen. (Jag har ätit helt glutenfritt sedan slutet av 2005.) Det mag-tarmspecialisten kunde göra för mig var att göra en rektoskopi för att se ifall det finns små skador på tarmen som skulle kunna innebära läckage av mat ut i kroppen. Han skulle skicka en remiss till en sådan undersökning.

Sommaren 2012: Remiss mottagen hos mag-tarm kliniken

Jag mottog papperna att de hade mottagit en min remiss för någon vecka sedan (cirka 2012-06-01) och att jag skulle bli kallad till undersökning inom ett halvår.

Sommaren 2012: Besök hos gastroenterolog Turkiet

Vi skulle på semester till Turkiet i somras och vi tog tillfället att besökare en magspecialist (gastroenterolog) i en stor stad i Turkiet (Konya). Jag hade tagit med mig hela min patientjournal ifrån Sverige (sedan 1997 och framåt) för att kunna berätta vilka prover som de svenska läkarna hade tagit och hur länge jag haft problem. Den turkiska läkaren kunde engelska, så det underlättare att jag inte behövde tolk och att jag förstod vad han sa. För det första blev han mycket förvånad över att man inte hade gjort någon endoskopi eller gastroskopi. Han sa, att hade det varit i Turkiet hade de gjort det inom 3 månader efter första gången jag sökt hjälp för att kunna utesluta att det fanns problem i tarmen (första gången jag sökte läkare för problem med magen var i 1998). Han var dessutom förvånad över att de svenska läkarna trodde det var IBS. Han sa att det var inte omöjligt att det var IBS men han trodde det var mycket liten chans med tanke på vad jag berättat.

Han rekommenderade mig att besöka ett av universitets sjukhusen i Turkiet och låta dem ta alla prover de behövde i en vecka för att kunna ställa en diagnos på mig. Han sa det är bättre att du får veta exakt vad som är fel, för då kanske vi har en chans att hjälpa dig istället för att du skall gissa. Han berättade att det ofta kommer turister till Turkiet och går på läkarbesök och får behandlingar för att de har inga regler som säger att turister inte får behandling eller söka läkare.

Jag överväger att ta kostnaden att besöka ett universitetssjukhus i Ankara eller Istanbul för att precis som den turkiska läkaren sa, få veta exakt vad som är fel så de har en chans att hjälpa mig. Det kan betyda att jag måste äta mjölk och gluten och andra saker jag inte tål men det kan vara värt det för att kunna må bättre i framtiden.

Tillsvidare avvaktar jag fortfarande svar ifrån remissen ifrån svenska sjukvården, och skall undersök vad en vecka med läkarundersökningar i Turkiet kan kosta.

Våren 2013: Rektoskopi undersökning

Jag fick efter lång väntan en remiss till rektoskopi undersökning som jag gjorde i våras. Det mest besvärliga med undersökningen var fastan före. Innan de kan titta igenom hela tjocktarmen måste den vara tom och man måste fasta och ta laxermedel. Min största oro var att reagera på laxermedlet så att jag skulle få en matallergi/intolerans reaktion och även vara fastande. Det första laxermedlet jag fick recept hemskickat på innehöll laktos (Picoprep), så jag fick ringa tillbaka och förklara att det inte fungerade så bra. Sjuksköterskorna lyssnade, antecknade vad jag sa att jag inte tålde och gjorde sitt bästa för att hitta en bättre. De ringde upp igen och försäkrade att de hade hittat en som var bättre och att de skulle skicka hem den till mig. Fastan gick bra och även undersökningen.

Däremot blev jag en arg på rektoskopi-läkarens svar på mina frågor. Jag undrade varför man inte tog andra prover för matallergi/matintolerans såsom blinda provokations tester (ge patienten två prover, där den ena innehåller det den inte tål  för att se ifall den reagerar på den eller ifall inget händer). Läkaren som gjorde undersökningen sa att antalet tester och typen av tester beror på vilken kompetens den enskilda vårdenheten har och det kostar mycket pengar att genomföra tester. Sedan eftersom du (läkaren pratade till mig) redan mår bra p.g.a. din kostomläggning brukar vi inte lägga ner så mycket mer tid på det.

Sommaren 2013: Provresultat ifrån rektoskopi undersökning

Läkaren som skickade mig på remiss ringde upp mig för att ge mig provsvaren och allt såg bra ut. Min tarm hade inga skador och det fanns inga problem i tjocktarmen. Han undrade ifall jag fortfarande hade problem – och jag svarade med ett stort JA! Han sa att vi kunde prova att skicka mig till allergiavdelningen för att göra en matallergi undersökningen, men att det brukar ta tid och vara svårt att hitta något. Jag sa det gör jag gärna!

