Glutenintolerans, Matintolerans

Godis utan gluten – glutenfritt godis

Publicerad: 2011-07-26
Uppdaterad: 2023-10-03

Vad innebär det när godis märks med innehåller gluten?

Livsmedel och vilken information inklusive märkning tillverkarna får trycka på paketen regleras utav Livsmedelsverket som följer riktlinjer ifrån EU (Informationsförordningen, EU nr 1169/2011). Riktlinjerna säger bland annat att livsmedel som innehåller gluten måste märkas tydligt på paketet så att man som konsument får informationen.

Innehåller glukossirap gluten?

Glukossirap i livsmedel kan komma ifrån antingen vete, majs eller potatis och är ofta en blandning av alla tre 1. Glukossirap är undantagen ifrån märkningen av allergener eftersom Livsmedelsverket har utfört tester och inte funnit gluten i produkter som har tillverkats med glukossirap 2.

När man försöker undvika gluten i kosten antingen på grund av glutenintolerans (celiaki), veteallergi eller av någon annan orsak är det viktigt att känna till vad märkningen betyder. Om man behöver undvika även minsta spår utav gluten behöver man känna till undantagen såsom i fallet med glukossirap och vara uppmärksam.  En del livsmedelsproducenter svarar gärna på frågor om man kontaktar deras konsumentkontakt och andra skriver frivilligt ut ytterligare information än vad märkningslagarna kräver men det gäller dock inte alla livsmedelsföretag.

Vad betyder märkningen ”Innehåller spår utav gluten”?

Om livsmedel är märkta med ”innehåller spår utav gluten” finns det inga riktlinjer eller gränsvärden för hur stor andel gluten det innehåller. Märkningen har inte täckts helt utav lagstiftningen utan det finns enbart riktlinjer som säger hur livsmedelsföretagen bör agera enligt, Allergi och annan överkänslighet – Hantering och märkning av livsmedel.

I de fall livsmedel är märkta med innehåller spår utav kan det betyda att det inte finns så pass höga halter att man märker av det, och att leverantören har valt märkningen för att de inte kan garantera att livsmedlet inte någon gång under hela produktionsprocessen blir kontaminerat med gluten. Motsatsen kan även inträffa att livsmedlet de facto innehåller gluten som gör att en person med celiaki eller veteallergi reagerar på det. Om man är reagerar kraftigt på gluten eller reagerar på små mängder kan det vara en god idé att vara försiktig med märkningen ”innehåller spår utav gluten” då man inte vet vilken mängd det handlar om.

Om godis är märkt med ”glutenfri” är det helt utan gluten?

Enligt regelverket som livsmedelsproducenterna måste följa som ges ut av Livsmedelsverket får godis som innehåller mindre än 20 mg gluten/kg märkas som glutenfri. De facto innehåller godiset gluten men i så små mängder att de flesta med glutenintolerans (celiaki) inte får märkbara reaktioner på det. Märkningen som säger att godis innehåller ”mycket låg glutenhalt”, betyder att godiset innehåller mindre än 100 mg gluten/kg, med andra ord högre gluten halt är godis som märks med glutenfritt.

– Men detta godis var glutenfritt förut?

Livsmedelstillverkare byter sina produktionsrutiner med jämna mellanrum av olika skäl. Försäljning eller uppstart av nya fabriker, flytt mellan lokaler, förbättring utav recept, förlänga hållbarhet på produkten, förnya med nya smaker är ett mindre urval utav en mängd andra möjliga scenarios.

För att undvika problem med förändrat innehåll i livsmedel kan det vara en god idé att regelbundet läsa igenom ingrediensförteckningen på godis och livsmedel du handlar för att det inte skett några förändringar som gör att livsmedlet innehåller gluten eller spår utav gluten.

Blandgodis kan skapa kontamineringsproblem

För många barn och vuxna är blandgodis en favorit men det blir snabbt kontaminerat eftersom samma slev används till många byttor. För att vara på säkra sidan kan det vara en idé att köpa små påsar med paketerat glutenfritt smågodis istället.

Glutenfritt godis

Lakritsfabriken Ramlösa
Lakrits innehåller ofta gluten eftersom det ingår vetemjöl i receptet, men denna sorten ifrån lakritsfabriken i Ramlösa är tillverkad utan vetemjöl och är glutenfri.

de Bron Saltlakrits
Glutenfritt saltlakrits.

Nöt-Creme
Nöt-Creme innehåller hasselnötter och jordnötter men inte gluten, och är därmed glutenfri.

Bounty
Bounty innehåller mjölk i flera olika former men inte gluten och är glutenfri.

Ahlgrens bilar
Ahlgrens bilar innehåller glukossirap och stärkelse, men inte gluten och är glutenfri.

Maoam
Maoam innehåller glukossirap, men inte gluten och är glutenfri.

Marianne
Marianne innehåller glukossirap, soja och kan innehålla mjölk men inte gluten och är glutenfri.

Pez
Pez innehåller glukossirap men inte gluten och är glutenfri.

Snickers
Snickers innehåller glukossirap, jordnötter, mjölk, laktos, soja, ägg och kan innehålla hasselnötter, men inte gluten och är glutenfri.

Werthers Original
Werthers Original innehåller glukossirap, sojalecitin och mjölk i olika former men inte gluten och är glutenfri.

Daim
Daim innehåller mjölk i olika former, mandel och sojalecitin men inte gluten och är glutenfri.

