Godis utan gluten – glutenfritt godis

Informationen på denna sidan blev publicerad för mer än 2 år sedan och kan vara inaktuell. Med vänliga hälsningar, Webbredaktionen på Matintolerans Magazin

Vad innebär det när godis märks med innehåller gluten?

Livsmedel och vilken information inklusive märkning tillverkarna får trycka på paketen regleras utav Livsmedelsverket som följer riktlinjer ifrån EU (Informationsförordningen, EU nr 1169/2011). Riktlinjerna säger bland annat att livsmedel som innehåller gluten måste märkas tydligt på paketet så att man som konsument får informationen. Det finns en del undantag ifrån märkningen såsom t.ex. glukossirap som utvinns ur antingen vete, majs eller potatis eftersom man anser att glukossirap inte påverkar personer med glutenintolerans fastän den är framställd ur vete måste det inte skrivas ut på paketen.

När man försöker undvika gluten i kosten antingen på grund av glutenintolerans (celiaki), veteallergi eller av någon annan orsak är det viktigt att känna till vad märkningen betyder rent praktiskt. Om man behöver undvika även minsta spår utav gluten behöver man känna till undantagen såsom i fallet med glukossirap och vara uppmärksam.  En del livsmedelsproducenter svarar gärna på frågor om man kontaktar deras konsumentkontakt och andra skriver frivilligt ut ytterligare information än vad märkningslagarna kräver, men det gäller dock inte alla livsmedelsföretag.

Vad betyder märkningen ”Innehåller spår utav gluten”?

Om livsmedel är märkta med ”innehåller spår utav gluten” finns det inga riktlinjer eller gränsvärden för hur stor andel gluten det innehåller. Märkningen har inte täckts helt utav lagstiftningen utan det finns enbart riktlinjer som säger hur livsmedelsföretagen bör agera enligt, Allergi och annan överkänslighet – Hantering och märkning av livsmedel.

I de fall livsmedel är märkta med innehåller spår utav kan det betyda att det inte finns så pass höga halter att man märker av det, och att leverantören har valt märkningen för att de inte kan garantera att livsmedlet inte någon gång under hela produktionsprocessen blir kontaminerat med gluten. Motsatsen kan även inträffa att livsmedlet de facto innehåller gluten som gör att en person med celiaki eller veteallergi reagerar på det. Om man är reagerar kraftigt på gluten eller reagerar på små mängder kan det vara en god idé att vara försiktig med märkningen ”innehåller spår utav gluten” då man inte vet vilken mängd det handlar om.

Om godis är märkt med ”glutenfri” är det helt utan gluten?

Enligt regelverket som livsmedelsproducenterna måste följa som ges ut av Livsmedelsverket får godis som innehåller mindre än 20 mg gluten/kg märkas som glutenfri. De facto innehåller godiset gluten men i så små mängder att de flesta med glutenintolerans (celiaki) inte får märkbara reaktioner på det. Märkningen som säger att godis innehåller ”mycket låg glutenhalt”, betyder att godiset innehåller mindre än 100 mg gluten/kg, med andra ord högre gluten halt är godis som märks med glutenfritt.

– Men detta godis var glutenfritt förut?

Livsmedelstillverkare byter sina produktionsrutiner med jämna mellanrum av olika skäl. Försäljning eller uppstart av nya fabriker, flytt mellan lokaler, förbättring utav recept, förlänga hållbarhet på produkten, förnya med nya smaker är ett mindre urval utav en mängd andra möjliga scenarios.

För att undvika problem med förändrat innehåll i livsmedel kan det vara en god idé att regelbundet läsa igenom ingrediensförteckningen på godis och livsmedel du handlar för att det inte skett några förändringar som gör att livsmedlet innehåller gluten eller spår utav gluten.

Blandgodis kan skapa kontamineringsproblem

För många barn och vuxna är blandgodis en favorit men det blir snabbt kontaminerat eftersom samma slev används till många byttor. För att vara på säkra sidan kan det vara en idé att köpa små påsar med paketerat glutenfritt smågodis istället.

Glutenfritt godis

  • Lakritsfabriken Ramlösa
    Lakrits innehåller ofta gluten eftersom det ingår vetemjöl i receptet, men denna sorten ifrån lakritsfabriken i Ramlösa är tillverkad utan vetemjöl och är glutenfri.

