Vad händer om en glutenintolerant äter gluten?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 04 mars, 2015
Vetefält
Vetefält

Att äta gluten när man har glutenintolerans skadar tarmen

Ifall man har glutenintolerans eller celiaki som det också kallas och äter gluten så skadar man slemhinnan i tarmen (insidan av tarmen), och det skapar flera olika problem för den som har glutenintolerans. Man kan få en eller fler av de vanliga symptomen för glutenintolerans såsom magont, diarré, illamående. Ifall man äter gluten en längre tid kan man få näringsbrist för att tarmen är skadad och kan inte ta upp näring som den ska.

Följdsjukdomar av obehandlad glutenintolerans

Ifall man äter gluten fastän man har glutenintolerans kan man även drabbas av andra sjukdomar. Det har gjorts flera studier som visar samband mellan t.ex. diabetes och alzheimers och glutenintolerans. Läs mer om följdsjukdomar av obehandlad glutenintolerans.

Vilka symptom kan man få ifall man äter gluten och har glutenintolerans?

Listan på symptom vid glutenintolerans är lång och de kan delas in i båda direkta och indirekta symptom. Det som känns direkt är t.ex. svullen mage, magont, diarré, gaser m.m. Sedan finns det indirekta symptom såsom näringsbrist och nedstämdhet. Läs mer om symptom vid glutenintolerans.

Källor

 Uppdateringar

 • 2015-03-04, Bytte ut bilden av vetefältet mot en annan bild på vetefält som var mindre för att minska laddningstiden på sidan, Lise-Lotte Thuse

6 thoughts on “Vad händer om en glutenintolerant äter gluten?

 1. Min sambo är gluten – och laktosintolerant. Därför äver vi båda gluten- och laktosfritt. Vi äter normalt inte nötkött .

  Nu åt jag en hamburgare igår kväll, och imorse fick jag rejält med magsmärtor. Nu har jag rejäl frossa, huvudvärk och diarre, och går på toaletten ungefär var 20:e minut.

  Har detta något att göra med mina magsmärtor?

  1. Hejsan Peter,
   det kan vara många olika saker som är orsaken till din symptom och jag kan tyvärr inte ställa diagnos utan enbart läkare har tillåtelse att ställa diagnos.
   Det är en väldigt god idé att ringa till din vårdcentral eller till sjukvårdsupplysningen för att kolla ifall de rekommenderar att du uppsöker läkare.
   Utifrån det du berättar skulle det kunna vara matförgiftning, maginfluensa, en försenad matallergi/matintolerans reaktion eller något annat.
   Jag kan dock rekommenderar dig att kontakta din vårdcentral och låta dem göra vidare bedömning av din mage för att utreda vad det är som har inträffat.
   Hoppas du mår bättre snart och får svar 🙂
   Mvh Lise-Lotte

 2. Vad ska jag äta för att tarmen ska återhämta sig? Har av misstag ätit fiberhavregryn fast jag har celiaki.

  1. Hejsan,
   beroende på hur du mår så finns det ett par olika saker man kan göra för att hjälpa magen. Om man har diarré så finns det receptfri medicin på Apoteken som kan minska diarré. Det finns till exempel Dimor .
   Sedan finns det många olika typer av probiotika som kan hjälpa tarmfloran att komma i balans. Det finns både i tablettform, flytande och i sugtabletter.
   Om det är mycket diarré då kan det vara en idé att titta på vätskeersättning så att du får i dig salter igen (finns också på Apoteket).
   Om du har allvarliga symptom då är det en god idé att kontakta vården så att de kan hjälpa dig vidare.
   Hoppas att du mår bättre snart!
   /Lise-Lotte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.