Matintolerans Magazin 2.0

För dig som vill veta – mer!

Meny
  • Nyheter
    • Återkallelser
    • Mattips
  • Populärvetenskapliga artiklar
  • Matintolerans
    • Glutenintolerans
    • Laktosintolerans
    • Histaminintolerans
    • Fruktosmalabsorption
    • Salicylsyra intolerans
  • Matallergi
    • Mjölkallergi
    • Sojaallergi
    • Nötallergi
    • Majsallergi
    • Recept
  • Intervjuer
  • Om
    • Integritetspolicy
    • Kontakt
Meny

Senaste nytt

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31

Vad är skillnaden mellan IgE allergitester och IgG allergitester?

Publicerad den 2018-10-292020-12-19 av Lise-Lotte Thuse
Uppdaterad: 19 december, 2020
Blodprov

Vad är IgE och vad är IgG?

IgE och IgG är molekyler som kallas för immunglobuliner. Immunglobuliner ingår i våra antikroppar som finns i vår blodplasma och som kan transporteras ut i våra vävnader. I vår blodplasma finns det fem olika klasser av immunglobuliner med olika funktioner 1:

  1. IgE
    • Förkortningen för immunglobulin E
    • Bildas vid allergiska reaktioner 1
    • Används för att diagnosticera olika typer av allergi såsom matallergi, pollenallergi, etc 2 3.
  2. IgG
    • Förkortningen för immunglobulin G
    • Minns vilka bakterier vi utsatts för tidigare 4
    • Vanligaste klassen av immunglobuliner, i normal blodplasma är cirka 80% av immunglobulinerna av klassen IgG 5
  3. IgA
    • Förkortningen för immunglobulin A
    • Finns i slemhinnan i mag- och tarmkanalen, lungor, bihålor samt i de vätskor som olika organ producerar såsom saliv, tårar och blod 6 4
    • Används bland annat för att diagnosticera glutenintolerans (celiaki) 7
  4. IgD
    • Förkortningen för immunglobulin D
    • Finns i små mängder i blodplasman i normala fall 8
    • Används bland annat som stöd för att diagnosticera immunförsvars sjukdomar såsom lymfom (lymfkörtelcancer) 8
  5. IgM
    • Förkortningen för immunglobulin M
    • Första immunglobulinet som bildas när kroppen kommer i kontakt med ett nytt virus eller bakterie 4
    • IgM avlöses sedan av IgE som hanterar reaktionen på längre sikt 4

Varför gör man allergitester med IgE?

När man startar en allergiutredning kan man sjukvården välja mellan ett par olika sätt att utreda en allergi. De vanligaste är 3:

    • Blodprov (IgE)
      • Man mäter halten av IgE i blodprovet mot de ämnen man misstänker du har allergi mot
    • Pricktest
      • Man gör en liten rispa i huden och tillför en lösning med det allergiframkallande ämnet man vill testa
      • Om du blir svullen, röd och börjar klia då kan det vara en allergi
    • Lapptest
      • Om du har eksem och man misstänker kontaktallergi då kanske man väljer lapptest
      • Då läggs en liten mängd utav ämnet på huden och täcks av tejp
      • Om du får en rodnad kan det tyda på allergi mot ämnet
    • Födoämnesprovokation
      • Om man misstänker matallergi då kan man prova att undgå att äta livsmedlet en tid
      • Sedan under övervakning av sjukvården får du äta små mängder för att se om det ger en reaktion
      • Om du inte reagerar ökas dosen gradvis

Anledning till att man väljer att testa för IgE är att man har via forskning fastställt att det bildas vid allergi. När kroppen har en allergisk reaktion bildas IgE och sparas i kroppen 1,2. Därför använder man den typen av tester bland annat vid misstänkt matallergi.

Varför erbjuds matallergitester med IgG?

Inom Svenska sjukvården erbjuds inte matallergitester eller matintolerans tester med hjälp av diagnos via IgG halter i blodet. Anledning är att man inom forskningen inte har kunnat fastställa att vissa nivåer av IgG innebär att personen har matallergi eller matintolerans gentemot ett visst ämne 9. Man kan mäta att en person har en viss andel IgG i blodet, och det är naturligt då IgG är den vanligaste formen av immunglobulin som finns i blodplasman, men man har inte funnit i forskningen att förhöjda nivåer innebär någon form av fördröjd matallergi eller fördröjd matintolerans 10.

Det finns företag som via nätet erbjuder matallergitester och/eller matintoleranstester som baseras på IgG halter men tyvärr finns det inga bevis för att resultatet som de kommer fram till stämmer.