    Lakritsfabriken Ramlösa
    Lakritsfabriken Ramlösa
  • Glutenfritt vingummi och salt lakrits ifrån de Bron
de Bron
de Bron
  • Nötcréme
    Innehåller spår utav mjölk
Nötcréme
Nötcréme innehållsförteckning fotograferades 2015-01-03

 

 

Vilket godis innehåller gluten?

  • Kexchoklad
  • Kinapuffar
  • Twix
  • etc.

Vilket godis KAN innehålla gluten?

  • Lösgodis (risk för kontaminering med övrigt godis som innehåller gluten)
  • Chips (kan finnas t.ex. stärkelse i chipsen)
  • Choklad (kan innehålla spår av gluten, t.ex. ifall företaget tillverkar saker som innehåller vetemjöl i samma lokaler)
  • Lakrits (finns både med och utan gluten)
  • Hemmagjord kola (finns recept både med och utan gluten)

Källor

  • Författarens egna erfarenheter och innehållsförteckningar på godis
  • Livsmedels hemsida (se länkar ovan)

Uppdateringar

  • 2011-10-20, Daim har flyttats ifrån listan med godis med gluten i till godis utan gluten, tack vare en uppmärksam besökare
  • 2011-10-20, Kola har lagts till listan över hemlagat godis med gluten
  • 2011-10-20, Knäck har lagts till listan över hemlagat godis utan gluten
  • 2012-06-16, Lade till bilden på Daim överst
  • 2012-11-23, fyllde på lite mer text om att vanligt vingummi innehåller gluten och lade till OLW lättsaltade chips på listan över glutenfritt godis
  • 2012-12-29, Bytte rubrik ifrån ”Vilket godis borde inte innehålla gluten?” till ”Vilket godis innehåller inte gluten?” och lade till texten om att alltid läsa innehållsförteckningen. Tack vare en kommentar ifrån en besökare.
  • 2013-03-18, Flyttade lakrits till godis som kan innehålla gluten för att förtydliga att det inte alltid finns gluten i lakrits. Tack vare en kommentar ifrån en uppmärksam läsare.
  • 2015-01-03, Uppdaterade och förtydligade listan på glutenfritt godis fick ta bort Dumle, Fazer blå mjölkchoklad och Fazer mintchoklad eftersom tillverkarna numera skriver ”kan innehålla vete/gluten” på paketen.
  • 2016-02-01, Flyttade på kola ifrån ”Vilket godis innehåller gluten” till ”Vilket godis kan innehålla gluten” efter fråga ifrån läsare som undrade ifall det fanns vetemjöl i hemmagjord kola. Det finns både recept med och utan vetemjöl och därför flyttades kolan till rätt rubrik.
  • 2016-08-08, Uppdaterade texter i början av artikeln och lade till rubrikernaVad innebär det när godis märks med innehåller gluten?, Vad betyder märkningen ”Innehåller spår utav gluten”?, – Men detta godis var glutenfritt förut? och Blandgodis kan skapa kontamineringsproblem. Lade till information om att Nötcréme innehåller spår utav mjölk efter att ha ringt Printzells och fått det bekräftat.
  • 2016-08-09, Lade till rubriken ”Om godis är märkt med ”glutenfri” är det helt utan gluten?” och tillhörande text och länkar.
  • 2017-01-17, Lade till fyra stycken klassiska godissorter (Zoo, Romerska bågar, Rollo och Polly) och länkar till producentens hemsida.
  • 2017-01-18, Lade till fyra stycken klassiska godissorter (Plopp, Pimpim, Mandelbiskvier och Djungelvrål) och länkar till producentens hemsida.

Post Author: Thuse Lise-Lotte

Entreprenör som arbetar inom Friskvårds- och IT-branschen med olika saker såsom skribent, lärare, föreläsare och webbdesigner, massör, kostrådgivare och personlig tränare. Har multipla matallergier och matintoleranser. Fil. Mag i Informatik, Diplomerad kostrådgivare, Internationellt Licensierad Personlig Tränare och Certifierad Massör.

47 reaktioner på ”Godis utan gluten – glutenfritt godis

  • lars tiden

    (2011/08/29 - 00:48)

    Johan von Bülows lakrits är också glutenfritt, samt Bingokulor och Lakrits rindlar från Island.

  • Christer

    (2011/09/22 - 17:07)

    Semper säljer KEX som är ungefär som kexchoklad.

  • Victor

    (2011/10/20 - 19:49)

    Hur kan du skriva att dajm innehåller gluten? Fel Fel Fel

    • Lise-Lotte Thuse

      (2011/10/20 - 21:26)

      Hejsan Victor tack för att du såg att Daim hamnat i fel lista. Det skall såklart finnas med i listan över glutenfritt godis för Daim innehåller mjölk, mandel och soja men inte gluten.

  • MaskrosMorsan

    (2011/12/27 - 13:37)

    Hejsan, vet du av godis som är glutenfritt, mjölkfritt och utan konserveringsmedel och andra tillsatser (e – nummer) ??? Har en väldigt allergisk dotter som är godis sugen!

    • Lise-Lotte Thuse

      (2011/12/27 - 14:05)

      Hejsan,
      det finns en del godis som är glutenfritt, mjölkfritt och utan konserveringsmedel till exempel:

      Popcorn
      Ifall man poppar själv blir det utan tillsatser, gluten och mjölk.

      Nöt-creme
      Ifall hon tål nötter så fungerar detta väldigt bra för att få i sig något som påminner om choklad.
      Ingredienser: socker, vegetabiliskt fett, hasselnötter 20%, jordnötter, kakaopulver, aromämne (vanilin).
      Printzells hemsida för Nöt-Cremé

      Fazers Wienernougat
      Ifall hon tål nötter är detta väldigt god choklad som är utan gluten, mjölk och konserveringsmedel.
      Ingredienser: mandel 43 %, socker, kakaosmör, kakaomassa, arom (vanillin).

      Kung Markatta
      Kung Markatta gör många typer av livsmedel och mat ekologiskt och oftast utan konserveringsmedel och tillsatser. Titta igenom deras sortiment så hittar du säkert något gott till din dotter.
      Kung Markatta

      Lycka till!
      Mvh Lise-Lotte

      • TT

        (2015/04/12 - 22:33)

        Popcorn är gluten, för majs räknas egentligen som gluten. Vissa tål dem andra inte. Finns massa källor på det.

        • Lise-Lotte Thuse

          (2015/04/13 - 21:21)

          Hejsan,
          tack för din kommentar dock är popcorn glutenfritt. Gluten är en proteinsort som finns i bland annat råg, vete och korn. Popcorn görs på majs som inte innehåller proteinsorten gluten och är glutenfria, förutsatt att man inte kryddar popcornen med kryddor som innehåller gluten.
          Det finns andra orsaker till att man kan må dåligt av majs som t.ex. ifall man har majsallergi eller är överkänslig för majs. Majs innehåller även mycket fruktsocker och ifall man har fruktosmalabsorbation (tål inte fruktsocker i större mängder) då kan det bli problem att äta t.ex. popcorn.

          Mvh Lise-Lotte

  • anne nyman

    (2012/10/16 - 17:26)

    Hej Lise-Lotte Thuse
    Är det stärkelse i potatisen som man inte kan äta om man inte tål gluten?Vad kan man äta istället för ris och pasta

    Mvh Anne Nyman

    • Lise-Lotte Thuse

      (2012/10/17 - 14:25)

      Hejsan Anne,
      om man har glutenintolerans tål man inte gluten som är en sorts protein som finns i flera olika sädesslag bland annat vete, råg och korn. En del tål inte heller havre, så det får man prova sig fram till.
      Ifall man har glutenintolerans kan man äta både potatis och ris men t.ex. inte pasta gjord på vete eller produkter som innehåller gluten.

      Här hittar du alla de artiklar jag skrivit om glutenintolerans. Där står både vad man kan och inte kan äta och tips på hur man gör när man äter ute m.m.

      Ifall du har fler frågor är du varmt välkommen åter,
      Mvh Lise-Lotte

      Uppdateringar

      • 2015-03-18, Förtydligade att gluten är en proteinsort som finns i bland annat vete, råg och korn.
      • Jenny

        (2015/03/18 - 16:23)

        Hej! Det är möjligt att du har förtydligat detta i en annan kommentar, men jag (som har glutenintolerans) blir rädd när du bara skriver ”gluten som kommer ifrån vete”. Även korn och råg innehåller ju gluten och det gör ju mig nervös för om en person som kanske inte är så insatt, läser din kommentar så skulle denne troligen tolka det som att bara vete innehåller gluten…. Farligt för oss med glutenintolerans!

        Och oavsett om du har förtydligat detta i en annan kommentar senare, så hamnar ju den här väldigt högt upp och alla kanske inte läser vidare…. :/

        Tydlig sida annars!

        • Lise-Lotte Thuse

          (2015/03/18 - 22:57)

          Hejsan Jenny,
          jag har förtydligat i en senare kommentar men för att vara på säkra sidan uppdaterade jag även original kommentaren.
          Kommunikation är inte enkelt och att göra det tydligt och korrekt via internet är ännu svårare 😉
          Trevligt att du gillar hemsidan 🙂
          Ha en trevlig kväll!
          Mvh Lise-Lotte

  • Kalle

    (2012/12/22 - 19:04)

    Hej och tack för en bra sida.

    Din rubrik ”Vilket godis borde INTE innehålla gluten?”

    Vad menar du? Att det innehåller gluten? Att det inte innehåller gluten? Ordvalet ”borde” och att rubriken är en fråga är extremt förvirrande…

    God jul

    • Lise-Lotte Thuse

      (2012/12/29 - 20:08)

      God jul till dig också,
      Jag ska förtydliga rubriken. Tanken är att man aldrig kan garantera att något verkligen är glutenfritt ifall det inte står uttryckligen på paketet. Tillverkare måste märka livsmedel som innehåller gluten, men det görs inte alltid lika noggrant som man kunde önska. Dessutom ändrar tillverkarna på recepten och därför kan listan jag skriver bli inaktuell.
      Lång förklaring till en kort rubrik 😉

      Mvh Lise-Lotte

  • Robert Selin

    (2013/02/21 - 13:35)

    Hej
    Vill bara meddela att vi säljer både glutenfria och även gelatinfria godis remmar både på marknader ( främst i Norr och Västerbotten) Samt även över internet. Då via vår hemsida http://www.robertselin.com

  • ÖreBror

    (2013/03/16 - 12:18)

    Hej!
    Du bör inte lägga in saker som du inte är 100 på. Lakrits innehåller sällan gluten. Bara när det används som bindemedel, vilket inte verkar vara alltför ofta. På förpackningen måste det då stå att vete ingår. Sitter t.ex. nu och äter en ”Svarta katten”. dessutom funkar lösgodiset bilringar. Kolla också länken jag postat och svaret från Livsmedelsverket.

    • Lise-Lotte Thuse

      (2013/03/18 - 14:44)

      Hejsan,
      tack för att du påminde mig om att förtydliga angående lakrits. Det finns flera glutenfria sorter som jag även skriver om i artikeln och för att göra det tydligt har jag flyttat över lakrits bland det godis som kan innehålla gluten. Sedan står det först i min artikel att man alltid själv får läsa innehållsförteckningen innan man handlar för tillverkarna skiftar kontinuerligt runt på sina recept och sådant som tidigare var glutenfritt kan plötsligt innehålla gluten och vice-verca.

      Mvh Lise-Lotte

  • Lisa

    (2013/07/05 - 14:39)

    Kinapuffar i röd påse (de stora puffarna) är gjorda av majs och jag har gett dem till min spannmålsallergiska dotter utan problem. För egen del så är de små i gul påse godare, men vad gör man inte för att ”alla” ska äta samma?

    • Lise-Lotte Thuse

      (2013/07/09 - 08:23)

      Hejsan Lisa,
      vad trevligt att ni båda har hittat något gott 🙂
      För att göra det enkelt för er kan ni ha två olika skålar med helt olika färger? Förslagsvis en gul för de gula kinapuffarna och en röd för de röda?
      Sedan ifall det bara är din dotter som äter de röda så kan hon även få sin egen godisskål som ingen annan äter ifrån, eller varför inte en lördagsgodis-påse?

      Lycka till med godiset och glad sommar!
      Mvh Lise-Lotte

  • Amanda

    (2013/12/05 - 17:16)

    Hej, jag har en liten dotter som haft magproblem
    Sedan hon födes. Nu har man valt att plocka bort spannmålen vete,korn,havre,råg och vetestärkelse. Jag tycker att detta är super svårt!

    Letar efter bra godis att köpa till henne, hon ätet enbart choklad.. Några tips?
    Kan man använda blockchoklad tänker på om vi kanske kan baka något julgodis?

