Uppdaterad: 25 juli, 2018

20111104-202310.jpg

Observera detta är en läsarberättelse och artikeln baseras på läsarens erfarenheter

1994-1997: När jag först kände mig sjuk

När jag gick på gymnasiet (1994-1997) började jag må väldigt dåligt. Jag var ofta sjuk, förkyld, hade huvudvärk nästan varje dag och var alltid hungrig och hade ofta ont i magen och magproblem. Jag blev vegetarian sista året på gymnasiet men jag blev inte friskare av det. Däremot så lärde jag mig att om jag åt små måltider regelbundet då mådde jag lite bättre.

1996-1997: Allergitester och reaktiv rinit (överkänslig näsa)

För mina konstanta förkylningar gjorde läkarna allergitester men de kunde inte se att jag reagerade på något av de vanliga ämnena så jag fick diagnosen överkänslig näsa (vasomotorisk eller reaktiv rinit). Jag reagerar likadant som en person med allergi och får samma medicin som en person med allergi men man kan inte se vad jag är allergisk mot.

När jag fick min allergimedicin, i slutet av gymnasiet mådde jag bättre för min näsa rann inte hela tiden och jag var inte lika ofta förkyld.

1996-2004: Läkarundersökningar av magen

Jag hade fortfarande stora problem med magen och gick till läkare för att undersöka magen.

Läkarna gjorde många olika undersökningar och gav recept för att lösa problemet t.ex:

 • fiber granulat för att ge mer fiber i kosten och lugna magen
 • Pepcid mot magkatarr
 • ultraljud undersökning för att undersöka tarmen
 • röntgen av tjocktarmen
 • astma undersökning

Undersökningarna visade ingenting som gjorde att läkarna kunde se vad som gjorde mig sjuk. Under ultraljudet sa de att jag hade mycket gaser i tarmarna, och när jag berättade att jag var vegetarian sa de att mycket frukt och grönsaker gav gaser i magen. Ingen läkare föreslog att jag kunde ha någon form av matallergi eller matintolerans.

Med tiden blev jag sämre och sämre. Efter en 5-6 år var jag alltid trött och blev sjuk väldigt ofta. När jag var sjuk fick jag feber, yrsel, trötthet, matthet och var allmänt nedstämd. Jag kunde vara sjuk i en vecka med symptomen jag just beskrivit, sedan var jag lite bättre i 2-3 veckor och sedan sjuk igen med exakt samma symptom.

Mina symptom på glutenintolerans och mjölkallergi utan behandling

 • konstant trötthet fast jag sov många timmar
 • ingen energi
 • ont i magen och kramper med jämna mellanrum
 • migrän anfall ett par gånger
 • ofta sjuk (förkylningar, halsont)
 • sjuk med yrsel, feber, trötthet, matthet, ökad nedstämdhet
 • nedstämd

2005: Influensan som gav laktosintolerans & glutenintolerans

I slutet av 2005 (10 år efter att jag började må väldigt dåligt) då blev min dåvarande sambo magsjuk. Han fick en kraftig maginfluensa och efteråt fick han problem med magen. Läkarna sa åt honom att prova att äta låglaktos produkter och glutenfria produkter för att hans mage hade nog blivit känslig mot laktos och gluten efter maginfluensan. Han fick inbokat en gastroskopi för att undersöka ifall han hade skador på tarmluddet som man kunde se genom att göra en biopsi på tarmluddet. Det visade sig att han hade inte skador på tarmluddet men eftersom han mådde dåligt av gluten och laktos fick fortsätta att äta glutenfritt och laktosfritt.

Hans sjukdom innebar att jag fick läsa om laktosintolerans och glutenintolerans för att vi skulle kunna lära oss att laga mat och handla så både kunde äta och må bra. När jag läste på Internet om laktosintolerans och glutenintolerans då märkte jag att många av symptomen stämde överens med de problem jag själv hade varje dag och hade haft i mer än 10 år!

2006: Självdiagnos glutenintolerans och laktosintolerans

Jag tänkte att eftersom vi hade glutenfri mat hemma så var det enkelt för mig att prova att utesluta vetemjöl ur kosten. Jag provade i en vecka och märkte att jag blev mycket bättre i magen. Magen var inte lika orolig och den svullnade inte så kraftigt längre. Jag kände mig också lite piggare. Jag insåg att jag antagligen hade glutenintolerans och nästa gång jag gick till min läkare berättade jag att jag hade provat glutenfri mat och att jag mådde mycket bättre men att jag fortfarande hade en del problem med magen. Min läkare föreslog att jag skulle utesluta mjölken för det kunde vara så att jag inte tålde mjölk heller. Jag provade att utesluta mjölken och då var det dramatisk skillnad. Förr var min mage alltid svullen så att jag såg gravid ut varje kväll och nu var magen platt, och jag blev inte sjuk lika ofta och magen var mycket lugnare.

I början åt jag laktosfria produkter men jag upptäckte fort att jag mådde dåligt av dem. Jag insåg att jag hade mjölkallergi eftersom jag blev dålig av proteinpulver som var gjort av mjölkprotein utan laktos i. Jag fick sluta dricka mjölk och äta mjölkprodukter, och istället blev det sojamjölk.

Jag märkte att jag fick problem med magen av vissa glutenfria produkter men jag visste inte varför utan jag bara undvek dem. Ibland blev jag fortfarande dålig men eftersom det inte var lika ofta som förr funderade jag inte så mycket på det.

2010: Läkarbesök och fler tester

Jag gick till läkare igen i 2010 för att se ifall det hade kommit bättre och fler tester för att diagnostisera matallergi och matintolerans. Min läkare var allmän läkare med inriktning mot allergi men hon sa att man hade redan gjort pricktester och blodprov för att faställa min DNA markör för matallergi och man hade inte hittat något. Det hade inte kommit bättre eller fler sätt att sätta diagnos.

2010-2011: Självdiagnos sädesslagsallergi och sojaallergi

Jag fick en ny kollega och hon hade veteallergi (heter också sädesslagsallergi). Jag hade aldrig träffat någon med veteallergi och när hon berättade om sin allergi föll ett par pusselbitar på plats för mig. Hon tålde inga sädesslag och kunde bara äta vissa glutenfria produkter. Jag tittade på de glutenfria produkter som jag lärt mig med åren att jag fick ont i magen av och insåg att jag hade samma problem. De produkter jag reagerade på innehöll sädesslag och de jag kunde äta utan problem var naturligt glutenfria.

2011: Utvecklade sojaöverkänslighet

Ända sedan jag upptäckte att jag inte tålde i 2006 har jag njutit av choklad sojamjölk med jämna mellanrum men efter sommaren fick jag väldigt ont i magen och svullen av att dricka det. Jag blev väldigt förvånad för jag hade aldrig reagerat så förut. Förr hade jag bara blivit lite öm i magen men jag trodde bara jag druckit för mycket (för det är väldigt gott).
Jag provade igen en vecka senare och då kunde jag bara dricka lite chokladsojamjölk och fick väldigt ont i magen och magen svullnade väldigt mycket. Jag läste på internet och såg en liten varningstext om att personer med mjölkallergi kan utveckla allergi mot soja eftersom de proteinsorterna ligger väldigt nära varandra.
Jag fick börja utesluta även soja ur kosten.

I december 2011 kontaktade jag min vårdcentral igen för att få gjort vidare undersökningar om matallergi. Min tanke var att jag gärna ville ha diagnosen mjölkallergi, sädesslagsallergi och sojaallergi. När jag pratade med en läkare på vårdcentralen ville hon börja om från början och ta standard allergitest med blodprov till att börja med. Eftersom jag pendlar till mitt dagliga arbete så skulle jag få blodprover hemskickade som jag skulle ta på en vårdcentral (eller liknande) nära min arbetsplats och sedan skickas det till provtagning. Tyvärr blev det en miss på vårdcentralen och jag har ännu inte fått blodproverna men de lovade att posta dem idag (2011-12-08).

Mot slutet av december pratade jag igen med min läkare för jag hade fått min remiss med posten men det fattades livsmedel att testa för på remissen. På remissen var det i kryssat ”Mix Föda” d.v.s. att de skulle testa för torsk, jordnöt, mjölk, sojaböna, vetemjöl och äggvita. På bilagan var bara i kryssat råg och mjölk (igen). Efter att jag pratade med min läkare fick jag själv kryssa i havremjöl och kornmjöl och stryka över mjölk.

Sedan ville jag ha en utskrift av hela min patientjournal, för det har man rätt att få som patient en gång om året. Då visade det sig att eftersom jag varit på en annan vårdcentral tidigare så är min gamla journal inte in-scannad – alltså de kan inte läsa den på den vårdcentral som jag är på nu! Min läkare skulle kontakta den läkare som mottog journalen och se vart den blev av. (2011-12-16)

För att få tag i min gamla journal som fanns på papper kontaktade jag min före detta vårdcentral för att se om de hade kvar en papperskopia som de kunde kopiera åt mig. På min gamla vårdcentral var de väldigt trevliga och ville gärna kopiera min gamla journal och sedan kunde jag hämta den hos dem efter jul & nyår. Det skall bli intressant att få läsa min gamla journal och se vilka tester som gjorts och när mina bekymmer egentligen började. (2011-12-22)

Jag tog mig tiden att gå och ta mina blodprov på en vårdcentral nära mitt jobb. De berättade att det tar cirka 2 veckor för provresultaten att komma ifrån labbet och det skickas direkt till min läkare.
(2012-01-04)

Våren 2012: Läkarbesök på vårdcentralen

Jag fick en läkartid hos min läkare på min vårdcentral (2012-02-02) och jag önskar jag kunde säga att det kändes positivt. Hon tittade på mina blodprov som inte visade utslag på något av det som de testade på, och hon försökte att hitta andra diagnoser. Hon undrade ifall jag hade svidande smärta i övre delen av magen, och jag förklarade att jag har inte magkatarr (ett vanligt symptom på magkatarr). Jag har haft det förut och detta är inte samma sak som de problem jag har. Hon undrade ifall jag var deprimerad, och jag förklarade att nej jag är inte deprimerad och mina magproblem beror inte på depression för jag har ett gott och lyckligt liv. Hon undrade ifall jag hade mycket stress och jag förklarade att jag arbetar i IT branschen och ibland har vi det stressigt men jag kan få magproblem även ifall jag inte är stressad utan är avslappnad och har semester. Jag betonade att mina problem dyker upp när jag äter viss mat och inte är relaterade till stress.

Min läkare blev mindre och mindre road av att jag hittade förklaringar till varför mina magproblem inte berodde på stress, depression, sömnbrist, magkatarr eller liknande. Hon konstaterade att jag inte var direkt mager, och jag sa att jämfört med hur det var före jag upptäckte att jag inte tålde gluten och mjölk så är det stor skillnad. Då sa hon att ”men den bilringen består inte av luft”, och då syftade hon på min mage som just den dagen var svullen p.g.a. att jag ätit något jag inte tålde. Det var ett personangrepp som jag inte uppskattade speciellt mycket men för att jag ville ha en remiss till en mag-tarmspecialist så stannade jag kvar lite till och vände inte direkt på klacken och gick.

Till slut sa hon att jag har nog IBS och jag sa det tror jag inte eftersom jag kan direkt relatera mina magproblem till olika typer av mat och att det inte stämmer in på symptomen för IBS. Hon sa att man behöver inte ha alla symptomen för IBS utan kan ha vissa och ändå ha sjukdomen, och sedan lade hon till att ifall vi inte kan sätta någon annan diagnos så blir det IBS. Hon ville antagligen gardera sig för hon sa att ifall jag vill så kan jag får prata med en mag-tarmspecialist eftersom jag har en komplicerad symptom-bild. Hon skulle skicka en remiss så att jag skulle få träffa en mag-tarmspecialist som skulle få göra bedömningen om fler undersökningar behövdes såsom gastroskopi eller endoskopi för att utesluta att jag hade glutenintolerans. Ingen läkare har gjort sådana undersökningar på mig förut.

Våren 2012: Läkarbesök hos mag-tarmspecialist

Det gick lång tid och jag fick till sist en tid hos en mag-tarmspecialist (2012-04-23). Han var lugn, metodisk och kunnig inom magproblem av olika sorter. Han förklarade att han håller med min husläkare om att jag antagligen har IBS, för eftersom man med de tester som har gjorts inte kan se varken mjölkallergi, laktosintolerans, sojaallergi eller någon annan form av allergi så finns det bara diagnosen IBS kvar. När jag sa att jag antagligen har matintolerans, förklarade han att matintolerans uppstår vanligtvis inte av sig själv utan att det uppkommer som resultat av en annan sjukdom som rubbar balansen i magen. (Det var första gången jag har hört den förklaringen till uppkomst av matintolerans). Han sa att det enda de inte kan utesluta är glutenintolerans eftersom jag äter glutenfritt, så jag hade alternativet att äta gluten i 3 månader sedan kunde de göra en gastroskopi (ta en bit av tarmluddet) och se ifall min tarm har skadats av gluten. Då kunde de sätta diagnosen glutenintolerans. Jag sa att jag kan inte sjukskriva mig i 3 månader och utsätta min kropp för det, och sedan vänta i minst 6 månader efter för att låta min tarm läka igen. (Jag har ätit helt glutenfritt sedan slutet av 2005.) Det mag-tarmspecialisten kunde göra för mig var att göra en rektoskopi för att se ifall det finns små skador på tarmen som skulle kunna innebära läckage av mat ut i kroppen. Han skulle skicka en remiss till en sådan undersökning.

Sommaren 2012: Remiss mottagen hos mag-tarm kliniken

Jag mottog papperna att de hade mottagit en min remiss för någon vecka sedan (cirka 2012-06-01) och att jag skulle bli kallad till undersökning inom ett halvår.

Sommaren 2012: Besök hos gastroenterolog Turkiet

Vi skulle på semester till Turkiet i somras och vi tog tillfället att besökare en magspecialist (gastroenterolog) i en stor stad i Turkiet (Konya). Jag hade tagit med mig hela min patientjournal ifrån Sverige (sedan 1997 och framåt) för att kunna berätta vilka prover som de svenska läkarna hade tagit och hur länge jag haft problem. Den turkiska läkaren kunde engelska, så det underlättare att jag inte behövde tolk och att jag förstod vad han sa. För det första blev han mycket förvånad över att man inte hade gjort någon endoskopi eller gastroskopi. Han sa, att hade det varit i Turkiet hade de gjort det inom 3 månader efter första gången jag sökt hjälp för att kunna utesluta att det fanns problem i tarmen (första gången jag sökte läkare för problem med magen var i 1998). Han var dessutom förvånad över att de svenska läkarna trodde det var IBS. Han sa att det var inte omöjligt att det var IBS men han trodde det var mycket liten chans med tanke på vad jag berättat.

Han rekommenderade mig att besöka ett av universitets sjukhusen i Turkiet och låta dem ta alla prover de behövde i en vecka för att kunna ställa en diagnos på mig. Han sa det är bättre att du får veta exakt vad som är fel, för då kanske vi har en chans att hjälpa dig istället för att du skall gissa. Han berättade att det ofta kommer turister till Turkiet och går på läkarbesök och får behandlingar för att de har inga regler som säger att turister inte får behandling eller söka läkare.

Jag överväger att ta kostnaden att besöka ett universitetssjukhus i Ankara eller Istanbul för att precis som den turkiska läkaren sa, få veta exakt vad som är fel så de har en chans att hjälpa mig. Det kan betyda att jag måste äta mjölk och gluten och andra saker jag inte tål men det kan vara värt det för att kunna må bättre i framtiden.

Tillsvidare avvaktar jag fortfarande svar ifrån remissen ifrån svenska sjukvården, och skall undersök vad en vecka med läkarundersökningar i Turkiet kan kosta.

Våren 2013: Rektoskopi undersökning

Jag fick efter lång väntan en remiss till rektoskopi undersökning som jag gjorde i våras. Det mest besvärliga med undersökningen var fastan före. Innan de kan titta igenom hela tjocktarmen måste den vara tom och man måste fasta och ta laxermedel. Min största oro var att reagera på laxermedlet så att jag skulle få en matallergi/intolerans reaktion och även vara fastande. Det första laxermedlet jag fick recept hemskickat på innehöll laktos (Picoprep), så jag fick ringa tillbaka och förklara att det inte fungerade så bra. Sjuksköterskorna lyssnade, antecknade vad jag sa att jag inte tålde och gjorde sitt bästa för att hitta en bättre. De ringde upp igen och försäkrade att de hade hittat en som var bättre och att de skulle skicka hem den till mig. Fastan gick bra och även undersökningen.

Däremot blev jag en arg på rektoskopi-läkarens svar på mina frågor. Jag undrade varför man inte tog andra prover för matallergi/matintolerans såsom blinda provokations tester (ge patienten två prover, där den ena innehåller det den inte tål  för att se ifall den reagerar på den eller ifall inget händer). Läkaren som gjorde undersökningen sa att antalet tester och typen av tester beror på vilken kompetens den enskilda vårdenheten har och det kostar mycket pengar att genomföra tester. Sedan eftersom du (läkaren pratade till mig) redan mår bra p.g.a. din kostomläggning brukar vi inte lägga ner så mycket mer tid på det.

Sommaren 2013: Provresultat ifrån rektoskopi undersökning

Läkaren som skickade mig på remiss ringde upp mig för att ge mig provsvaren och allt såg bra ut. Min tarm hade inga skador och det fanns inga problem i tjocktarmen. Han undrade ifall jag fortfarande hade problem – och jag svarade med ett stort JA! Han sa att vi kunde prova att skicka mig till allergiavdelningen för att göra en matallergi undersökningen, men att det brukar ta tid och vara svårt att hitta något. Jag sa det gör jag gärna!

