Matintolerans Magazin 2.0

För dig som vill veta – mer!

Meny
  • Nyheter
    • Återkallelser
    • Mattips
  • Populärvetenskapliga artiklar
  • Matintolerans
    • Glutenintolerans
    • Laktosintolerans
    • Histaminintolerans
    • Fruktosmalabsorption
    • Salicylsyra intolerans
  • Matallergi
    • Mjölkallergi
    • Sojaallergi
    • Nötallergi
    • Majsallergi
    • Recept
  • Intervjuer
  • Om
    • Integritetspolicy
    • Kontakt
Meny

Senaste nytt

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
Tabletter

Vad är egentligen mjölksocker (laktos), mjölksyra och mjölksyrabildande bakterier?

Publicerad den 2016-09-152020-12-19 av Lise-Lotte Thuse
Uppdaterad: 19 december, 2020

Tabletter, medicinOrden innehåller mjölk men behöver inte ha med mjölk att göra

Om man själv har eller närstående har mjölkallergi eller laktosintolerans behöver man kunna läsa på livsmedelsförpackningar, fråga serveringspersonal, skolmatspersonal, kockar med flera om vad maten innehåller. Då kan det kännas förvirrande med begrepp som innehåller ordet mjölk men som nödvändigtvis inte behöver ge problem för en person med mjölkallergi eller laktosintolerans.

Mjölksocker är ett annat namn för laktos, som är en kolhydrat

Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika typer av socker, stärkelse och kostfiber. De består av enkla sockerarter som sitter ihop i olika långa kedjor (på mikroskopisk nivå). En utav de vanligaste enkla sockerarterna heter glukos och en annan galaktos, om de två kopplas ihop bildar de laktos. Laktos är alltså två enkla sockerarter som sitter ihop med andra ord en kolhydrat (Johansson U., 2007, s. 75). När människan äter något som innehåller laktos behöver kroppen spjälka den, det vill säga dela upp de två sockerarterna till glukos och galaktos igen. För att lyckas med det behövs ett enzym som heter laktas, och hos personer som har för lite laktas blir det olika symptom. De som har för lite laktas kallas laktosintoleranta. Personer med laktosintolerans behöver undvika livsmedel med laktos i men mjölkallergiker tål laktos om det inte finns rester utav mjölkprotein iblandat. I till exempel medicin kan det finnas laktos och om det inte finns rester utav mjölkprotein då bör det vara ok för mjölkallergiker att äta den medicinen.

Mjölksyrabakterier är vänliga bakterier

Mjölksyrabakterier finns naturligt i syrade mjölkprodukter såsom fil och yoghurt. Mjölksyrabakterier finns även naturligt i andra livsmedel som inte har med mjölk att göra såsom syrade grönsaker. Man forskar intensivt kring vilka bakteriestammar som ger bäst effekt och som kan vara lämpliga att äta. Det finns ett stort utbud bland olika fabrikat. Personer med laktosintolerans och mjölkallergi kan äta livsmedel med naturliga mjölksyrabakterier såsom syrade grönsaker eller mjölksyrabakterie tabletter så länge de inte har använts mjölk av någon orsak vid produktionen. Det är en god idé att läsa igenom förpackningen noggrant.

Mjölksyra är en organisk syra

Mjölksyra bildas naturligt i människokroppen i musklerna arbetar hårt. Det är en biprodukt vid en kemisk reaktion som händer inuti musklerna då de producerar energi för att musklerna skall dra ihop sig. Mjölksyra finns även naturligt i många livsmedel. När det finns mjölksyra tillsats i livsmedel har de vanligtvis producerats genom jäsning av kolhydrater med mjölksyrabakterier eller syntetiskt (Livsmedelsverket, 2016-09-15). Mjölksyra innehåller inte laktos eller mjölkprotein då det är en syra och inte en kolhydrat eller proteinsort. Vid produktionen av mjölksyra bör det normalt sett inte förekomma mjölkprotein eller laktos. Alla livsmedel som kan innehålla spår utav mjölk eller laktos behöver märkas med ”kan innehålla spår utav..”.

Referenser

  • Johansson U. 2007. Näring och hälsa rev. 2. Lund: Studentlitteratur
  • Livsmedelsverket, hämtat 2016-09-15
Lise-Lotte Thuse

Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:

Högskola/Universitet Kursnamn Högskolepoäng
Göteborgs Universitet Antibiotikaresistensens problematik 3
Högskolan Dalarna Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi 15
Jönköpings Universitet Gerontologi, grundkurs 7,5
Luleå Tekniska Universitet Arbetsmiljö och stress 7,5
Uppsala Universitet Medicinsk fysik 8
Uppsala Universitet Grundläggande medicinsk genetik 4,5
Högskolan Kristianstad Näringslärans grunder 7,5
Högskolan Kristianstad Matallergi och intolerans 7,5
Högskolan Kristianstad Näringsfysiologi 7,5
Umeå Universitet Kost vid graviditet och amning 7,5
Umeå Universitet Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer 7,5

2 reaktioner på “Vad är egentligen mjölksocker (laktos), mjölksyra och mjölksyrabildande bakterier?”

  1. C skriver:
    2019-09-06 kl. 11:16

    Det heter mjölksyrebakterier, för bövelen.

    Svara
    1. Thuse Lise-Lotte skriver:
      2019-09-06 kl. 12:55

      Hejsan, tack för påpekandet men tyvärr stämmer det inte helt. Enligt SAOL och SO (Svensk ordbok) kan båda stavningarna användas. Det är lika korrekt att skriva mjölksyrebakterier som mjölksyrabakterier.
      Här är länk till ordböckerna: https://svenska.se/so/?id=33608_1&pz=7

      /Lise-Lotte

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ideellt webbmagazin

Matintolerans Magazin startade juni 2011 för att få ut information som är till nytta för matallergiker, matintoleranta och andra personer med magbesvär.

De 3 nyaste

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
  • Nyhet: Kommentarsfunktionen fungerar igen! 2020-12-22
  • Nyhet: Uppdaterat ”Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn” 2020-12-19

Nyhetsmejl

Få mejl varje gång något nytt läggs ut!

Sök

De 5 nyaste

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
  • Nyhet: Kommentarsfunktionen fungerar igen! 2020-12-22
  • Nyhet: Uppdaterat ”Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn” 2020-12-19
  • Hur vet jag om jag har majsallergi? 2020-12-06
  • Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn 2020-11-27

Nyhetsbrev

Kommentarer

  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Sara om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?
  • Sara Hallin om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?

Besökarinformation

© Matintolerans Magazin

Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att på Internet, i tryckt pappersformat eller annat format återge delar eller hela informationen som finns på hemsidan. Det är tillåtet att för privatbruk använda informationen, med källan tydligt angiven, men ej att återge den i något format i eget namn eller företags/organisations namn.

Matintolerans Magazin innehåller information kring matallergi och matintolerans. Informationen kan inte ses som ett alternativ till att söka vård eller få information av läkare eller vårdpersonal. Inte heller bör innehållet på denna webbplats användas för egenvård eller utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement till annan kvalificerad vård eller information.

Taggar

blogginlägg celiaki choklad D-vitamin diagnos facebook gluten glutenfri glutenfritt glutenfritt godis glutenintolerans godis laktos laktosfri laktosfritt Laktosintolerans Livsmedelsverket malmö Matallergi matintolerans Matintoleransförbundet mattips matvarning medicin mjölk Mjölkallergi mjölkfri mjölkfri choklad mjölkfritt ny design Nyhet Nyhetsmejl Orkla Foods Recept semester Skrivbordsbakgrund Sojaallergi sommar symptom test tester träning uppdatering Wallpaper återkallelse

Graviditetsbesvär

Graviditetsbesvär är en webbsida som Matintolerans Magazins samarbetspartner Team Thuse AB tagit fram. Webbsidan har information om vanliga och mindre vanliga besvär före, under och efter graviditet.
© 2021 Matintolerans Magazin 2.0 | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema