Glutenintolerans

Vad händer om en glutenintolerant äter gluten?

Publicerad: 2013-03-15
Uppdaterad: 2023-10-03

Vetefält
Vetefält

Att äta gluten när man har glutenintolerans skadar tarmen

Ifall man har glutenintolerans eller celiaki som det också kallas och äter gluten så skadar man slemhinnan i tarmen (insidan av tarmen), och det skapar flera olika problem för den som har glutenintolerans. Man kan få en eller fler av de vanliga symptomen för glutenintolerans såsom magont, diarré, illamående. Ifall man äter gluten en längre tid kan man få näringsbrist för att tarmen är skadad och kan inte ta upp näring som den ska.

Följdsjukdomar av obehandlad glutenintolerans

Ifall man äter gluten fastän man har glutenintolerans kan man även drabbas av andra sjukdomar. Det har gjorts flera studier som visar samband mellan t.ex. diabetes och alzheimers och glutenintolerans. Läs mer om följdsjukdomar av obehandlad glutenintolerans.

Vilka symptom kan man få ifall man äter gluten och har glutenintolerans?

Listan på symptom vid glutenintolerans är lång och de kan delas in i båda direkta och indirekta symptom. Det som känns direkt är t.ex. svullen mage, magont, diarré, gaser m.m. Sedan finns det indirekta symptom såsom näringsbrist och nedstämdhet. Läs mer om symptom vid glutenintolerans.

Källor

 Uppdateringar

  • 2015-03-04, Bytte ut bilden av vetefältet mot en annan bild på vetefält som var mindre för att minska laddningstiden på sidan, Lise-Lotte Thuse