Glutenintolerans, Matallergi

Godis utan sädesslag – sädesslagsfritt godis

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2011-09-21
Uppdaterad: 2018-12-02

Vilket godis är sädesslagsfritt?

Om man är känslig för en eller flera utav sädesslag blir det svårare att hitta mat och godis som man kan äta. I Sverige idag finns det 14 st. ämnen som livsmedelstillverkarna måste märka om det ingår i livsmedlet. De kallas för allergener och där ingår bland annat sädesslag såsom vete, råg, korn, havre, dinkel, khorasanvete och korsningar mellan sädesslagen 1. Om man är känslig för någon utav sädesslagen är det bra att noggrant läsa på innehållsförteckningarna före man handlar.

Glutenfritt märkning och sädesslagsallergi

Om man är glutenintolerant då hjälper märkningen ”glutenfritt” för den berättar att livsmedlet har en glutenhalt som är så pass låg att de flesta glutenintoleranta tål att äta livsmedlet 1. Men om man har till exempel sädesslagsallergi då är det inte säkert att ”glutenfritt” märkningen är till någon hjälp för då kanske man är allergisk mot något utav de andra proteinerna i livsmedlet förutom gluten.

Sädesslag i stärkelse och glukossirap

Stärkelse och glukossirap i livsmedel kan komma ifrån antingen vete, majs eller potatis och är ofta en blandning av alla tre 2. Vilket ursprung som stärkelsen eller glukossirapen har behöver inte livsmedelsproducenterna skriva ut på paketen och vill man som konsument få den informationen behöver man kontakta producenten och be om informationen.

Godis utan sädesslag

 • Choklad
 • Chokladpudding (Ekströms är utan vetestärkelse) (både mjölk, gluten och sädesslagsfritt ifall man blandar med vatten/rismjölk/havremjölk)
 • Popcorn (hemmagjorda) (både mjölk, gluten och sädesslagsfritt)
 • Lättsaltade chips (Estrella, ICA’s ekoloigska) (både mjölk, gluten och sädesslagsfritt)
 • Nötcreme (både mjölk, gluten och sädesslagsfritt)

Godis som innehåller glukossirap

 • Lösgodis
 • Ahlgrens bilar
 • Skumtomtar
 • m.fl.

Uppdateringar

 • 2012-06-16, Lade till bilden på popcorn överst och lade till rubriken källor och källan ”Författarens egna erfarenheter av sädesslagsfri kost…”
 • 2018-12-02, Lade till referenser till Livsmedelsverket och Wikipedia samt uppdaterade och förtydligade texten

Referenser

1.
Livsmedelsverket. Livsmedelsverket, allergimärkning. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/allergimarkning1. Published December 2, 2018. Accessed December 2, 2018.
2.
Wikipedia. Wikipedia, glukossirap. https://sv.wikipedia.org/wiki/Glukossirap. Published December 2, 2018. Accessed December 2, 2018.