1.
National Encyclopedin – Immunglobuliner. National Encyclopedin. https://www-ne-se.proxy.ub.umu.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/immunglobuliner. Published October 29, 2018. Accessed October 29, 2018.
2.
Aleris. Pollerallergi. https://www.aleris.se/Vi-erbjuder/Sjukvard/Barnsjukvard/Astma-och-allergi-barn/Allergier/Pollenallergi/. Published October 29, 2018. Accessed October 29, 2018.
3.
Allergiutredning – 1177 Vårdguiden – sjukdomar, undersökningar, hitta vård, e-tjänster . 1177. https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Undersokningar/Allergiutredning/?ar=True#section-3. Published June 20, 2017. Accessed October 29, 2018.
4.
What Is an Immunoglobulin Test? WebMD. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/immunoglobulin-test#1. Published October 29, 2018. Accessed October 29, 2018.
5.
Mayo Clinic. Test ID: IGG  . https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8160. Published October 29, 2018. Accessed October 29, 2018.
6.
Sen D, Sarin G. Immunoglobulin concentrations in human tears in ocular diseases. Br J Ophthalmol. 1979;63(5):297-300. [PubMed]
7.
Mayo Clinic. Test ID: IGA . https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8157. Published October 29, 2018. Accessed October 29, 2018.
8.
Mayo Clinic. Test ID: IGD    . https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/9272. Published October 29, 2018. Accessed October 29, 2018.
9.
Kelso J. Unproven Diagnostic Tests for Adverse Reactions to Foods. J Allergy Clin Immunol Pract. 2018;6(2):362-365. [PubMed]
10.
Stapel S, Asero R, Ballmer-Weber B, et al. Testing for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report. Allergy. 2008;63(7):793-796. [PubMed]
Lise-Lotte Thuse

Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:

Högskola/Universitet Kursnamn Högskolepoäng
Göteborgs Universitet Antibiotikaresistensens problematik 3
Högskolan Dalarna Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi 15
Jönköpings Universitet Gerontologi, grundkurs 7,5
Luleå Tekniska Universitet Arbetsmiljö och stress 7,5
Uppsala Universitet Medicinsk fysik 8
Uppsala Universitet Grundläggande medicinsk genetik 4,5
Högskolan Kristianstad Näringslärans grunder 7,5
Högskolan Kristianstad Matallergi och intolerans 7,5
Högskolan Kristianstad Näringsfysiologi 7,5
Umeå Universitet Kost vid graviditet och amning 7,5
Umeå Universitet Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer 7,5

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ideellt webbmagazin

Matintolerans Magazin startade juni 2011 för att få ut information som är till nytta för matallergiker, matintoleranta och andra personer med magbesvär.

De 3 nyaste

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
  • Nyhet: Kommentarsfunktionen fungerar igen! 2020-12-22
  • Nyhet: Uppdaterat ”Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn” 2020-12-19

Nyhetsmejl

Få mejl varje gång något nytt läggs ut!

Sök

De 5 nyaste

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
  • Nyhet: Kommentarsfunktionen fungerar igen! 2020-12-22
  • Nyhet: Uppdaterat ”Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn” 2020-12-19
  • Hur vet jag om jag har majsallergi? 2020-12-06
  • Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn 2020-11-27

Nyhetsbrev

Kommentarer

  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Sara om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?
  • Sara Hallin om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?

Besökarinformation

© Matintolerans Magazin

Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att på Internet, i tryckt pappersformat eller annat format återge delar eller hela informationen som finns på hemsidan. Det är tillåtet att för privatbruk använda informationen, med källan tydligt angiven, men ej att återge den i något format i eget namn eller företags/organisations namn.

Matintolerans Magazin innehåller information kring matallergi och matintolerans. Informationen kan inte ses som ett alternativ till att söka vård eller få information av läkare eller vårdpersonal. Inte heller bör innehållet på denna webbplats användas för egenvård eller utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement till annan kvalificerad vård eller information.

Taggar

blogginlägg celiaki choklad D-vitamin diagnos facebook gluten glutenfri glutenfritt glutenfritt godis glutenintolerans godis laktos laktosfri laktosfritt Laktosintolerans Livsmedelsverket malmö Matallergi matintolerans Matintoleransförbundet mattips matvarning medicin mjölk Mjölkallergi mjölkfri mjölkfri choklad mjölkfritt ny design Nyhet Nyhetsmejl Orkla Foods Recept semester Skrivbordsbakgrund Sojaallergi sommar symptom test tester träning uppdatering Wallpaper återkallelse

Graviditetsbesvär

Graviditetsbesvär är en webbsida som Matintolerans Magazins samarbetspartner Team Thuse AB tagit fram. Webbsidan har information om vanliga och mindre vanliga besvär före, under och efter graviditet.
© 2021 Matintolerans Magazin 2.0 | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema