Vilket mjöl är glutenfritt?
Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin
Publicerad: 2013-01-16
Uppdaterad: 2016-11-13
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vilket naturligt glutenfritt mjöl finns det?
Det finns mjölsorter som naturligt är helt utan gluten och flera av mjölsorterna kan man använda för att antingen baka eller ersätta vetemjöl i vanlig matlagning.
- Majsmjöl, kan användas vid bakning men har en kraftig majs-smak men passar utmärkt till t.ex. tortillas
- Rismjöl, väldigt gott att laga pannkakor med för de blir krispiga
- Bovetemjöl, bovete är en ört och naturligt glutenfri och rik på fiber kan vara bra att blanda ihop med t.ex. rismjöl och majsmjöl för att baka med
- Mandelmjöl, väldigt gott att använda när man bakar kakor och kan gärna blandas med rismjöl eller potatismjöl för att ge smak på t.ex. muffins
- Sojamjöl, ifall man tål soja är det proteinrikt mjöl men tyvärr ger det smak så bör blandas med andra mjölsorter
- Teff, är ett sädesslag ifrån Etiopien som kan användas till att baka bröd med
- potatismjöl, kan användas som redning i såser och gott i pannkakor (maizena fungerar även bra som redning)
Det finns alltid risken att vid tillverkningen av mjölet så kan de ha gluten i samma lokaler och ifall det inte står glutenfritt på paketet så kan det finnas spår av gluten. Ifall man är väldigt känslig är det att rekommendera att kontakta tillverkaren innan man provar.
Vilket fabrikstillverkat glutenfritt mjöl finns det?
- Finax, har ett stort utbud på glutenfria mjölsorter som är lätta att baka med
- Leilas mjölmix naturligt glutenfria, fungerar även för den som har sädesslagsallergi då den är helt utan sädesslag
- Leilas glutenfria mjölmix, väldigt enkel att baka med
- Provena, har ett antal bröd och kakmixer
- Semper, har ett antal mjölmixar dock med vetestärkelse så ifall man är känslig för små mängder gluten kan man reagera på dem
Det finns fler tillverkare av glutenfritt mjöl som man kan prova sig fram. De som jag har provat och varit enklast att baka med och gett bäst resultat är Leilas mjölmixar.
Nyfiken på glutenfria recept?
Du hittar alla glutenfria recept här.
Källor
- Författarens erfarenheter av att leva glutenfritt sedan 2006
Uppdateringar
- 2015-09-29, Uppdaterade länken till glutenfria recept.
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet
Kursnamn
Högskolepoäng
Göteborgs Universitet
Antibiotikaresistensens problematik
3
Högskolan Dalarna
Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi
15
Jönköpings Universitet
Gerontologi, grundkurs
7,5
Luleå Tekniska Universitet
Arbetsmiljö och stress
7,5
Uppsala Universitet
Medicinsk fysik
8
Uppsala Universitet
Grundläggande medicinsk genetik
4,5
Högskolan Kristianstad
Näringslärans grunder
7,5
Högskolan Kristianstad
Matallergi och intolerans
7,5
Högskolan Kristianstad
Näringsfysiologi
7,5
Umeå Universitet
Kost vid graviditet och amning
7,5
Umeå Universitet
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
7,5
I Toscana, Italien finns en naturligt och oprocessat vetemjöl som heter Verna Farina som är gjort på det antika vetet Verna Grano och som innehåller mycket lite gluten. Vet inte om det går att få tag på i Sverige.
Hejsan Ann-Sofie,
tack för din mycket intressanta kommentar. Efter att ha letat efter Verna Farina så kan jag konstatera att det inte verkar finnas i Sverige. Det är dessutom svårt att finna någon information kring glutenhalten i mjölsorten, men jag fortsätter att undersöka för det var riktigt intressant!
Tack för tipset!
/Lise-Lotte, Skribent Matintolerans Magazin