Det var en intressant vändning, för samma läkare sa före han skickade mig på remiss till rektoskopi, att han ville göra det som en ”sista undersökning” för att utesluta tarm-cancer eller små skador på tjocktarmen. Sedan ville han sätta diagnosen IBS eftersom han inte kunde hitta något fel. Då protesterade jag högljutt och förklarade, åter igen, att de besvär jag har inte hör ihop med det som kallas IBS.

Sommaren 2013: Remiss mottagen på allergiavdelningen

Jag har mottagit ett brev ifrån allergiavdelningen att de mottagit min remiss och att de återkommer när de har en tid.

14 mars 2014: Besök på allergimottagningen

Jag fick efter lång väntan en tid hos en allergi specialist på allergimottagningen och åkte dit. Jag började med att ta ett standard pricktest, där de sätter små mängder av olika ämnen på mina underarmar för att se ifall min hud reagerade på olika livsmedel och andra ämnen. Jag har gjort ett sådant prov förut för många år sedan och det visade ingenting, och det gjorde det inte heller denna gången. Jag fick en svag reaktion på räkor, dvs den pricken som motsvarade räkor.

Jag fick prata med en läkare som var allergispecialist och han bad mig berätta om mina besvär. Jag började med att berätta om mina besvär med rinnsnuva, nysningar och att jag tog allergi medicin för det. Sedan berättade jag om alla besvär jag får av olika livsmedel och hur små spår av ämnena som ger mig reaktioner. Läkaren sa att de kunde inte göra så mycket mer än vad de gjort eftersom varken blodprovet eller pricktesten visade allergi. Han undrade vad jag ville göra? Jag sa ”double blind placebo testing”, för det innebär att man ger mig två olika prover – en placebo och en med något man tror att jag inte tål. Sedan ser man hur och ifall jag reagerar, för att kunna sätta en diagnos.

Läkaren fick gå iväg för att prata med en kollega, och han återvände 10-15 minuter senare med en överläkare. Överläkaren förklarade för mig att ”du har inte allergi för att det syns inte på pricktesten och inte i blodprovet”. När jag sa att man kan ha allergi fastän det inte syns i blodprov och i pricktest svarade han bokstavligen med ”jasså kan man?” och tittade ner på mig. Sedan började han förklara att inom svenska sjukvården räknas det bara som allergi ifall det syns på blodprov eller via pricktester annars är det inte allergi. Det kan vara någon form av överkänslighet eller matintolerans men inte allergi, och då får den läkaren som skickade hit dig hantera det. Dessutom sa han ”du har inte typiska matallergi symptom, för då får man utslag, klåda, kräkning eller andningsproblem – dina symptom är mer vaga och atypiska”. Jag kände inte ens det fanns någon idé att börja prata om atypiska symptom på matallergi med den läkaren.

Han pratade vidare ett tag men budskapet var det samma  ”du har inte allergi, vi kan inte hjälpa dig vidare här”. Jag kände mig upprörd men lät bli att visa det och jag var tyvärr inte förvånad för jag hade en misstanke om att det skulle sluta så här.

Det enda som överläkaren tyckte var fascinerande med mitt fall var att jag hade hittat en kost som gjorde att jag mådde bra ”för det var oerhört ovanligt”!

Ett par dagar senare läste jag igenom World Allergy Organization:s rekommendationer för hur man sätter diagnosen matallergi. De rekommenderar att man gör double-blind, placebo controlled food challenge (DBPCFC) eftersom det är det test som ger bäst resultat jämfört med de andra testerna som t.ex. pricktest och blodprov. Jag blev en aning upprörd!

Våren 2015: Proteinpulver som jag kan äta

En stor mängd träning per vecka eller per dag ställer höga krav på att få i sig näring och gärna något som mättar. På grund utav alla de saker jag inte tål har det skapat stora bekymmer för mig att hålla mig mätt utan att få olika typer av reaktioner på saker jag inte tål. I vårt hem åts regelbundet proteinpulver och det dammade en del i köket. Efter en tid väcktes tanken kring varför jag inte reagerade på de små mängderna mjölkpulver eftersom hade det varit gluten hade jag reagerat direkt. Tanken gick vidare till att prova proteinpulver och jag började med att prova äggproteinpulver med chokladsmak. Det fungerade utmärkt och jag blev så glad för att kunna få in något nytt i kosten. Tyvärr efter ett tag så föråt jag mig på det och äggsmaken blev för mycket. Då vände tankarna åter till det mystiska fenomenet med mjölkproteinpulvret som jag inte reagerat på i små mängder och jag provade en oerhört liten mängd. Det blev ingen reaktion! Min förvåning var oerhört stor! Jag hade provat sedan tidigare att jag tålde UHT-behandlad mjölk, där mjölkproteinet blivit förändrat tack vare den högra temperaturen. Det enda förklaring jag kunde föreställa mig var att mjölkproteinpulver hettas upp så kraftigt att mjölkproteinet förändras såsom det gör vid UHT-upphettning. Oavsett var jag väldigt lycklig för nu öppnades en helt ny värld! Proteinshakes, protein-chokladpudding och protein-choklad-créme bara fantasin satte gränserna.

Hösten 2015: Ökad tolerans för fruktos (fruktsocker)

Jag har inte fått fler läkartider efter sista besöket hos allergimottagningen  och överläkaren i 2014. Däremot har jag på egen hand försökt att genom att läsa universitetskurser i näringslära, plöja igenom forskning och genom olika diet förändringar lyckats att kunna öka min tolerans för fruktos. Sedan tidigare hade jag jag gjort antagandet att jag hade fruktos intolerans eftersom t.ex. en banan skickade mig i ilfart till toaletten där maginnehållet raskt försvann. Sura frukter såsom syrliga äpplen eller sura apelsiner kunde jag äta ungefär varannan eller var tredje dag utan större reaktioner. Sannolikt var det ett par saker stora förändringar i min dagliga kost som gjorde att magens bakterier lyckades bryta ner fruktosen bättre. En utav dem var att Axa började producera glutenfria havregryn som jag kunde äta utan att varken magknip, svullen mage eller diarré. Axa började sälja sina glutenfria havregryn under våren 2015 och efter en viss tids tvekan provade jag dem, och till min förvåning fungerade de. Orsaken till min förvåning var att Semper även producerar glutenfria havregryn som jag fick magsmärtor utav. Axas glutenfria havregryn blev en del utav min dagliga frukost tillsammans med Sempers magdroppar. Efter ett antal veckor märkte jag att magen blev stabilare även efter att jag ätit två syrliga frukter samma dag, och för att testa min teori åt jag fruktsallad. Min glädje var stor när jag insåg att jag kunde få behålla frukten och inte ha några större magproblem.

Våren 2018, Upptäckte majsallergi

Vid ett sammankomst hemma som inkludera barn mellan ½ upp till 2 års ålder hade det bland annat köpts in majsbågar. Den sorten som man brukar servera småbarn som enbart innehåller majs. Majsbågarna hälldes upp i en separat skål och jag konsumerade 2-3 stycken och började känns mig konstig. Kände svagt illamående, svag yrsel och en lustig trötthet. Min första misstanke var majsbågarna så för att säkerställa att de i skålen inte var kontaminerade tog jag direkt ifrån påsen som enbart jag hanterat. Resultatet blev att resten av dagen och dagen efter hade jag en medelkraftig reaktion som inkluderade diarréer och dåligt allmäntillstånd. Vid ett antal efterföljande tillfällen har jag stött på reaktioner efter majs. Reaktioner som jag inte tidigare kunnat finna någon orsak till. Jag har bland annat reagerat på majsstärkelse i olika mediciner och kosttillskott. Senaste reaktionen som kan bero på majs kom ifrån ett torrschampo som jag skall kontakta tillverkaren för att se om pulvret de använder är baserat på majsstärkelse.

Källor

 • Läsarens egna erfarenheter, Lise-Lotte Thuse

Uppdateringar

 • 2011-12-08, Lade till texten om den senaste kontakten med vårdcentralen om allergitester
 • 2011-12-16, Lade till texten om samtal med min läkare och kommande provtagning
 • 2011-12-22, Lade till texten om samtal med min gamla vårdcentral och kopia av min gamla pappers journal
 • 2012-01-04, Lade till texten om att jag tog blodproverna på en vårdcentral
 • 2012-06-12, Lade till texten om besök på vårdcentralen och hos magtarm specialist
 • 2012-10-06, Lade till texten om besök hos turkisk magspecialist i somras
 • 2013-07-09, Lade till texten om rektoskopi, provresultat och remiss till allergiavdelning
 • 2014-03-17, Lade till texten om besök hos allergispecialist i mars 2014
 • 2016-08-15, Lade till texter om proteinpulver jag kan äta och ökad tolerans för fruktos
 • 2018-07-25, Flyttades ifrån kategorin ”Läsarberättelse” till ”Matintoleransblogg”
 • 2018-07-25, Lade till texten om majsallergi (våren 2018)

58 thoughts on “Blogginlägg: Hur jag upptäckte min glutenintolerans och mjölkallergi (senare sädesslagsallergi och sojaallergi)”

 1. Hej!

  Då jag en längre tid haft stora problem med magen och sedan tidigare är konstaterat laktosintolerant var det du skrev som en spegelbild av det jag själv gått igenom …har kämpat länge för att få komma till vårdcentral och verkligen gå igenom vad det är som får min mage att slå bakut o vart min trötthet kommer ifrån….känns inte som om man tas riktigt på allvar nån gång..har testat att utesluta gluten och mjölk o mår mkt bättre av detta men det är lång väg kvar ännu och känns som om jag bara är i början av denna resa..idag fick jag äntligen träffa en läkare så får se vad detta leder till…
  Tack för väldigt bra läsning
  Märta

  1. Hejsan Märta,
   tyvärr är vi många som har upplevt samma sak. Jag träffar ofta personer som har upplevt okunnig, ointresserad och oengagerad svensk vårdpersonal.
   Det påverkar en negativt och många ger upp. Det tycker jag inte någon av oss skall göra utan vi förtjänar att må bra och få veta vad vi kan eller inte kan äta och varför.
   Jag hoppas den nya läkaren kan hjälpa dig på traven. Ifall det inte ger några resultat har jag skrivit en artikel där jag samlar på mig länkar och kontaktinformation till läkare eller andra utbildade personer som andra har blivit hjälpta av.
   Lycka till!

 2. Hej! Jag har själv problem med gluten, soja o mjölk. Jag har aldrig gjort tester hos läkare eftersom…ja..kunskapen sinar ibland…visst hade det varit skönt att få det på papper- mest att visa upp för allmänheten så man slipper misstron. Var hos en kinesiolog som däremot kunde konstatera att jag inte tål gluten, soja, mjölk.
  Har du haft symptom av mörka ringar under ögonen som följd av gluten, soja eller mjölk?

  1. Hejsan Emma,
   jag har inte upplevt några problem med mörka ringar under ögonen av glutenintolerans (celiaki) eller mjölkallergi eller sojaallergi. Det är inte något symptom som jag hört talas om tidigare heller när jag läst om andras symptom.
   Det är alltid en bra ide att besöka läkare för att se ifall de kan sätta diagnosen celiaki eller sojaallergi eller mjölkallergi eller allihopa. Om inget annat så för att utesluta andra problem eller sjukdomar. Det finns andra sjukdomar som har liknade symptom som matintolerans och matallergi.

   Hoppas det gav dig ett bra svar,
   Mvh Lise-Lotte

   1. Jag tyckeratt det låter som att du har svamp – dvs Candida – då tål man inte heller laktos, vetemjöl, soya mm.

    1. Hejsan Hanne,
     tack för tipset om Candida svampinfektion men tyvärr så stämmer det inte in på mig 🙂
     Ifall man läser om överväxt av Candida svamp då sker det t.ex. hos personer med kraftigt nedsatt immunförsvar och nyfödda barn.
     Mitt immunförsvar är normalt och nyfödd var det länge sedan jag var 🙂
     Ifall man ändå skulle anta att jag hade Candida svampinfektion, så för att bli av med svampen behövs antingen antibiotika eller en kostförändring.
     Kostförändringen innebär att man utesluter socker, jästa produkter och äta probiotika.
     Min kost är naturligt fri ifrån både jäst och socker eftersom jag inte tål några sädesslag och inte äter bröd, bullar eller andra saker som är jästa.
     Socker äter jag inte heller eftersom min mage har problem med för mycket socker och fruktos.
     Jästa produkter har jag inte ätit sedan cirka 2009 och vanligt strösocker har jag undvikit i stort sett sedan våren 2014.
     Probiotika har jag ätit periodvis sedan cirka 2013.
     Med tanke på min kost borde Candida svamp inte kunna växa i min tarm 🙂
     Men jag uppskattar din tanke 🙂

     Mvh Lise-Lotte

     1. Trots vad du skriver och tror, så kan det mycket väl vara Candida.
      Har du överskott av det… blivit ”systemiskt” så är det inte så lätt. Fruktsocker är lika illa som strösocker.

     2. Tack för din oro men fruktsocker undviker jag så gott det går eftersom min mage har svårt att smälta det, eftersom jag har fruktos malabsorption.
      För att komplettera mitt svar nedan så har jag alltså även låga halter av fruktos i min mat.
      Mvh Lise-Lotte

  2. Hej, min dotter har troligen glutenintolerans och hon har verkligen mörka ringar under ögonen! Trött och grinig blir hon av gluten och så blek och mörk under ögonen. Hon är 10 år. Vi tröttnade efter att ha sökt läkare i ett års tid medan hon bara blev sämre och sämre, så i december -11 kontakta vi en homeopat, som sa att hon inte tål vetemjöl. Därefter har hon ätit glutenfritt och mått bra! Förra hösten hade hon 40 % frånvaro i skolan och nu i våras knappt en enda dag borta!

   Nu har vi dock kontakt med en väldigt bra barnläkare, så nu testar hon att äta gluten varje dag i två månader för att kunna göra gastroskopi och säkerställa diagnosen. Om vi nu står ut i två månader… det känns ju inte bra när jag ser hur dåligt hon mår, men hon vill själv verkligen vara säker eftersom hon tycker det är så tråkigt att inte få äta allt och att vara annorlunda än andra. Så vi kämpar på! En månad kvar.

   Tusen tack för denna sida!!
   /Annika

   1. Hejsan Annika,
    det kan verkligen vara svårt att få en diagnos i Sverige på matintoleranser och matallergier, och jag tycker du och din dotter är mycket tappra som äter gluten en hel månad för att de skall kunna se något på gastroskopin. Jag hoppas månaden går fort och att ni få en diagnos.
    Jag kan ge tipset på vägen att prova att äta probiotika som kan lugna magen något när man har diarré. Jag har även provat Silicea Gel (kisel i geléform) som har hjälpt mig när magen var svullen och jag mådde illa. Båda delar finns på antingen apoteket eller hos hälsokost butiker 🙂

    Stort lycka till!
    Mvh Lise-Lotte

 3. Hej Lise-Lotte & alla andra matintoleranta!

  Jag har i stort sett samma historik som er med konstant uppblåst gravidmage, specialist läkarbesök etc etc.

  Jag uteslöt vetemjöl för ca 2 år sen & mådde mycket bättre! Jag var dock fortfarande inte helt bra! Svensk sjukvård hanterar tyvärr inte matintolerans utan endast allergi. Det finns dock hopp! För ca 2 mån sedan tog jag ett blodprov som skickades till England för analys där 200 olika matvaror testas. Resultatet visade att jag var intolerant mot bl.a. Vete, korn, jäst, mjölk, ägg, soja, mandel etc etc. Dvs. Ca 20 av de 200 som testades! Provet kostar en slant men värt varje krona! Googla ”matintoleranstest”. Min bror har också precis fått tillbaka provet och äntligen fått svart på vitt vad han tål och inte tål! Skönt slippa spekulera mera…

  Lycka till och nöj er Inte med en diagnos som IBS eller stressmage! Det är ändå det vi äter – som skapar irritationen i magen!

  /Elisabeth

    1. Hej!
     Testet låter väldigt intressant eftersom jag har aldrig fått något svar från läkarna vad det är för fel på min mage.
     Jag undrar om man måste åka till Nösund för att lämna blodprovet, bor nämligen i Skåne, eller kan
     man ordna det själv och posta?

     Hälsningar
     Mette

  1. Hej Elisabeth!
   Det låter väldigt intressant med testet. Vet du om man kan ta det trots att man redan äter glutenfritt? Och att det då visar rätt? Som du säger så skulle det vara värt varenda krona! Hur ser läkare i Sverige på testet, godkänt eller tycker de att det är humbug? Många frågor, mycket tacksam om du har svar åtminstone på den första!
   mvh Annika

 4. Hej Annika,

  Jag åt också glutenfritt i ca två år innan jag gjorde testet. Det vill säga, det har ingen betydelse för testets skull. Är du intolerant mot exv. vete så visar testet det. Det är inte som de glutentest som tas inom sjukvården. För vid ett sådant test ska man fortsätta äta gluten tills man tar provet.

  I mitt fall var det mycket riktigt inte själva glutenet i sig som var problemet utan vete, korn, majs etc. Vilket bekräftar varför jag kände mig uppsvälld trots att jag åt ”glutenfritt”. Många glutenfria varor innehåller ju exv. majs. Jag tycker att testet var mycket tillförlitligt. Jag visste sedan tidigare att jag var allergisk mot apelsin och har reagerat kraftigt på bovete och jag tänkte att om testet visar intolerans mot just de matvarorna, så kan jag lita på testet. Vilket testet naturligtvis bekräftade!

  Jag har faktiskt inte frågat någon läkare i Sverige vad de tycker om testet, men ska träffa en doktor imorgon och kan ta upp frågan då. Allmänt är min erfarenhet att svenska läkare inte FÅR rekommendera alternativa behandlingar. Jag vet däremot att exv. i Tyskland så görs dessa prov inom tysk sjukvård. Där är alternativa lösningar mer accepterat. I Sverige skall allt prövas vetenskapligt först.

  Ju mer jag söker mot matintolerans desto mer blir jag övertygad om vilken skada intoleransen gör, vilket kan yttra sig i så många andra sjukdomar. Jag led själv av morgonstelhet innan jag slutade med vetet, inte hade jag någon aning om att stelheten hade samband med den mat jag åt. Jag gjorde då ett reumatatism test som visade negativt. Men idag är den som sagt nästan helt borta.

  Steg 1 anser jag är att ta reda på VAD det är man är intolerant mot, istället för att spekulera så som jag själv har gjort i så många år. Exv. ätit glutenfri pasta i två år, vilket har visat sig i efterhand var helt fel, då jag är intolerant mot majs men ej mot durumvete!!!

  Jag delar gärna med mig mina erfarenheter med fler frågor om det kan hjälpa någon!

  Mvh,
  Elisabeth

 5. Hej!

  Wow vad mycket strul du har gott igenom alla dessa år! Att Svenska läkar systemet ska vara så jobbigt!
  Jag själv är 19, blev diagnosernad med Crohns sjukdom och laktosintollerans i 2008 i Houston, Texas då ja bodde där. Där gick de smidigt; ja hade massa mag problem men tänkte att de kanske va normalt, til ett halv år senare då ja kom på att de va absolut nått fel på mig. Min vårdcentral läkare slickade mig till en GI specialist, Bryan Vartabedian, väl känd innom ämnet, kolla hans blogg eller nått, han va fantastiskt. Gjorde endoskopi bara nån vecka senare; de blev beslutat att ja har Crohns. Va på cortison kur och massa andra mediciner, som purinetol. Sen några månader senare kopplade jag ihop glass, mjölk, fil etc med en riktigt jobbig mage och gjorde laktos test genom nån andnings grej efter haft druckit nått speciellt.. Positivt. Började äta laktosfritt, hjälpte. Efter de blev de bara bättre, vilket ja tackar för, för de första åren, 08/09 va deffinitivt de jobbigaste och svåraste åren i mitt liv.. Börjar gråta bara ja tänker på de.. Men iallafall, sen flyttade ja till Grekland och Vartabedian och ja kom överens om att ja va okej och skulle sluta purinetolet (6mp). Hela året i Aten va okej. Sen i somras när ja flytta tillbaka till Sverige för universitet, så kom de tillbaka. Helt plötsligt föll världen ner på mig igen och ja akut hittade en vårdcentral som gav mig en super låg dos cortisone från order av mag och tarm sjukhuset i Jönköping. De hjälpe ingenting, och ja fort kom till sjukhuset och började fn mycket högre dos cortisone efter dom fått träffa mig och sett Vartabedians papper. Började på purinetol igen. Just nu är de lite bättre, men inte mycket. Precis slutat min 3e cortison kur.. Inte bra för kroppen. Och purinetolet gör mina lever värden dåliga nu för nån anledning, så den dosen kan inte ökas… Jätte jobbigt. Så nu försöker ja själv, utan hjälp från läkare, att hitta nått sött att hjälpa. Har precis börjat ta probi mage och dimetikon, ser ingen ändring ennu. Läser också på om gluten allergi nu och ska så fort ja kan komma till en större affär och leta gluten fria produkter och se om de kan hjälpa.. Tips på godaste frysta gliten fria bröded och pastor? 🙂 Iallafall, du är inte ensam om en rejält jobbig mage och osäker på varför.. Men ja hoppas du får svar snart och hoppas de blir bättre! Ta hand om dig!

  Mvh Frida

  1. Hejsan Frida,
   tack för ditt meddelande det värmer 🙂
   Det låter som om du också har haft en lång resa inom sjukvården.
   Jag hoppas du hittar något som gör att du mår bättre!
   Mvh Lise-Lotte

 6. Känner igen mig i delar av din berättelse..

  2006 gick jag i sjätteklass och fick ont i magen på morgonen, slutade dricka ren mjölk och mådde lite bättre men inte tillräckligt stor.

  2007 kunde jag inte gå i skolan och spenderade en dag på akuten varje vecka pga magsmärtor. Skickades fram och tillbaks mellan vårdcentralar, SÖS och KS barnavdelningar. Inledde en utredning på SÖS som skickade mig mellan alla möjliga överläkare (allergi, mag- och tarm etc). Tog alla möjliga pricktester, ultraljud, blodprover och gastroskopi och fick en massa olika mediciner mot magsmärtor och magsår. Det enda proverna visade var en svag intolerans mot vete varav jag åt glutenfritt i ca 2 år innan jag klarade av att börja äta det igen. Nångång under 2008 så började jag en helt mjölkfrikost.

  Utredningen pågick fram till 2010 då jag valde att avsluta den då mag- och tarmläkaren skickade mig till överpsykologen på ungdomsenheten då han prompt påstod att jag inbillade mig smärtorna medans psykologen var helt övertygad om att jag hade fysiska smärtor. Under alla dessa år så känner jag att jag inte blivit trodd av en enda läkare vilket är väldigt tråkigt då jag vid denna tid var mycket ung och led av fruktansvärda smärtor som ingen tog på allvar men hjälp hos läkarna fick jag inte så det var bara att ”lära sig leva med det” som de flesta läkare sa var de enda alternativet för mig.

  Under sommaren 2011 så fick jag svullnader i ansiktet och ”självdiagnoserade” mig med sojaallergi.

  Idag äter jag helt mjölk- och sojafrikost och undviker alla slags bönor, nötter och allt för fet mat (även om jag fuskar med det onyttiga ibland). Jag mår bättre än på mångamånga år, ibland mår jag toppen och ibland har jag ont men den dagliga smärtan är inte alls densamma. Inte ett enda prov har visat någonslags allergi eller intolerans men mina symptom visar motsatsen så kortisontabletter har jag fått mot sojaallergin fall de ska behövas. Även om kosten är krånglig så har jag vant mig och trivs med den.
  Jag ska snart även göra en håranalys som skickas till antingen USA eller Tyskland som kan visa väldigt mycket om kroppens välbefinnande och jag hoppas där finna några svar om min kropp och mineral och vitaminnivåerna som kan påverka ens välbefinnande mycket.

  Jag hoppas på att höra en fortsättning om hur allt går med dig och din mage och att vi någongång, båda två, kan vara fria från våra magproblem!

  Många kramar
  Petra

  1. Hejsan Petra,
   tack så väldigt mycket för ditt meddelande och jag hoppas innerligen att du får rätsida på dina problem.
   Jag kommer att fortsätta att fylla på min hemsida och berätta efterhand som det inträffar något.
   Jag kan tipsa om att jag fick svar ifrån mag- och tarmavdelningen att de inte hade några tider så jag får söka vård någon annanstans för att kunna ta mina prover.
   Jag kommer inte att ge upp, någon dag, någon gång…..

   Stor kram till dig också!

 7. Hejsan!

  Vi håller i vår familj på att lägga om till en gluten/”vanligt mjöl”-, mjölk- och sockerfri kost efter många år av problem med magen, fibromyalgi, sköldkörtelproblem, klåda mm för min del och magproblem och eksem för mina två barn på 1 och 4 år. Det är mycket att tänka på och jag försöker läsa på och hitta bra alternativ mat. Ville bara tipsa om de böcker jag precis läst som har hjälpt mig mycket hittills. De två första är kärnfrisk familj och kärnfrisk mat av Ninka-Bernadette Mauritson & Thorbjörg Hafsteinsdottir. Den andra boken heter Gluten och Mjölk – Serien om de vita gifterna, källan till moderna sjukdomar. av Michael Håkansson. Finns mycket intressant att hämta där. 🙂 Finns på http://www.kunskapskällan.se

  Lycka till med allt! /Viktoria

 8. Hur gick det med svaren från Sverige och besökte du någon mer i Turkiet?

  Känner så igen mig i din berättelse. Har själv uteslutit laktos (men äter inte helt mjölkfritt) och gluten ur min kost även allt för fet mat. Mindre uppsvullen och ledbesvär en jag har i mina händer har minskat. Det var faktiskt en läkare som tipsade mig om att prova att utesluta gluten för att se om värken i händerna skulle minska.

  Men jag får tokont i magen av det glutenfria brödet.

  Har inte någon påverkan på tarmen för det har de kollat flera gånger som en del i utredningen av varför jag ibland får svår anemi (plötsligt rasar blodvärdena).

