Mjölkallergi

Kan mjölkallergiker dricka UHT pastöriserad mjölk?

Publicerad: 2013-08-22
Uppdaterad: 2023-10-03

Kaffemjölk

Vad innebär pastörisering?

Pastörisering innebär att man värmer upp ett livsmedel t.ex. mjölk till en viss temperatur under en viss tid. Det finns tre olika nivåer som används både i Sverige och internationellt.

  • Lågpastörisering, då värms mjölken upp till 72-74 °C under 15 sekunder – sedan kyls snabbt ner till 4 °C
  • Högpastörisering, då värms mjölken upp till 80-95 °C under 5 sekunder – och kyls sedan fort.
  • UHT-pastörisering, då steriliseras mjölken vid 147 °C under 1-4 sekunder. Rätt förpackad kan den förvaras i rumstemperatur 6-12 månader.

I Sverige använder vi oftast lågpastörisering för att behålla så många av de bra bakterierna i mjölken som möjligt, men till exempel grädde högpastöriseras på grund av den högre fetthalten. Det finns även saker som blir UHT-pastöriserad som till exempel laktosfri mjölk och kaffemjölk.

Varför kan mjölkallergiker eventuellt dricka UHT-pastöriserad mjölk?

Mjölk består av 80 % kasein- och 20 % vassle-proteiner. När mjölken blir kokad då förändras vassleproteinet. Ifall man är mjölkallergiker och reagerar på vassleprotein då kan de förändringen vara tillräcklig för att man kan tåla mjölken.

Med andra ord så ifall man är allergisk mot vassleprotein så kan det vara en idé att prova UHT-pastöriserad mjölk. Förutsatt att den reaktion man får på mjölk är hanterbar, så man inte utsätter sig för onödiga risker.

Hur och var köper man UHT-pastöriserad mjölk?

Många av de laktosfria mjölksorterna är UHT-pastöriserade precis såsom kaffemjölk. Tänk på att tillverkarna kan förändra sina tillverkningsprocesser så läs noggrant på paketen innan ett eventuell test.

Här är några exempel:

Arlas kaffemjölkKaffemjölk

Läs mer om kaffemjölken på Arlas hemsida.

Arlas mjölk med långhållbarhet

Arla UHT-mjölk
Arla UHT-mjölk

Läs om mjölken på Arlas hemsida.

Källor

Uppdateringar

  • 2015-09-29, Uppdaterade länkarna till Arlas produktsidor för kaffemjölk och standard mjölk. Bytte ut bilden på Arla mjölken eftersom Arla numer erbjuder standard mjölk och inte mellanmjölk som är UHT-pastöriserad.
  • 2021-09-18, Tog bort länken till Evira eftersom de uppdaterat sin webbsajt och tagit bort sidan dit länken gick. Uppdaterade även den brutna länken till Livsmedelsverket kring pastörisering.