Nyhet

Nyhet: Ny gratis webbapplikation här på Matintolerans Magazin – VitaMint

Publicerad: 2023-07-02
Uppdaterad: 2023-10-03

VitaMint är framtagen som ett gratis hjälpmedel för att försöka se om man har brist eller överskott på näringsämnen (essentiella vitaminer, mineraler och spårämnen). När man äter specialkost är det lätt hänt att man får för lite eller för mycket utav något utav de väldigt många vitaminer, mineraler och spårämnen som vi behöver ha i oss dagligen.

Om man har överskott eller brist utav ett näringsämne då kan man få olika symptom. Att minnas utantill exakt vilka symptom som skulle kunna innebära att man behöver äta mer eller mindre utav ett specifikt livsmedel som i sin tur innehåller ett specifikt näringsämne det är verkligen en hel vetenskap för sig!

VitaMint är tänkt att kunna underlätta. Via webbapplikationen kan man fylla i vilka symptom man upplever och sedan söka. Då får man upp en lista med alla näringsämnen som vid överskott eller underskott kan ge de valda symptomen. Sedan kan man utifrån näringsämnena få veta vilka livsmedel som innehåller högst andel av det specifika näringsämnet per 100 gram.

VitaMint är baserad på information ifrån ifrån Svenska Livsmedelsverket och National Institutes of Health, som är motsvarigheten till Livsmedelsverket i USA.