  1. Hejsan Béatrice,
   det är inte roligt att ha magbesvär och inte veta varför. Jag vet hur det känns. Har du provat att äta sädesslagsfritt? Det kan vara så att du inte tål sädesslagen alltså att du även blir dålig av vete som har låg glutenhalt (och räknas som glutenfritt).
   En annan möjlighet är att du inte tål guarkärnmjölet som är släkt med baljfrukter som ofta används i glutenfria mjölet. Jag kan rekommendera att börja med Lailas naturligt glutenfria mjöl och prova baka med det. Det innehåller inget guarkärnmjöl, ingen havre och ingen gluten-reducerad-vete. Då har du något att börja med 🙂
   Hoppas det hjälper och att du kan hitta vägen fram till att må helt bra 🙂

   Lycka till!
   Mvh Lise-Lotte

   PS: jag har inte fått svar ifrån svenska läkarna mer än att de har så lång kö att jag måste söka vård någon annanstans. Jag har inte heller varit fler gånger i Turkiet för att se andra läkare än. För övrigt mår jag ganska stabilt och bra 🙂

 9. Hej Lise-Lotte!
  Har nyligen slutat äta glutenfritt och många av mina symtom har blivit mycket bättre.
  Köpte boken Gluten och mjölk och man bara gapar när man läser om att vårt förädlade och förstörda vetemjöl troligtvis bär skulden till de flesta av våra sjukdomar, men framförallt glutenintolerans.
  Och att de dessutom försöker tysta ned det är fruktansvärt.
  Har förstått efter all tid jag sökt på nätet och i böcker, att det är väldigt vanligt att glutenintoleranta till slut utvecklar laktos lr mjölkintolerans pga att tarmslemhinnan och tarmfloran blivit förstörd.
  Man får brist på viktiga enzymer som produceras i tarmslemhinnan med hjälp av bakterier och kan då inte bryta ned vissa födoämnen som laktos gluten och vissa proteiner.
  Med gluten och mjölkfri kost, probiotika, vitaminer och utrensande drycker finns möjlighet för tarmen att läka igen.
  Och flera har till slut kunnat äta mjölkprodukter och viss mjölmat igen.
  Men aldrig det industriellt manipulerade vetet, för det är troligtvis det som förstörde vår kropp från början.

  Rekommenderar verkligen boken ”gluten och mjölk”
  /mvh.agneta

 10. Mycket intressant berättelse. Jag har själv haft mycket magsmärtor redan från mellanstadietiden, är nu 46år. Jag har även sett min son ha magsmärtor utan att läkarna kunnat förklara varför. Läkarna har strukit bort gluten och laktos som anledning då han är storväxt och menar på att enbart magra har dessa problem. Andra matallergier har inte undersökts varken på mig eller min son.
  Nu äter jag Liberal LCHF och har uteslutit sädesslag och det verkar fungera bra för mig. Ännu har jag inte uteslutit mjölk men det låter som om att det kan vara värt att testa om jag skulle må bättre och få min mage att sluta vara så uppsvälld.
  Tack för inlägget det ger mig ny energi att fortsätta prova mig fram.

  1. Hejsan Eva,
   det gör mig alltid lika glad varje gång jag hör att mina artiklar hjälpt någon 🙂
   Sedan kan jag berätta av egen erfarenhet att både glutenintolerans och laktosintolerans/mjölkallergi inte bara drabbar dem som är smala.
   Jag har träffat flera överviktiga och mulliga personer med glutenintolerans! Efter att de börjat äta glutenfritt har de gått ner i vikt!
   Var påstridig mot din läkare och din sons läkare och säg att du vill göra provtagning för att se ifall både du och han har glutenintolerans!
   Kom ihåg att det säkraste testet är gastroskopi och måste göras när ni fortfarande äter gluten.

   Lycka till!
   Mvh Lise-Lotte

 11. Hej!
  Har läst massor senaste tiden på nätet om olika saker.
  Det du skriver skulle jag kunnat skriva,
  känns som det mesta stämmer in på hur jag mår/ har
  mått dom senaste 10 åren typ.
  Just nu har jag dock hittat en läkare som är ihärdig
  och försöker hitta vad som är fel på mig vilket jag
  är grymt tacksam för.
  Varför jag gick till honom var för att
  jag har ont i ryggen och benet så
  jag kan inte sitta utan att benet domnarbort
  vilket inte är så skönt.
  Har dock alltid haft problem med magen ibs,
  Jag har dock undvikit gluten senaste året
  och blivit lite bättre men inte bra,
  blöder ibland från rumpan vet dock inte vad
  som blöder om det är tarmen eller spruckna
  blodkärl.
  Jag har ledvärk ibland svullna leder,
  blåsor i munnen,
  har allergi symtom i bihålor mm men ingen
  allergi ( har fått kortisonspray som jag ska
  ta dagligen för det)
  har problem med ryggen mm
  Jag har tagit många olika prover.
  Men nu har jag då kommit till en ortoped
  som vill hjälpa mig:-)
  Han har tagit en del prover vet inte riktigt
  vad men han har kommit fram till att
  Jag har blodbrist
  Är hla b27 positiv
  Vilket tydligen gör att man inte tål stärkelser
  vilket förklarar då min känslighet mot vad jag
  trodde gluten.
  Men stärkelser finns ju då dock i mycket
  mat så jag måste forska vidare i det ämnet
  Men tydligen kan det påvärkar leder mm
  Får nu även äta tabletter mot blodbristen
  och även någon mot reumatism i ryggen,
  och jag ska undvika stärkelser.
  Hoppas jag blir bättre nu.
  Ortopeden fortsätter dock utredningen vilket
  är skönt hoppas på fler svar snart så man kan
  njuta av livet i stället.
  Hoppas alla som har problem lyckas få någon
  som hjälper er till ett svar.
  / Ida

  1. Hejsan Ida,
   det är så tråkigt varje gång jag får läsa om att andra har lika stora problem att hitta orsaken till sina problem som jag haft.
   Jag hoppas i alla fall att du snart kommer fram till vad det är som ställer till problem för dig så du kan må bättre 🙂
   Mvh Lise-Lotte

 12. Hej! Då jag kanske inte kan känna igen mig av alla dina symtom så känns det ändå som du har mycket kunskap inom området, och jag skulle gärna vilja ha din uppfattning om mitt magproblem. Jag hoppas att jag skriver på rätt ställe, hehe!

  Jag har haft problem med illamående främst i samband med mat och viktökning i ca. 2 år. Det var ungefär då jag började styrketräna mer seriöst, men märkte att i samband med att jag försökte få i mig mer kalorier så mådde jag illa, och har spytt många gånger. För att inte må illa så måste jag äta många måltider om dagen. små mängder och väldigt sakta. Detta var möjligt när jag bodde hemma. Nu är jag snart 19 år och har flyttat hemifrån ca. 2 månader sen, i samband med utbildning. Jag har gått ned i vikt då det har varit väldigt mycket nytt och jag har inte kunnat äta så ofta. Det som jag har märkt tydligare kanske det senaste halvåret är att illamåendet också har kommit fram (blivit värre) när jag har varit stressad, och på morgonen.

  Jag har tagit blodprover, fått remiss till gastroskopi där de inte hittade något, testat tabletter som minskar/ökar magsyran. Mitt illamående har aldrig riktigt tagits på allvar av läkare enligt min uppfattning, och jag vet inte riktigt var jag ska vända mig. Detta fungerar inte i längden.

  Jag skulle väldigt mycket uppskatta din synpunkt, eller om du har några tips till var jag kan vända mig för att få professionell hjälp! För övrigt så har jag fyra olika tabletter hemma (Probiotika, Helazym, Kaprylsyra och Digest av helhetshälsa), är någon av dessa värd att testa?

  Ber om ursäkt om jag lagt denna text på fel ställe, du får gärna kontakta mig här eller via mail om du tror att du kan hjälpa mig, eller om du har några speciella frågor. Jag kan framför allt relatera till symtomen för ”funktionell dyspepsi”. Är väldigt tacksam för din tid och hoppas att du mår bra!
  /Linus

  1. Hejsan Linus,
   jag har mejlat dig ett längre svar men jag kan ge ett kort svar även här.
   Jag rekommenderar att du fortsätter att söka hjälp inom vården för dina symptom låter kraftiga.
   Vid vissa tillfällen hos personer med milda symptom kan man försöka utesluta livsmedel för att se ifall det hjälper. I ditt fall låter inte symptomen som matallergi eller matintolerans och dessutom kraftiga så jag rekommenderar sjukvården.

   Hoppas du kan få hjälp där!
   Till sist vill jag bara säga, tack jag mår bra 🙂

   Mvh Lise-Lotte

 13. Hej jag undrar hur lång tid kan det ta för en mjölkallergi (mjölkprotein) symtom att slå ut?Alltså från och med att man till exempel dricker ett glas mjölk, kan magen bli uppsvälld och under ett par dagar försämras kroppen eller måste man få jätteont i magen på en gång? Jag undrar även om man kan utesluta mjölk helt ur kosten och om man mår bättre av det måste man gå till läkaren och få de att göra en diagnos för att kunna säga att man är allergisk mot mjölkprotein eller räcker det med att man själv märker att man mår bra av att inte äta mjölk? Har nämligen läkarskräck.

  1. Hejsan Moa,
   symptomen för mjölkallergi är olika ifrån person till person men man kan få uppsvullen mage, diarré, förstoppning, magsmärtor, utslag och många fler olika symptom. Hur länge det sitter i och när det bryter ut är olika beroende på hur just den personens immunförsvar reagerar på mjölkproteinet.

   Det är alltid en bra idé att gå till läkare och få hjälp att få diagnosen för att utesluta att det inte är andra orsaker som ligger bakom de symptom man har.
   Ifall du har läkarskräck kanske du kan fundera på att gå till en privat läkare som du lär känna och på det viset kan vänja dig vid att ha den personen som läkare?

   Ifall du vill veta mer om mjölkallergi så finns alla artiklar jag skrivit om mjölkallergi här:

   Ifall du går till läkare och får diagnosen mjölkallergi och behöver hjälp med att utesluta mjölk ur kosten, så kom ihåg att jag även ger kostrådgivning just för att kunna hjälpa personer i din sits. Du kan läsa mer här:

   Lycka till!
   Mvh Lise-Lotte

 14. Hej, skönt att höra fler med samma problem. Har nästintill samma historia som du berättar men jag fick diagnosen irriterad tjocktarm hos en mag- och tarmspecialist. Tack vare en homeopat så började jag äta mjölkprotein och glutenfritt. Tål inte vetegluten, så det är naturligt glutenfritt som gäller.

  1. Hejsan Jenny,
   det är mycket tråkigt att höra att du har en liknande historia som jag har. Jag önskar att svenska sjukvården vore bättre på att sätta diagnos inom matintolerans eller matallergi.
   Jag antar att du mår bättre nu och det är i alla fall positivt 🙂
   Mvh Lise-Lotte

 15. Hej!
  Fick himla ont i magen för ca 3år sedan .gick till doktorn som rådde
  till mer intag av grönt ,bröd och även fysisk aktivitet. Jag hade ju ont
  som bara den så grönt var svårt att äta liksom bröd som gjorde magen svullen
  öm och gasig. Jag blev verkligen inte hjälpt av att äta mer bröd. Magonda
  fortsatte och jag har testats för gluten via blodprov som visade neg
  för detta dock har flertalet släktingar gluten så jag lade av med att äta gluten
  på egen hand då jag misstänker att det var boven till mina besvär
  idag har jag mkt sällan ont i magen bara då jag äter hos andra som ännu
  inte vet tillräckligt om glutenintolerans ,jag måste gång på gång
  upprepa vad jag inte tål och så lite krångligt. Jag mår ju bäst av gluten och laktosfritt
  och magen är gladast plus att jag slipper bli lika trött som förut .

  Med vänlig hälsning, Mimmi

  1. Hejsan Mimmi,
   det är väldigt tråkigt varje gång jag hör den typen av berättelser. Det är däremot skönt att höra att du mår bättre och jag hoppas du kan fortsätta att må bra 🙂
   Mvh Lise-Lotte

 16. Hej!
  Så mycket jag känner igen av din berättelse. Själv har jag nu äntligen funnit ut att jag tål inte soja produkter. Först trodde jag att det var gluten och laktos. Började då med den laktosfria filen, men efter någon månad blev jag lixom sur imagen av den och mådde illa. Har fått reda på att laktosfria produkter spädes ut med soja för att bli drygare. Har ätit lchf-kost ett tag och mådde bra i början, men blev sedan så sjuk av den. Och det förstår jag nu varför.
  För två veckor sedan blev jag så sjuk att jag åkte in akut till sjukhuset. Läkare kände på magen
  och sa att det är katarr. Magkatarr är inte alltid stressrelaterad, men kan även få det av födo ämnen. Fick då Omeprazol, som tyvärr inte hjälper mig ett dugg. Ringde tillbaka till vårdcentralen som då rekomenderade dubbel dos-som ej hjälper. De tog ett blodprov, som de sa, var ett glutenprov. Jag sade till läkaren att gluten ej ger utslag i ett blodprov, varpå han bara stirrade på mig.
  Nu under tiden som jag äter dubbeldos av tabletterna (de är på 20 mg/styck) har jag fått flera attacker av illamående, och det tar flera timmar innan jag är människa igen. Sist råkade jag vid en måltid ta i Kinesisk soja i wook grönsakerna, tog inte ens en tesked, och blev såååå sjuk.
  Jag kommer ringa tillbaka till vårdcentralen och be om att de ska titta i magen på mig. Känner att jag behöver något som lugnar magen-jag vill kunna leva och må bra. När magen inte mår bra-då känner man sig sjuk i hela kroppen.
  Det värsta är om man köper tex frysta hamburgare, även om det står att de inte innehåller soja, så vet man ju inte vad bonden har för kraftfoder. Fodret kan ju innehålla soja.
  Har du något tips om något som man kan köpa receptfritt som lugnar magen, tex som man kan ta innan man går ut och fikar, eller blir bjuden på mat hos någon.
  Tack för din berättelse-man slipper känna sig ensam.
  Kram!

  1. Hejsan Marie,
   det är verkligen tråkigt att höra att du också har fått gå den långa vägen för att hitta vad din mage inte tål.
   Tyvärr händer det många personer och ofta eftersom de tester som används idag inom svenska sjukvården ofta inte visar något,
   fastän man reagerar på olika födoämnen och har matintolerans eller matallergi.

   Mina bästa tips för att lugna magen är probiotika, som är goda bakterier som hjälper matsmätlningen och ifall man får reaktioner som sitter i magen,
   då kan de hjälpa till att göra dem mildare. Se till att köpa probiotika ifrån Apoteket eller en hälsokost butik,
   och inte bara livsmedel som ”innehåller” probiotika för det ökar sannolikheten att du får bättre kvalitét och mängd på probiotikan.
   Sedan kan jag rekommendera Silicea Gel för att minska gaser i magen. Det är kisel som man tar i flytande form och det både lugnar och minskar gaser i magen.
   Till sist men inte minst vill jag rekommendera mjölksyrade grönsaker som t.ex. inlagd surkål som innehåller naturlig probiotika,
   som gör att magen kan hantera besvärliga reaktioner enklare och mildare.

   Här kan du läsa allt jag skrivit om probiotika, Silicea Gel och mjölksyrade grönsaker!

   Skriv gärna igen så jag vet ifall det hjälpte dig vidare 🙂
   Lycka till!!
   Mvh Lise-Lotte

   1. Hej!
    Tack snälla för svar. Ska inhandla det du tipsat mig om. Lovar att skriva om hur det går :–)

    Marie

 17. Hej!
  Åh, vad din artikel både gör mig upprörd men ger mig hopp!
  Jag håller på att försöka få reda på vad det är jag inte kan äta, just nu med hjälp av ett elimineringstest, men vilken resa det har varit att komma hit bara. Har besökt 4 olika läkare för problem med magen och trötthet. Och två av dem har sagt att det inte kan vara någonting allvarligt för att jag är så ung (fyller 23 i år). Att jag inte orkar göra någonting annat än att jobba deltid eller plugga på deltid verkar de inte se som ett problem. Inte heller att jag är sjuk med rejäla förkylningar minst en gång i månaden. Den tredje läkaren sa åt mig att fortsätta äta det jag trodde att jag reagerade på, och hade inga som helst tankar på att skicka mig till en specialist, dietist eller ens ta allergiprover. Den senaste läkaren, som är en vän till familjen, har gett mig som tips att pröva att utesluta soja, mjölkprotein och gluten för att sedan introducera dem en efter en när jag är symptomfri.

  Har hittills reagerat på mjölkprotein (när jag prövade laktosfria produkter) . Så hoppas få fler svar snart om vad jag är känslig mot så att jag kan gå tillbaka till familjeläkaren med lite mer mod och kött på benen för att kräva allergitester…

  1. Hejsan Ebba,
   jag förstår precis hur det känns. Det är en lång kamp i motvind och regn.
   Jag hoppas att du får hjälp av läkarna tillslut så att de kan utesluta andra sjukdomar.
   Sedan precis som du själv påbörjat är elimineringsdiet det bästa tips jag kan ge dig.
   Jag liksom många andra har på det viset hittat vad som fungerar och vad som inte gör det.
   Tänk på att ifall du vill ha hjälp med elimineringsdiet kan du t.ex. vända dig till dietister? Du har även möjligheten att fråga mig? Jag utbildade mig till Diplomerad Kostrådgivare förra året och tar emot kunder just med detta problemet, för att kunna hjälpa andra igenom det jag själv gick igenom.
   Du kan läsa mer här: http://www.thuse.se
   Lycka till!
   Mvh Lise-Lotte

 18. Hej Lise-Lotte,
  Det är tråkigt att läsa det du skriver, och det tråkigaste är att det påminner så mycket om mina senaste år. Det började för mig med konstiga förkylningar som bytte av varandra. När jag gick till läkaren så sa de först att de inte kunde göra ngt och gav mig ett nässpray. Tiden gick och det blev värre och värre. Magen strulade men det skyllde jag på min dåvarande konsumtion av proteinpulver i samband med träning så jag ”stod ut”. Efter ngt år så började energin i kroppen försvinna och jag kunde inte längre träna ordentligt då jag inte kände mig trygg i den nya ”känslan” i kroppen. När öronen från ingenstans började ”locka” sig vid träning så uppsökte jag läkarna igen som tittade i näsa och öron och sa att ”allt ser bra ut”. Jag har även tagit prover mot i princip allt som du skriver, dock inte fått göra gastro eller endoskorpi. Sedan upptäckte jag att jag reagerade starkt på haollomi och fetaost vilka inte ska innehålla mycket laktos men också en del vassleprotein. När jag sedan uteslutit mjölkprotein och mjölk ur min kost så mår jag mycket bättre, men mjölken smyger sig tyvärr in i maten lite här och där och att äta ute är i princip en omöjlighet..

  Det jag funderar över är som du skriver att det är ovanligt att få en mjölk”allergi” i så sen ålder (26 år) och att det då kan bero på någon annan typ av sjukdom som gör att man får mjölkallergi som ett symptom.. Därav tycker jag att det är lite märkligt att man inte kollar mera.

  Har du något förslag hur jag kan gå vidare hos läkarna, eller är det dags att ge upp och inse att jag aldrig mer kommer kunna äta mjölk av något slag?

  Mvh
  Erik

  1. Hejsan Erik,
   det är verkligen tråkigt att höra att du har en historia som påminner om min 🙁
   Det är dock positivt att du känner att du mår bättre när du undviker mjölk, för då har du hittat ett sätt att må bättre.
   När det gäller mjölkallergi så är forskare och läkare relativt överens om att de allra flesta får mjölkallergi som
   spädbarn eller i väldigt ung ålder och att de flesta växer ifrån det.
   Däremot har jag själv noterat att det finns många som har problem med mjölkprotein och inte bara laktos (laktosintolerans) även i vuxen ålder.
   Jag tror att det finns en kunskapslucka mellan dagens forskning och hur människor mår idag.
   Vad som däremot är känt är att allergier (även de som inte har med mat att göra) kan utvecklas när som helst i livet,
   så det kan även vara fallet med mjölkallergi men det är inte allmänt känt än och inte forskat på.

   Vad det gäller att gå vidare inom svenska sjukvården idag, kan du försöka begära att få göra en gastroskopi och en endoskopi för att utesluta andra sjukdomar och såklart även glutenintolerans (gastroskopi). Det kan även vara helt andra orsaker till att du mår dåligt och det kan definitivt vara värt att låta en läkare utesluta andra orsaker.

   Sedan vad det gäller mjölk så har jag faktiskt positiva nyheter till dig!
   Jag läser mycket forskning och nyheter inom matintolerans och matallergi för att kunna lära mig mer och sprida vidare på Matintolerans.se.
   Utomlands är känt att har man mjölkallergi och inte tål mjölkprotein är det stor sannolikhet att man tål UHT-behandlade mjölk produkter.
   Det betyder att du kanske kan dricka UHT-behandlat mjölk, UHT-behandlad vispgrädde o.s.v.
   Här kan du läsa allt jag skrivit om UHT-behandlade produkter, inklusive tester jag gjort…

   Jag hoppas att det hjälper dig vidare och sedan ifall du vill ha mer information så finns vi även på Facebook gruppen, Facebook sidan, Twitter och Instagram.

   Ha en trevlig långhelg!
   Mvh Lise-Lotte

 19. Jag har haft samma problem som du och inte heller fått någon förklaring till allergisymtomen. Nu har jag själv kommit på att eftersom tarmluddet är förstört av gluten så reagerar man mot histaminrik mat. Jag behöver bara slå upp ett glas vitt vin så börjar jag nysa. Därför är jag nu allergisk mot histaminrik mat som fisk, räkor frukter . Mycket histamin i jordgubbar. Därför har jag fått utskrivet antihistamin men läkarna har inte en susning vad allt handlar om. Har varit på elva sjukbesök men har sen själv räknat ut allt. MVH Tina

  1. Hejsan Tina,
   vad skönt att du har hittat sambandet som gör att du mår dåligt. Histaminintolerans är relativt okänt i Sverige men det börjar finnas information på svenska på internet.
   Jag har skrivit ett par artiklar om histaminintolerans.
   Jag hoppas att du i fortsättningen mår bra och slipper nysningarna 🙂

   Mvh Lise-Lotte

 20. Hej,
  Jättebra blogg! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, det hjälper verkligen! Jag har nyligen fått veta att jag har Veteallergi. Du skriver ”De produkter jag reagerade på innehöll sädesslag och de jag kunde äta utan problem var naturligt glutenfria.” Kan du ge exempel på någon sådan produkt? För mig är det här en ren djungel och jag vet varken ut eller in.

  Tack!

  1. Hejsan Anders,
   tack så mycket roligt att du gillar hemsidan 🙂
   Det kan vara en djungel att hitta runt bland alla produkter! Lailas naturligt glutenfria mjöl är ett bra exempel på naturligt glutenfritt mjöl,
   och den innehåller bland annat majsstärkelse och potatisfiber.

   Mvh Lise-Lotte

   Mvh Lise-Lotte

 21. Har du hört talas om fodmap? Googla det. Kan vara värt att testa i en vecka eller två. Även om du inte har ibs.

  1. Hejsan Erika,
   ursäkta dröjsmålet i svaret nu under semestertider 🙂
   Tack för tipset! Jag har läst om FODMAP och skrev en artikel om det 21 oktober 2013. Jag mår bra idag och har gjort i flera år eftersom jag vet vad jag tål och inte tål. Sedan varierar min mages och kropps tolerans för olika saker över tiden men i stort sett vet jag vad den klarar av 🙂
   FODMAP kan vara en bra diet att börja med när man inte vet vad ens mage och kropp klarar av.
   Ha en trevlig vecka 🙂
   Mvh Lise-Lotte

 22. Hej! Började googla om magont ich hamnade här, tack för bra läsning. Känner mig mycket i det du skriver. Har haft magbesvär sedan 2010, läkarna säger att jag har IBS. Men jag tvekar. Ett tag gav jag upp att gå till läkaren eftersom de sa samma saker; IBS. Men jag misstänker annat. Nu har jag träffat en speciallist läkare och hoppas han kan hjälpa mig. Jag måste säga att det var bra gjort av dig att inte ge upp och kämpat i alla år. Vill gärna veta hur det gick för dig till slut? Vill gärna läsa fortsättningen på din berättelse. Kram

  1. Hejsan Parwana,
   tack för ditt meddelande. Vi har haft paus med arbetet på hemsidan under sommaren därför svaret dröjde.
   Jag hoppas att specialist läkaren har hittat någon orsak till varför du fick magbesvär!
   Det är tungt och jobbigt att gå och ha problem med magen utan att veta varför.
   Jag kommer att skriva vidare på mitt blogginlägg under hösten 🙂
   Fortsättning följer…
   /Lise-Lotte

 23. Hej!

  Så intressant! Eftersom vi båda har vasomotorisk rinit och problem med magen undrar jag om det finns något samband. Jag menar: Är slemhinnan bruten eller är det bara en del?

  Jag har haft svaga slemhinnor sedan födseln. För ett par år sedan hittade jag diagnosen vasomotorisk rinit som bekräftar varför jag reagerar på kyla, fukt, vind, rök, parfymer, trycksvärta … Men symptomen är värre än snuva: får blåsor i munnen av allt surt (som de flesta frukter och bär och många grönsaker), blöder ur näsan, mister rösten, slemhinnorna fryser sönder i minusgrader och så har jag lite temp vid hög luftfuktighet. På grund av inflammationerna och infektionerna har jag fått för mycket antibiotika. Det gör att kroppen inte tål något svårsmält (som upphettat fett, baljväxter, stärkelse, frön och nötter).

  För två och ett halvt år sedan förändrades livet radikalt: jag började ta mjölksyrebakterier som är tagna ur friska människor (Biolatte original). De gjorde slut på många års konstant diarré. Provade flera andra sorter för många år sedan men blev sämre av dem. Nu börjar kroppen återhämta sig så vikten kryper sakta uppåt. Jag har bara fem kilo kvar till idealvikten. Då jag slutade helt med mjölkprodukter gick jag upp i vikt. Kroppen mår bättre då den inte får vad den inte tål. Biolattes enzymer tar jag också varje dag.

  Övre magmunnen är förslappad men i övrigt ser allt ”fint ut”. Tog medicin mot reflux några månader men blev bara sämre. Numera tar jag en halv tesked bikarbonat i ett glas vatten om jag får reflux. Mycket bättre.

  Silicea kan utlösa doftöverkänslighet.

  Jag vet inte om det är trycksvärtan, men returpapper ger sprickor i underlivet.

  Matintoleranstestet låter mycket intressant.

  Tack för alla intressanta bidrag!

  1. Hejsan Jennie,
   tack så mycket! Det är ett roligt att kunna skriva och försöka bidra till att andra mår bättre.
   Kopplingen mellan icke-allergisk rinit och matallergi samt matintolerans har jag också funderat över. För egen del är det min icke-allergiska rinit kopplad till damm, kvalster, al och hassel. Jag har inte märkt några problem med kyla, fukt, vind, rök, parfym, trycksvärta eller dylikt. Däremot har även jag blivit bättre i magen med hjälp av probiotika (Sempers magdroppar), som jag tror kan ha varit en bidragande orsak till att jag tål fruktos idag. Tidigare hade jag kraftig fruktos malabsorption.
   Tack för att du delade med dig Jennie. Jag hoppas att du fortsätter att hitta saker som gör att du mår bättre!
   /Lise-Lotte, skribent Matintolerans Magazin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.