Populärvetenskapliga artiklar

Populärvetenskap innebär lättillgänglig och i viss mån förenklad framställning av vetenskapliga resultat.

Lindra pollenallergi med probiotika

Fotograf Candace Mathers, Unsplash Pollenallergi, hösnuva och traditionell behandling Inom sjukvården i Sverige i dag brukar man behandla pollenallergi och ...
Läs mer

Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn

En krossad multivitamin tablett Vad är järn? Järn (Fe) är ett metalliskt grundämne, som finns med i periodiska systemets grupp ...
Läs mer

Vad är malabsorption och hur hänger det ihop med matallergi och matintolerans?

Fotograf Maxim Potkin, Unsplash Termen malabsorption brukar användas både för när tarmen har problem att ta upp näringsämnen och vid ...
Läs mer
Tyler Franta, Unsplash

Är psoriasis en magsjukdom (gut-skin axis)?

Forskning har funnit samband mellan vår tarmflora och sjukdomar i kroppen, som till exempel den kroniska sjukdomen psoriasis och specifika ...
Läs mer
Tabletter

Måste man äta kosttillskott om man har glutenintolerans (celiaki)?

Olika typer av tabletter och kapslar I dagsläget finns inga nationella riktlinjer som gäller för hela svenska sjukvården som säger ...
Läs mer

Citrusallergi – den sällsynta matallergin?

Sällsynt eller syns sällan? Citrusallergi förknippas ofta med korsallergi då en person har allergi mot pollen och andra växtligheter. I ...
Läs mer

Vad är skillnaden mellan IgE allergitester och IgG allergitester?

Vad är IgE och vad är IgG? IgE och IgG är molekyler som kallas för immunglobuliner. Immunglobuliner ingår i våra ...
Läs mer

70% av alla barn med mjölkallergi tål upphettad mjölk

Muffins (dock utan mjölk) Internationella studier visar att runt 70% av alla barn med mjölkallergi tål upphettad mjölk I Sverige ...
Läs mer
Tabletter

Vad är egentligen mjölksocker (laktos), mjölksyra och mjölksyrabildande bakterier?

Orden innehåller mjölk men behöver inte ha med mjölk att göra Om man själv har eller närstående har mjölkallergi eller ...
Läs mer

Mer än 1,5 tesked av ”fel” kanelsort dagligen kan vara dåligt för levern

Fotograf Nicole Michalou, Pexels Kan "vanlig kanel" vara skadlig? Den vanligaste kanelsorten som säljs i Sverige tillhör familjen Cassia kanel, ...
Läs mer

Vad är NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity)?

Vad betyder NCGS? NCGS står för Non-Celiac Gluten Sensitivity, och det betyder att en person som inte har celiaki d.vs ...
Läs mer