Laktosintolerans, Mjölkallergi

Mjölkfri choklad och laktosfri choklad

Publicerad: 2011-06-28
Uppdaterad: 2023-10-03

Varför görs det skillnad på laktosfri och mjölkfri choklad?

Laktosintolerans är en matintolerans med symptom såsom t.ex. uppsvälld mage, diarré och magsmärtor som hos de flesta försvinner inom ett par timmar eller något dygn. Symptomen uppstår då en person med laktosintolerans får i sig laktos (mjölksocker). Vilken mängd laktos som behövs för att generera en reaktion varierar ifrån person till person och behöver testas fram individuellt (Hedlin G., et. al. 2007, 318).

Mjölkallergiker har en allergi som kan ge allvarliga livshotande tillstånd som påverkar andningen som kan göra att de får svårt att andas och kroppen går in i chocktillstånd (anafylaktisk chock). För mjölkallergiker kan små spår utav mjölkprotein räcka för att framkalla en kraftig reaktion. Mjölkallergiker kan även få symptom såsom halsklåda, illamående, magsmärtor, kräkningar, diarré och uppsvälldhet (Hedlin G., et. al. 2007, 305).

För att underlätta för mjölkallergiker, som behöver helt mjölkfria livsmedel, är artikeln uppdelad på mjölkfria respektive laktosfria chokladsorter. I listan med mjölkfria choklad sorter har chokladsorter märkta ”kan innehålla spår av mjölk” utelämnats.

Tänk på att läsa igenom ingrediensförteckningen på förpackningarna, för att säkerställa att förpackningen inte innehåller mjölk eller spår av mjölk, för tillverkarna kan ha ändrat recept eller tillverkningsmetoder efter denna artikel uppdaterades.

Mjölkfri choklad

Rawchokladfabriken

Rawchokladfabriken

Rawchokladfabriken tillverkar naturligt mjölkfri, handgjord choklad i sin fabrik i Arvika. Chokladen tillverkad med orostade Criollo kakaobönor från Pangoakooperativet i Peru som rörs ihop med kokossocker.

Chokladen kan köpas bland annat hos:

Bonvita

Bonvita Classic Original

Bonvita är ett företag baserat i Nederländerna och deras filosofi är att tillverka ekologiska, glutenfria och laktosfria produkter. Deras choklad tillverkas inte med mjölk utan med rismjölk som gör att det passar under kategorin mjölkfrichoklad.

Chokladen kan köpas bland annat hos:

Moo Free

Moo Free rischokklad

Moo Free är ett familjeföretag baserat i Storbritannien och de tillverkar choklad utan mjölk. De har flertalet olika chokladprodukter och en del utav dem importeras och säljs i Sverige.

Moo Free kan bland annat köpas hos:

The Grenada Chocolate Company

The Grenada Chocolate Company ligger i Sydamerika och deras tillverkning sker i en fabrik helt utan nötter, gluten och mjölk. Deras choklad är enligt förpackningen helt mjölk-, gluten- och nötfri. Det är få livsmedelsproducenter som utlovar både helt gluten-, nöt- och mjölkfri choklad.

grenada_chocolate_company_71_dark_chocolate
The Grenada Chocolate Company, Organic 71% chocolate

Plamil

Plamil är ett företag ifrån Storbritannien som funnits sedan 1960-talet, som tillverkar olika mjölkfria produkter främst choklad. I deras fabrik finns inte nötter och deras produkter skall vara säkra för mjölkallergiker och nötallergiker enligt Plamil.

Plamils choklad kan köpas i flera butiker och på nätet bland annat hos:

Laktosfri choklad

Green Star

Jacquot är en stor chokladtillverkare i Europa som har använt laktosfrimjölk ifrån Valio för att göra laktosfrichoklad i flera olika smaker. Chokladen säljs i Sverige under namnet Green Star hos bland annat Mathem, ICA och Coop.

Green Star, Laktosfri choklad

Referenser

 1. Hedlin G., Larsson K. (red.).  2009. Allergi och Astma. Lund: Studentlitteratur.

Uppdateringar

 • 2011-10-11, Ändrade rubriken ifrån ”Choklad utan mjölk (Mjölkfri choklad)” till ”Laktosfri och mjölkfri choklad” för att göra det mer tydligt
 • 2012-06-16, Lade till bilden med choklad överst och bytte namn ifrån referenser till källor
 • 2013-01-12, Bytte ut bilderna på Renee Voltaires hampa choklad, Granada Company chokladen mot uppdaterade bilder och lade även till Plamils mint, ”mjölkchoklad” och apelsin och en bild på Wienernougat.
 • 2014-01-13, Lade till text om att After Eight förutom smörolja även innehåller skummjölkspulver.
 • 2015-01-04, Fick tyvärr ta bort Wienernougat eftersom de numera innehåller spår av mjölkprotein.
 • 2015-01-04, Fick tyvärr ta bort Renee Voltaire Hampa Choklad eftersom numera står det kan innehålla spår av mjölk på paketet.
 • 2015-01-04, Fick tyvärr ta bort Plamils mörka apelsin, Plamils mörka mint choklad och Plamils ljusare mjölkfria choklad eftersom de verkar vara svåra att köpa i Sverige nu för tiden.
 • 2015-03-04, Lade till länkar till testerna på Jacquot och Grenada Chocolate company,  Komprimerade bilden på choklad överst för att minska laddningstiden på sidan.
 • 2016-08-24, Bytte ut texten högst i artikeln mot en förklaring till varför vi valt att dela upp chokladen i mjölkfri och laktosfri. Tog bort de gamla bilderna på Jacquots och Plamils choklad och ersatte med hela deras produktsortiment.
 • 2016-08-25, Lade till texter till alla bilderna på chokladsorterna. Lade till referenser till inledande texterna.
 • 2016-09-12, Lade till bilden på Plamils choklad överst som artikel-bild.
 • 2016-11-10, Korrigerade stavningen på Jaquots choklad
 • 2020-06-20, Tog bort Jaquot ifrån listan då den inte verkar säljas i Sverige längre
 • 2021-07-20, Tog bort bilderna på Plamils och Jacquots choklad då förpackningarna har bytts ut. Uppdaterade länkar till Plamil och Jacquot, som numer säljs under namnet Green Star. Lade till Moo Free, Rawchokladfabriken och Bonvita bland mjölkfria chokladsorter.