Cloetta Zoo ask

Zoo
Zoo innehåller glukossirap och stärkelse men inte gluten och är glutenfri.

Cloetta romerska bågar

Romerska bågar
Romerska bågar innehåller mjölk och sojalecitin. Kan innehålla spår av mandel och hasselnötter men inte gluten och är glutenfria.

Rollo engelsk kola
Rollo innehåller glukossirap, mjölk, sojalecitin och kan innehålla nötter och jordnötter men inte gluten och är glutenfri.

Cloetta Polly original

Polly original
Polly innehåller glukossirap, mjölk och sojalecitin. Kan innehålla spår av mandel och hasselnötter.

Plopp
Plopp innehåller mjölk i olika formera, sojalecitin. Kan innehålla spår utav hasselnötter men inte gluten och är glutenfri.

Cloetta Pimpim ask

PimPim
Pimpim ask innehåller glukossirap och stärkelse men inte gluten och är glutenfri.

Cloetta mandelbiskvier

Mandelbiskvier
Mandelbiskvier innehåller glukossirap, stärkelse, mjölk och mandel men inte gluten och är glutenfria.

Cloetta Malaco djungelvrål

Djungelvrål
Djungelvrål innehåller glukossirap och modifierad stärkelse men inte gluten och är glutenfri.

Fazer bakchoklad
Fazers mörka bakchoklad, innehåller mjölk men inte gluten och är glutenfri.

Läs alltid på förpackningen, innehållet kan ändras av livsmedelsproducenterna utan förvarning.

Vilket godis innehåller gluten?

 • Kexchoklad
 • Kinapuffar
 • Twix
 • etc.

Vilket godis KAN innehålla gluten?

 • Lösgodis (risk för kontaminering med övrigt godis som innehåller gluten)
 • Chips (kan finnas t.ex. stärkelse i chipsen)
 • Choklad (kan innehålla spår av gluten, t.ex. ifall företaget tillverkar saker som innehåller vetemjöl i samma lokaler)
 • Lakrits (finns både med och utan gluten)
 • Hemmagjord kola (finns recept både med och utan gluten)

Uppdateringar

 • 2011-10-20, Daim har flyttats ifrån listan med godis med gluten i till godis utan gluten, tack vare en uppmärksam besökare
 • 2011-10-20, Kola har lagts till listan över hemlagat godis med gluten
 • 2011-10-20, Knäck har lagts till listan över hemlagat godis utan gluten
 • 2012-06-16, Lade till bilden på Daim överst
 • 2012-11-23, fyllde på lite mer text om att vanligt vingummi innehåller gluten och lade till OLW lättsaltade chips på listan över glutenfritt godis
 • 2012-12-29, Bytte rubrik ifrån ”Vilket godis borde inte innehålla gluten?” till ”Vilket godis innehåller inte gluten?” och lade till texten om att alltid läsa innehållsförteckningen. Tack vare en kommentar ifrån en besökare.
 • 2013-03-18, Flyttade lakrits till godis som kan innehålla gluten för att förtydliga att det inte alltid finns gluten i lakrits. Tack vare en kommentar ifrån en uppmärksam läsare.
 • 2015-01-03, Uppdaterade och förtydligade listan på glutenfritt godis fick ta bort Dumle, Fazer blå mjölkchoklad och Fazer mintchoklad eftersom tillverkarna numera skriver ”kan innehålla vete/gluten” på paketen.
 • 2016-02-01, Flyttade på kola ifrån ”Vilket godis innehåller gluten” till ”Vilket godis kan innehålla gluten” efter fråga ifrån läsare som undrade ifall det fanns vetemjöl i hemmagjord kola. Det finns både recept med och utan vetemjöl och därför flyttades kolan till rätt rubrik.
 • 2016-08-08, Uppdaterade texter i början av artikeln och lade till rubrikerna ”Vad innebär det när godis märks med innehåller gluten?”, ”Vad betyder märkningen ’Innehåller spår utav gluten’?”, ”- Men detta godis var glutenfritt förut?” och ”Blandgodis kan skapa kontamineringsproblem”. Lade till information om att Nötcréme innehåller spår utav mjölk efter att ha ringt Printzells och fått det bekräftat.
 • 2016-08-09, Lade till rubriken ”Om godis är märkt med ’glutenfri’ är det helt utan gluten?” och tillhörande text och länkar.
 • 2017-01-17, Lade till fyra stycken klassiska godissorter (Zoo, Romerska bågar, Rollo och Polly) och länkar till producentens hemsida.
 • 2017-01-18, Lade till fyra stycken klassiska godissorter (Plopp, Pimpim, Mandelbiskvier och Djungelvrål) och länkar till producentens hemsida.
 • 2018-12-02, Gjorde förtydligande angående glukossirap och lade till referenser till Livsmedelsverket och Wikipedia
 • 2021-12-25, Uppdaterade hela listan med glutenfritt godis och verifierade att listningen på innehåll stämde, uppdaterade bilder och gjorde artikeln mer överskådlig att läsa.

Referenser

 1. 1.
  Wikipedia. Wikipedia, glukossirap. https://sv.wikipedia.org/wiki/Glukossirap. Published December 2, 2018. Accessed December 2, 2018.
 2. 2.
  Livsmedelsverket. Livsmedelsverket, celiaki och spannmålsallergi. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/gluten. Published December 2, 2018. Accessed December 2, 2018.