Matintolerans Magazin 2.0

För dig som vill veta – mer!

Meny
  • Nyheter
    • Återkallelser
    • Mattips
  • Populärvetenskapliga artiklar
  • Matintolerans
    • Glutenintolerans
    • Laktosintolerans
    • Histaminintolerans
    • Fruktosmalabsorption
    • Salicylsyra intolerans
  • Matallergi
    • Mjölkallergi
    • Sojaallergi
    • Nötallergi
    • Majsallergi
    • Recept
  • Intervjuer
  • Om
    • Integritetspolicy
    • Kontakt
Meny

Senaste nytt

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31

Hur vet jag om jag har majsallergi?

Publicerad den 2020-12-062020-12-06 av Lise-Lotte Thuse
Uppdaterad: 06 december, 2020
Fotograf mali maeder, Pexels

Prata med din läkare och låt hen göra en allergiutredning

Majsallergi räknas som en ovanlig matallergi i både Europa och USA. ​1​ ​2​ ​3​ ​4​ Enligt FARE (Food Allergy Research and Education) står mjölk, ägg, jordnötter, nötter, soja, vete, fisk och skaldjur för 90% av alla allergiska reaktioner i USA. ​4​ Men FARE tillägger att man har fått in rapporter på allergiska reaktioner på grund av andra livsmedel än de ovan nämnda, bland annat majs.

I de fåtal vetenskapliga studier som gjorts kring majsallergi har man kunnat påvisa allergi mot majs via vanliga födoämnesallergi tester såsom pricktester och eller placebo tester (försökspersonen med påstådd majsallergi har fått äta en låg dos majs eller en placebo för att se om de får någon reaktion). ​1​ ​2​

Om man har majsallergi kan det framkalla en allvarlig kraftig allergisk reaktion (anafylaktisk chock) och därför är det viktigt att inte försöka utreda det ensam utan kontakta läkare för hjälp. ​1​ ​5​

Vad är en anafylaktisk chock?

Anafylaktisk chock kan även kallas allergisk chock, och det kan ge följande initiala symptom: ​6,7​

  • domning i läppar och tunga
  • röd i ansiktet
  • klåda i hårbotten, ansikte och eller näsa
  • nässelutslag
  • plötsliga kräkningar eller diarréer
  • matt, yr eller känns som om man ska svimma

om man inte får behandling snabbt kan det leda till följande livshotande symptom:

  • svår astma
  • blodtrycksfall

Ger majsallergi alltid anafylaktisk chock?

Majsallergi kan ge olika kraftiga reaktioner där anafylaktisk chock är den värsta. Majsallergi kan ge mildare symptom såsom: ​8​

  • Utslag eller eksem Illamående
  • kramp i magen
  • förstoppning
  • kräkningar eller diarré
  • Täppt näsa eller rinnande näsa
  • Nysningar
  • Huvudvärk

Hur lever man med majsallergi?

I USA har en kvinna i 40-års åldern med kraftig majsallergi startat en blogg där hon samlar information hur hon tar sig igenom vardagen med majsallergi. Där kan man bland annat läsa hur hon går tillväga för att köpa majsfritt kött. ​9​

Om man försöker finna vetenskapligt underlag för att kyckling eller nötkött har spår utav majs ifrån sitt foder kvar i köttet så är det svårt att finna. Vid sökningar i några utav de vanligaste vetenskapliga medicinska databaserna (PubMed, SprinterLink) hittades ingenting.

Sökord som användes var:

  • ”maize fooder” –> 1 artikel utan relevans
    • Proceedings of the VII. Alps-Adria Scientific Workshop, 28 April–2 May 2008, Stara Lesna, Slovakia. Part I,
    • artikeln samlade forskningsresultat kring utsäde och djurfoder
  • ”corn fooder” –> inget resultat
  • ”maize allergy” –> 3 st artiklar PubMed, 6 st. artiklar SpringerLink
    • PubMed, ingen utav de 3 artiklarna handlade om att personer med majsallergi reagerade på kött (där djuren fått majsfoder)
    • SpringerLink, ingen utav de 6 artiklarna handlade om att personer med majsallergi reagerade på kött (där djuren fått majsfoder)

I USA finns köttproducenter som säljer majsfritt kött

Trots det saknade vetenskapliga underlaget för att majs i foder förs över till köttet finns det köttproducenter i USA som föder upp djur med majsfritt foder för att kunna erbjuda majsfritt kött till de som behöver det. ​10​

I USA är det även vanligt att man tvättar köttet med majsbaserat rengöring före det får hängtorka för att få bort alla bakterier på köttet. ​9​ ​10​