Det var en intressant vändning, för samma läkare sa före han skickade mig på remiss till rektoskopi, att han ville göra det som en ”sista undersökning” för att utesluta tarm-cancer eller små skador på tjocktarmen. Sedan ville han sätta diagnosen IBS eftersom han inte kunde hitta något fel. Då protesterade jag högljutt och förklarade, åter igen, att de besvär jag har inte hör ihop med det som kallas IBS.

Sommaren 2013: Remiss mottagen på allergiavdelningen

Jag har mottagit ett brev ifrån allergiavdelningen att de mottagit min remiss och att de återkommer när de har en tid.

14 mars 2014: Besök på allergimottagningen

Jag fick efter lång väntan en tid hos en allergi specialist på allergimottagningen och åkte dit. Jag började med att ta ett standard pricktest, där de sätter små mängder av olika ämnen på mina underarmar för att se ifall min hud reagerade på olika livsmedel och andra ämnen. Jag har gjort ett sådant prov förut för många år sedan och det visade ingenting, och det gjorde det inte heller denna gången. Jag fick en svag reaktion på räkor, dvs den pricken som motsvarade räkor.

Jag fick prata med en läkare som var allergispecialist och han bad mig berätta om mina besvär. Jag började med att berätta om mina besvär med rinnsnuva, nysningar och att jag tog allergi medicin för det. Sedan berättade jag om alla besvär jag får av olika livsmedel och hur små spår av ämnena som ger mig reaktioner. Läkaren sa att de kunde inte göra så mycket mer än vad de gjort eftersom varken blodprovet eller pricktesten visade allergi. Han undrade vad jag ville göra? Jag sa ”double blind placebo testing”, för det innebär att man ger mig två olika prover – en placebo och en med något man tror att jag inte tål. Sedan ser man hur och ifall jag reagerar, för att kunna sätta en diagnos.

Läkaren fick gå iväg för att prata med en kollega, och han återvände 10-15 minuter senare med en överläkare. Överläkaren förklarade för mig att ”du har inte allergi för att det syns inte på pricktesten och inte i blodprovet”. När jag sa att man kan ha allergi fastän det inte syns i blodprov och i pricktest svarade han bokstavligen med ”jasså kan man?” och tittade ner på mig. Sedan började han förklara att inom svenska sjukvården räknas det bara som allergi ifall det syns på blodprov eller via pricktester annars är det inte allergi. Det kan vara någon form av överkänslighet eller matintolerans men inte allergi, och då får den läkaren som skickade hit dig hantera det. Dessutom sa han ”du har inte typiska matallergi symptom, för då får man utslag, klåda, kräkning eller andningsproblem – dina symptom är mer vaga och atypiska”. Jag kände inte ens det fanns någon idé att börja prata om atypiska symptom på matallergi med den läkaren.

Han pratade vidare ett tag men budskapet var det samma  ”du har inte allergi, vi kan inte hjälpa dig vidare här”. Jag kände mig upprörd men lät bli att visa det och jag var tyvärr inte förvånad för jag hade en misstanke om att det skulle sluta så här.

Det enda som överläkaren tyckte var fascinerande med mitt fall var att jag hade hittat en kost som gjorde att jag mådde bra ”för det var oerhört ovanligt”!

Ett par dagar senare läste jag igenom World Allergy Organization:s rekommendationer för hur man sätter diagnosen matallergi. De rekommenderar att man gör double-blind, placebo controlled food challenge (DBPCFC) eftersom det är det test som ger bäst resultat jämfört med de andra testerna som t.ex. pricktest och blodprov. Jag blev en aning upprörd!

Våren 2015: Proteinpulver som jag kan äta

En stor mängd träning per vecka eller per dag ställer höga krav på att få i sig näring och gärna något som mättar. På grund utav alla de saker jag inte tål har det skapat stora bekymmer för mig att hålla mig mätt utan att få olika typer av reaktioner på saker jag inte tål. I vårt hem åts regelbundet proteinpulver och det dammade en del i köket. Efter en tid väcktes tanken kring varför jag inte reagerade på de små mängderna mjölkpulver eftersom hade det varit gluten hade jag reagerat direkt. Tanken gick vidare till att prova proteinpulver och jag började med att prova äggproteinpulver med chokladsmak. Det fungerade utmärkt och jag blev så glad för att kunna få in något nytt i kosten. Tyvärr efter ett tag så föråt jag mig på det och äggsmaken blev för mycket. Då vände tankarna åter till det mystiska fenomenet med mjölkproteinpulvret som jag inte reagerat på i små mängder och jag provade en oerhört liten mängd. Det blev ingen reaktion! Min förvåning var oerhört stor! Jag hade provat sedan tidigare att jag tålde UHT-behandlad mjölk, där mjölkproteinet blivit förändrat tack vare den högra temperaturen. Det enda förklaring jag kunde föreställa mig var att mjölkproteinpulver hettas upp så kraftigt att mjölkproteinet förändras såsom det gör vid UHT-upphettning. Oavsett var jag väldigt lycklig för nu öppnades en helt ny värld! Proteinshakes, protein-chokladpudding och protein-choklad-créme bara fantasin satte gränserna.

