Matallergi, Pollenallergi

Tema, pollenallergi: Förutom med hjälp av läkemedel hur kan man lindra symptomen?

Publicerad: 2019-02-20
Uppdaterad: 2023-10-03

Nysning, Bildkälla: Pexels.com
Nysning

Bevaka pollenrapporter

Symptom vid pollenallergi blir sämre om du utsätts för högre halter av den pollensort du reagerar på. För att minska exponering så undvik att utföra utomhusaktiviteter när pollenhalterna är höga, om du trots det behöver vara ute kan det vara bra att skölja håret på kvällen för att få bort pollen som fastnat 1 2. Stäng fönster både hemma och i bilen, undvik att torka tvätt utomhus och kom inte för nära pälsen på husdjur för att minska pollenexponeringen. Ta det lugnare för allergin minskar kroppens motståndskraft och symptomen kan bli sämre av stress, infektion och depression 1.

Börja medicineringen i tid. Beroende på läkemedelstyp så behöver man ta medicinen före symptomen uppstår 1.

Vitamin-D kan lindra symptomen

Tillskott utav vitamin-D har i vetenskapliga studier visat positiv effekt på att lindra symptomen vid hösnuva (gräspollen). I studien ingick 38 barn i åldrarna 5 till 12 år gamla och antingen fick vitamin-d tillskott (25 µg) dagligen eller en placebo. Barnen som fick vitamin-D fick en mätbar minskning i sina symptom jämfört med de som fick placebo 3.

I en annan studie kombinerade man vitamin-D ( 25 µg) med probiotika (Lactobacillus rhamnosus GG) och gav till 100 barn mellan 5 och 12 år gamla. Studien pågick i 5 månader där barnen antingen fick vitamin-D och probiotika eller enbart placebo. Studien visade att barnen som fick vitamin-D och probiotika minskade sina symptom jämfört med placebogruppen 4.

Vart kan man köpa vitamin-D och Lactobacillus rhamnosus GG?

På Apoteken kan man köpa olika vitamin-D kosttillskott och även probiotika som innehåller den specifika probiotika stammen Lactobacillus rhamnosus GG. Lactobacillus rhamnosus GG finns bland annat i:

 • Bifiform Daily
 • Bifiform Travel

Kommer det garanterat att hjälpa?

Det finns inga garantier att läkemedel mot pollenallergi tar bort alla symptomen under pollensäsongen. Det beror på att det är det individuellt hur man reagerar på läkemedlet och vilka symptom man har samt hur grava de är. Vad det gäller vitamin-D och probiotika pågår fortfarande forskning och inom Svenska sjukvården anser man inte att det finns tillräckligt med studier för att man inom ramen för svenska sjukvården ska lämna allmänna rekommendationer om att ta vitamin-D tillskott eller probiotika tillskott vid pollenallergi. Därmed finns det inte heller garantier för att vitamin-D eller probiotika lindrar symptomen.


 1. 1.
  Pollen & pollenallergi | Köp behandling & medicin på Apoteket.se. Pollen & pollenallergi. https://www.apoteket.se/kategori/allergi/pollenallergi/. Accessed February 18, 2019.
 2. 2.
  Hösnuva. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se.ezproxy.its.uu.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/hösnuva. Accessed February 18, 2019.
 3. 3.
  Jerzyńska J, Stelmach W, Rychlik B, et al. Clinical and immunological effects of vitamin D supplementation during the pollen season in children with allergic rhinitis. aoms. 2018;1:122-131. doi:10.5114/aoms.2016.61978
 4. 4.
  Jerzynska J, Stelmach W, Balcerak J, et al. Effect of Lactobacillus rhamnosus GG and vitamin D supplementation on the immunologic effectiveness of grass-specific sublingual immunotherapy in children with allergy. allergy asthma proc. 2016;37(4):324-334. doi:10.2500/aap.2016.37.3958

Uppdateringar

 • 2020-02-07, Korrigerade stavfel i titeln, ändrade ”linda symptomen” till ”lindra symptomen”