  1. 1.
    Scibilia J, Pastorello E, Zisa G, et al. Maize food allergy: a double-blind placebo-controlled study. Clin Exp Allergy. 2008;38(12):1943-1949. doi:10.1111/j.1365-2222.2008.03094.x
  2. 2.
    Pasini G, Simonato B, Curioni A, et al. IgE-mediated allergy to corn: a 50 kDa protein, belonging to the Reduced Soluble Proteins, is a major allergen. Allergy. 2002;57(2):98-106. doi:10.1034/j.1398-9995.2002.1o3413.x
  3. 3.
    Venter C, Skypala I, Dean T. Maize allergy: what we have learned so far. Clin Exp Allergy. 2008;38(12):1844-1846. doi:10.1111/j.1365-2222.2008.03123.x
  4. 4.
    Other Food Allergens. FARE – Food Allergy Research and Educations. Accessed December 6, 2020. https://www.foodallergy.org/living-food-allergies/food-allergy-essentials/common-allergens/other-food-allergens
  5. 5.
    Andersson I. Matallergi. 1177.se. Published February 1, 2018. Accessed December 6, 2020. https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/allergier-och-overkanslighet/matallergi/
  6. 6.
    Andersson I. Allergisk chock. 1177.se. Published July 2, 2020. Accessed December 7, 2020. https://www.1177.se/olyckor–skador/akuta-rad—forsta-hjalpen/allergisk-chock–anafylaxi/
  7. 7.
    anafylaktisk reaktion. National Encyclopedin. Accessed December 7, 2020. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/anafylaktisk-reaktion
  8. 8.
    Corn Allergy. ACAAI. Published March 8, 2019. Accessed December 7, 2020. https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/corn-allergy
  9. 9.
    Corn-tamination Series: Avoiding Corn in Meat. Corn Allergy Girl. Published June 22, 2013. Accessed December 7, 2020. https://cornallergygirl.com/2013/06/22/corn-free-meat-processing/
  10. 10.
    Grain Allergens i grass feed meat. Northstar Bison . Accessed December 7, 2020. https://northstarbison.com/pages/why-northstar-grain-allergens-in-grass-fed-meat
Lise-Lotte Thuse

Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:

Högskola/Universitet Kursnamn Högskolepoäng
Göteborgs Universitet Antibiotikaresistensens problematik 3
Högskolan Dalarna Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi 15
Jönköpings Universitet Gerontologi, grundkurs 7,5
Luleå Tekniska Universitet Arbetsmiljö och stress 7,5
Uppsala Universitet Medicinsk fysik 8
Uppsala Universitet Grundläggande medicinsk genetik 4,5
Högskolan Kristianstad Näringslärans grunder 7,5
Högskolan Kristianstad Matallergi och intolerans 7,5
Högskolan Kristianstad Näringsfysiologi 7,5
Umeå Universitet Kost vid graviditet och amning 7,5
Umeå Universitet Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer 7,5

Läs vidare...

  • Vad vet man om majsallergi utomlands?Vad vet man om majsallergi utomlands?
  • Vilka symptom kan majsallergi ge?Vilka symptom kan majsallergi ge?

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ideellt webbmagazin

Matintolerans Magazin startade juni 2011 för att få ut information som är till nytta för matallergiker, matintoleranta och andra personer med magbesvär.

De 3 nyaste

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
  • Nyhet: Kommentarsfunktionen fungerar igen! 2020-12-22
  • Nyhet: Uppdaterat ”Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn” 2020-12-19

Nyhetsmejl

Få mejl varje gång något nytt läggs ut!

Sök

De 5 nyaste

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
  • Nyhet: Kommentarsfunktionen fungerar igen! 2020-12-22
  • Nyhet: Uppdaterat ”Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn” 2020-12-19
  • Hur vet jag om jag har majsallergi? 2020-12-06
  • Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn 2020-11-27

Nyhetsbrev

Kommentarer

  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Sara om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?
  • Sara Hallin om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?

Besökarinformation

© Matintolerans Magazin

Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att på Internet, i tryckt pappersformat eller annat format återge delar eller hela informationen som finns på hemsidan. Det är tillåtet att för privatbruk använda informationen, med källan tydligt angiven, men ej att återge den i något format i eget namn eller företags/organisations namn.

Matintolerans Magazin innehåller information kring matallergi och matintolerans. Informationen kan inte ses som ett alternativ till att söka vård eller få information av läkare eller vårdpersonal. Inte heller bör innehållet på denna webbplats användas för egenvård eller utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement till annan kvalificerad vård eller information.

Taggar

blogginlägg celiaki choklad D-vitamin diagnos facebook gluten glutenfri glutenfritt glutenfritt godis glutenintolerans godis laktos laktosfri laktosfritt Laktosintolerans Livsmedelsverket malmö Matallergi matintolerans Matintoleransförbundet mattips matvarning medicin mjölk Mjölkallergi mjölkfri mjölkfri choklad mjölkfritt ny design Nyhet Nyhetsmejl Orkla Foods Recept semester Skrivbordsbakgrund Sojaallergi sommar symptom test tester träning uppdatering Wallpaper återkallelse

Graviditetsbesvär

Graviditetsbesvär är en webbsida som Matintolerans Magazins samarbetspartner Team Thuse AB tagit fram. Webbsidan har information om vanliga och mindre vanliga besvär före, under och efter graviditet.
© 2021 Matintolerans Magazin 2.0 | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema