Pollenallergi, Populärvetenskapliga artiklar

Lindra pollenallergi med probiotika

Publicerad: 2021-04-05
Uppdaterad: 2023-10-03

Pollenallergi, hösnuva och traditionell behandling

Inom sjukvården i Sverige i dag brukar man behandla pollenallergi och specifikt hösnuva och allergisk astma genom:

 • läkemedel som innehåller kortikosteroider (inhalator eller nässpray )
 • läkemedel med anti-histaminer (tabletter eller nässpray)

Det finns även alternativet med hyposensibilisering som även kallas allergivaccination. ​1,2​

Vid hösnuva uppstår en inflammation i slemhinnan i näsan på grund av en allergisk reaktion mot pollen. Det i sin tur ger symptom såsom rinnande snuva, täppt näsa, nysningar och klåda. Många får även symptom ifrån ögonen på grund av en inflammation i ögats bindhinna som ger svullna och kliande ögon samt att tårar börjar rinna. ​2​

Lindring med hjälp av probiotika

Inom medicinsk forskning har man i många år studerat olika former av probiotika stammar för att se vilken nytta människan kan ha utav dem. En välundersökt stam är Lactobacillus Rhamnosus GG, även kallad LGG.

Vid en sökning i PubMed på sökorden ”allergy rhamnosus gg” på den senaste 5 åren blev resultatet 57 artiklar. Utifrån dem sorterades relevanta artiklar ut med kriterierna:

 • enbart studier ej review artiklar
 • enbart studier där allergin hos testpersonerna eller försöksdjuren framkallades av pollen
 • enbart studier som handlade om att lindra besvär ifrån pollenallergi

Med de hårt satta kriterierna blev resultatet 3 st. artiklar. Bland de som sorterades bort fanns bland annat studier med ämnen som:

 • kan Lactobacillus Rhamnosus GG bota lindra mjölkallergi, sojaallergi eller andra matallergier?
 • kanmöss som gjorts allergiska med hjälp av ägg kunde få mildare symptom via Lactobacillus Rhamnosus GG?
 • kan barn med eksem kan få lindring med hjälp av Lactobacillus Rhamnosus GG?
 • kan barn födda med kejsarsnitt kan få ”normal” tarmflora av Lactobacillus Rhamnosus GG?
 • kan astma och eksem kan förebyggas med hjälp av Lactobacillus Rhamnosus GG?

Författare, årtalTitelAntal i studienPollen-sortDubbel blindPlaceboRando-miserad Kontroll-gruppResultat….
Jerzynska, J. et.al, 2016 ​3​Effect of Lactobacillus rhamnosus GG and vitamin D supplementation on the immunologic effectiveness of grass-specific sublingual immunotherapy in children with allergy100 st. barnGräs-pollenJAJAPåvisade klinisk och immunoliogisk effekt på gruppen barn som fick både Lactobacillus Rhamnosus GG och vitamin D tillskott tillsammans med hyposensibiliserings behandling jämfört med dem som fick hyposensibilisering utan vitamin D och Lactobacillus Rhamnosus GG.
Spacova I, et. al., 2019 ​4​Intranasal administration of probiotic Lactobacillus rhamnosus GG prevents birch pollen-induced allergic asthma in a murine modelOkänt antal mössBjörk-pollenNEJNEJNEJJAI studien kunde man på möss visa klinisk skillnad mellan kontrollgruppen som inte fick behandling via nässpray med Lactobacillus Rhamnosus GG jämfört med gruppen som fick. De ansåg att det gav klinisk skillnad i förebyggande syfte för allergisk astma.
Harata G., et. al., 2017Probiotics modulate gut microbiota and health status in Japanese cedar pollinosis patients during the pollen season25 st. vuxnaJapansk ceder pollenJAJAJAJAMätbar skillnad i gruppen som fick fermenterad mjölk med Lactobacillus Rhamnosus GG jämfört med placebo (kontroll) gruppen. Testgruppen hade lägre total IgE i blodet jämfört med placebo gruppen.
Översikt över utsorterade studier

Vad innebär forskningsresultaten?

För att göra säkra uttalanden om att Lactobacillus Rhamnosus GG har effekt på pollenallergi behövs fler studier. I de studier som hittades vid sökningen som redovisats ovan var den största studien utförd på barn och det omfattade gräspollen. Gräspollen är en utav de vanligaste pollen sorterna i Sverige som ger pollenallergi och det ger en så kallad positiv indikation till att Lactobacillus Rhamnosus GG kan vara av intresse att studera vidare även i Sverige. Den andra utav de tre studierna är utförd på möss, och det sätter begränsningar i möjligheter att dra slutsatser som gäller även på människor. I den sista studien så har man tittat på Japansk ceder pollen som inte är en utav de vanligaste pollensorterna i Sverige och därmed blir det svårare att dra slutsatser utifrån den gällande svenska pollenallergiker.

Ur ett forskningsperspektiv kan man dra slutsatsen att Lactobacillus Rhamnosus GG är intressant att utföra mer forskning på, speciellt på människor som har pollenallergier som finns i Sverige.

Om ser utifrån perspektivet att vara en pollenallergiker som bor i Sverige och söker lindring, då kan det vara intressant att prova Lactobacillus Rhamnosus GG och se om den lindrar hösnuva och/eller allergisk astma. Lactobacillus Rhamnosus GG finns i probiotika som säljs bland annat på svenska apotek. Före du provar rådfråga läkare eller apotekspersonal för att säkerställa att du inte är allergisk mot några utav ämnena som finns i probiotikan och att den inte har negativ påverkan på någon medicin eller sjukdom som du redan har.

I vilka kosttillskott finns Lactobacillus Rhamnosus GG?

Här är en lista med probiotika som innehåller Lactobacillus Rhamnosus GG även kallad LGG (det kan finnas fler). Om man letar efter probiotika som studierna ovan har undersökt då är bör det stå Lactobacillus Rhamnosus GG / Lactobacillus Rhamnosus LGG eller LGG på förpackningen. Det finns andra varianter utav Lactobacillus Rhamnosus men de är inte omfattade i studierna ovan. Med andra ord är det okänt om de har effekt på säsongsbetonad allergi för det har vi inte tittat på i denna populärvetenskapliga artikel.

Bifiform, Apoteket.se
Lactovitalis Kids, Apoteket.se
Gefilus Droppar, Kronans Apotek

Författaren är inte associerad varken Apoteket eller Apoteket Kronan och inga jäv förekommer.

 1. 1.
  Tunsäter A, Wigzell H, Malmquist J. Nationalencyklopedin, allergi. Nationalencyklopedin. Accessed April 1, 2021. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/allergi
 2. 2.
  Hösnuva. Nationalencyklopedin, hösnuva. Accessed April 1, 2021. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/hösnuva
 3. 3.
  Jerzynska J, Stelmach W, Balcerak J, et al. Effect of Lactobacillus rhamnosus GG and vitamin D supplementation on the immunologic effectiveness of grass-specific sublingual immunotherapy in children with allergy. allergy asthma proc. Published online July 1, 2016:324-334. doi:10.2500/aap.2016.37.3958
 4. 4.
  Spacova I, Petrova MI, Fremau A, et al. Intranasal administration of probiotic            Lactobacillus rhamnosus            GG prevents birch pollen‐induced allergic asthma in a murine model. Allergy. Published online October 8, 2018:100-110. doi:10.1111/all.13502