Hösten 2015: Ökad tolerans för fruktos (fruktsocker)

Jag har inte fått fler läkartider efter sista besöket hos allergimottagningen  och överläkaren i 2014. Däremot har jag på egen hand försökt att genom att läsa universitetskurser i näringslära, plöja igenom forskning och genom olika diet förändringar lyckats att kunna öka min tolerans för fruktos. Sedan tidigare hade jag jag gjort antagandet att jag hade fruktos intolerans eftersom t.ex. en banan skickade mig i ilfart till toaletten där maginnehållet raskt försvann. Sura frukter såsom syrliga äpplen eller sura apelsiner kunde jag äta ungefär varannan eller var tredje dag utan större reaktioner. Sannolikt var det ett par saker stora förändringar i min dagliga kost som gjorde att magens bakterier lyckades bryta ner fruktosen bättre. En utav dem var att Axa började producera glutenfria havregryn som jag kunde äta utan att varken magknip, svullen mage eller diarré. Axa började sälja sina glutenfria havregryn under våren 2015 och efter en viss tids tvekan provade jag dem, och till min förvåning fungerade de. Orsaken till min förvåning var att Semper även producerar glutenfria havregryn som jag fick magsmärtor utav. Axas glutenfria havregryn blev en del utav min dagliga frukost tillsammans med Sempers magdroppar. Efter ett antal veckor märkte jag att magen blev stabilare även efter att jag ätit två syrliga frukter samma dag, och för att testa min teori åt jag fruktsallad. Min glädje var stor när jag insåg att jag kunde få behålla frukten och inte ha några större magproblem.

Våren 2018, Upptäckte majsallergi

Vid ett sammankomst hemma som inkludera barn mellan ½ upp till 2 års ålder hade det bland annat köpts in majsbågar. Den sorten som man brukar servera småbarn som enbart innehåller majs. Majsbågarna hälldes upp i en separat skål och jag konsumerade 2-3 stycken och började känns mig konstig. Kände svagt illamående, svag yrsel och en lustig trötthet. Min första misstanke var majsbågarna så för att säkerställa att de i skålen inte var kontaminerade tog jag direkt ifrån påsen som enbart jag hanterat. Resultatet blev att resten av dagen och dagen efter hade jag en medelkraftig reaktion som inkluderade diarréer och dåligt allmäntillstånd. Vid ett antal efterföljande tillfällen har jag stött på reaktioner efter majs. Reaktioner som jag inte tidigare kunnat finna någon orsak till. Jag har bland annat reagerat på majsstärkelse i olika mediciner och kosttillskott. Senaste reaktionen som kan bero på majs kom ifrån ett torrschampo som jag skall kontakta tillverkaren för att se om pulvret de använder är baserat på majsstärkelse.

Källor

 • Läsarens egna erfarenheter, Lise-Lotte Thuse

Uppdateringar

 • 2011-12-08, Lade till texten om den senaste kontakten med vårdcentralen om allergitester
 • 2011-12-16, Lade till texten om samtal med min läkare och kommande provtagning
 • 2011-12-22, Lade till texten om samtal med min gamla vårdcentral och kopia av min gamla pappers journal
 • 2012-01-04, Lade till texten om att jag tog blodproverna på en vårdcentral
 • 2012-06-12, Lade till texten om besök på vårdcentralen och hos magtarm specialist
 • 2012-10-06, Lade till texten om besök hos turkisk magspecialist i somras
 • 2013-07-09, Lade till texten om rektoskopi, provresultat och remiss till allergiavdelning
 • 2014-03-17, Lade till texten om besök hos allergispecialist i mars 2014
 • 2016-08-15, Lade till texter om proteinpulver jag kan äta och ökad tolerans för fruktos
 • 2018-07-25, Flyttades ifrån kategorin ”Läsarberättelse” till ”Matintoleransblogg”
 • 2018-07-25, Lade till texten om majsallergi (våren 2018)
 • 2021-08-11, Tog bort länkar till blogginlägg som inte finns på nätet längre