    Tacksam för svar!
    Med vänlig hälsning, amanda

    • Lise-Lotte Thuse

      (2013/12/12 - 09:23)

      Hejsan Amanda,
      det kan vara klurigt att hitta godis när man försöker undvika sädesslagen. Jag har skrivit en artikel om sädesslagsfritt godis. Jag hoppas att något av alternativen faller din dotter i smaken 🙂

      Blockchoklad brukar inte innehålla spannmål men läs alltid på förpackningen för säkerhetsskull då de kan ändra recepten.
      Wienernougat, som smakar mycket choklad, innehåller heller inte spannmål så det borde också gå bra 🙂

      God Jul önskar Lise-Lotte

  • Anna

    (2014/06/14 - 17:23)

    Hej!
    Ville bara berätta att det i innehållsförteckningen på Dumle står ”kan innehålla spår av vetemjöl” 🙂

  • Ann-Sofie Elghag

    (2014/10/23 - 02:50)

    Hej! Nej Dumle är inte glutenfri, du kan INTE säga att sådant där det står ”kan innehålla spår av gluten/vetemjöl” är glutenfritt då det KAN innehålla för stora mängder vilket kan göra folk sjuka!
    Det är därför t ex Marabou Mjölkchoklad inte går att rekommendera till en glutenintolerant, deras chokladkakor görs i samma maskiner som deras choklad med Digestive och har man otur så får man tag i en chokladkaka med för högt glutenvärde och då blir man sjuk.

    Dessutom när du förklarade för Anne Nyman om gluten så missade du att även råg och korn ingår i glutenintolerans. Det är alltså inte bara vete man blir dålig av.

    • Lise-Lotte Thuse

      (2015/01/04 - 00:48)

      Hejsan Ann-Sofie,
      tack för informationen om Dumle. Dumle har varit glutenfri i många år enligt paketen men sedan har producenten ändrat någonstans i sin produktion och därmed även i sin ingrediensförteckning och skrivit ”kan innehålla vete”. Jag påpekar även tydligt högst upp i artikeln att man måste alltid läsa på paketen innan man handlar för att tillverkarna ändrar i sina ingrediensförteckningar. Ändringen som producenten gjorde på paketen har skett efter att jag senast uppdaterade artikeln.
      För att hålla artikeln uppdaterad har jag nu gjort en genomgång av alla de godissorter som jag rekommenderat och även lagt till bilder på innehållsförteckningarna, dock kan innehållsförteckningarna fortsätta att förändras så man måste alltid själv dubbelkolla.

      Vad det gäller produktion av livsmedel har vi som konsumenter tyvärr inte något bättre sätt att hantera det på än att läsa på paketen. I dagsläget kan vi bara använda oss av ”innehåller spår av” och det måste producenterna skriva ut på paketen ifall de misstänker att det just finns spår av t.ex. gluten i livsmedlet.

      Vad det gäller förklaringen till Anne Nyman så gav jag en kort förklaring angående glutenintolerans och hänvisade till allt jag skrivit om glutenintolerans som förklarar det mer på djupet där det bland annat står att gluten finns i vete, korn och råg.

      Hoppas det svarade på dina frågor!
      Mvh Lise-Lotte

    • Elin

      (2015/01/04 - 11:03)

      Min dietist (som är väldigt kunnig på glutenintolerans) sa att det är helt okej att äta marabou och andra produkter som innehåller spår av gluten i lagom/begränsad mängd men tex inte äta en hel marabou kaka själv under en kväll eller äta det varje dag men någon gång då och då gjorde gick bra enligt henne. Såklart måste man ha i åtanke att det kan hända att man får en kaka med glutenspår i men hon menade på att chansen är så liten och att stå över saker bara för att det kan hända 1 av 100 ansåg hon att man inte behövde! Alla gör ju självklart som dom vill men tycker samtidigt inte att man ska säga att glutenintoleranta inte kan äta såna produkter! 😉

      • Lise-Lotte Thuse

        (2015/01/04 - 11:53)

        Hejsan Elin,
        jag håller med din dietist till stor del för det flesta behöver inte undvika saker som innehåller oerhört små spår av gluten.
        Tyvärr finns det ett mindre antal personer som är oerhört känsliga även för små mängder gluten och de måste undvika även saker som innehåller oerhört små spår av gluten.
        Turligt nog är det väldigt olika ifrån person till person så man får prova sig fram till hur känslig man är och för de allra flesta går det bra att äta saker som innehåller oerhört små mängder gluten 🙂

        Mvh Lise-Lotte

  • Ulrika Magnusson

    (2014/11/11 - 09:58)

    Hej, noterade tråkigt nog idag att chokladen Bounty numera innehåller vetemjöl. 🙁

    • Lise-Lotte Thuse

      (2015/01/04 - 00:50)

      Hejsan Ulrika,
      tack för din kommentar 🙂
      Jag har goda nyheter för ”vanlig” Bounty stycksak innehåller inte vetemjöl. Jag gjorde en uppdatering av hela artikeln idag och var ute och tog bilder på innehållsförteckningar och Bounty har fortfarande inte märkningen ”innehåller spår av gluten/vete”.

      Mvh Lise-Lotte

  • Josefine

    (2015/01/04 - 10:55)

    Hej! Jag skulle gärna vilja köpa en chokladask eller liknande till min glutenintoleranta pojkvän, vet du om det finns någon som funkar eller är det totalt kört? Han har tidigare sagt att han kan äta saker där det står ”kan innehålla spår av…” tack på förhand!

    • Lise-Lotte Thuse

      (2015/01/04 - 11:55)

      Hejsan Josefine,
      du skulle kunna köpa t.ex. Fazers Wienernougat för den är glutenfri 🙂

      Mvh Lise-Lotte

  • Elin

    (2015/01/04 - 11:04)

    röda kinapuffarna är glutenfria (är majs i dom istället för vete som det är i den gula!!) men att observera dom har kommit ut med en ny kinapuffsprodukt med rött också som är som kexchoklad den är INTE glutenfri men som sagt röda påsen med kinapuffar är gjorda på majs och glutenfria

  • Annette

    (2015/04/16 - 18:50)

    Tack för en jättebra sida!! Många hälsningar Annette

  • Jana

    (2016/01/31 - 20:51)

    Vem har mjöl i kola? Jag har aldrig sett ett kolarecept med mjöl i.

    • Lise-Lotte Thuse

      (2016/02/01 - 10:55)

      Hejsan Jana,
      tack för din fråga! Det finns recept både med och utan vetemjöl så för att göra det mer tydligt har jag flyttat kola till rubriken ”kan innehålla vetemjöl”.
      Här har du ett par exempel på recept på hemmagjord kola med vetemjöl: Kolarecept.se, Matklubben.nu.

  • Carina

    (2016/03/22 - 17:41)

    Tusen tack för denna sida. Min dotter har just fått veta att hon är gluten och det är lite kämpigt detta med godis, pizza osv. Maten börjar vi ha hyfsad koll på. Men just godis och sånt är värre. Indisk mat är ganska( menar dom flesta recept vi hittat) gluten fri så lite roligt har vi med alla nya spännande maträtter. En del riktigt goda andra… Nåja. Hur som helst toppen sida. Tack

    • Lise-Lotte Thuse

      (2016/03/28 - 19:12)

      Tack Carina!
      Förstår att det är kämpigt i början med allt nytt man behöver lära sig. Hoppas att ni får en del hjälp på vägen genom Matintolerans Magazin.
      Mvh Lise-Lotte

  • Olivia

    (2016/05/12 - 12:27)

    Nötcremen kan nu tyvärr innehålla spår av mjölk enligt de senaste förpackningarna jag köpt. Förstår att ni här märkt ut glutenfritt enbart, men bilden du använder till nötcremen stämmer alltså inte nu.
    Tur att det kommit så mkt nytt bra eko godis som är fritt från allt i stället. Tex Eco-Vital.

    • Lise-Lotte Thuse

      (2016/05/27 - 14:39)

      Tack för tipset! Såsom du själv noterat handlar listningen ovan om glutenfritt men eftersom Matintolerans Magazin även informerar om andra typer av matintoleranser är det högst intressant. Har kontaktat Printzell för en kommentar.
      Mvh Lise-Lotte

  • Erik

    (2017/01/16 - 18:51)

    Fazer Blockchoklad är enligt deras hemsida glutenfri

  • Tilda

    (2017/07/18 - 18:22)

    Hej! Är bounty lösgodis glutenfritt? Eftersom det har papper på tänkte jag att kontamineringsrisken inte är lika stor. Bra sida 🙂

    • Thuse Lise-Lotte

      (2017/08/04 - 17:18)

      Hejsan Tilda,
      tack så mycket! Vi gör vårt bästa för att leverera ett bra webbmagazin.
      Om man köper Bounty i icke-lösgodis format är det glutenfritt men risken är högre när det handlar om lösgodis. Beroende på hur känslig man är för glutenhalter skulle man kunna prova. Det finns personer som inte tål ens oerhört små mängder gluten, och då är det inte att rekommendera.
      /Lise-Lotte, skribent Matintolerans Magazin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *