Glutenintolerans, Majsallergi

Majsallergiker och glutenintoleranta, se upp med nya nedbrytbara material i engångsartiklar

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2021-08-25
Uppdaterad: 2021-08-25

Majskolv

PLA – Polylaktid tillverkas av majsstärkelse, vete eller rörsocker

PLA är ett miljövänligt nedbrytningsbart material som nyligen börjats användas till livsmedelsförvaring. Materialet är en polyster som tillverkas av stärkelse, som kan komma ifrån majs, vete eller rörsocker (1).

Vid annan produktion då man använder stärkelse kan man inte garantera att 100% utav proteinet är borta ur stärkelsen, och så borde även fallet vara här. Det innebär att produkter som tillverkas med PLA kan innehålla spår av majs eller vete beroende på vilken råvara som använts.

Plastglas, engångsbestick, snapsglas, burkar och andra engångsbestick kan vålla problem i framtiden för matallergiker och matintoleranta

Hur kroppen reagerar på majs eller vete om man har matallergi respektive matintolerans är olika ifrån person till person. För en del ger livsmedel märkta ”innehåller spår utav…” inga reaktioner och för andra ger det väldigt kraftiga reaktioner. För de som reagerar på spår av majs eller gluten i maten kan det vara bra att utöva försiktighet med engångsartiklar framöver.

Om man tillhör gruppen som får kraftiga reaktioner på livsmedel märkta ”innehåller spår utav …” då kan det vara en ide att försiktigt och kontrollerat prova de nya engångsprodukterna. För att undvika oväntade och oönskade reaktioner då de används på picknick, kalas, fest eller vid annat tillfälle.

Duni snapsglas och engångsglas i PLA

Det finns flera olika tillverkare som använder nya miljövänligare material som PLA, bland annat Duni som säljer snapsglas och engångsglas tillverkade i PLA (2).

Förutom PLA finns det såkallad bioplast eller grön PP plast. Det är plast som tillverkats med stärkelse som råvara, som till exempel majs, socker eller cellulosa (3). Ur bioplast kan man till exempel tillverka take-away formar (4), engångsbestick (5), eller laminera pappersmuggar (6).

Än så länge kan vi som konsumenter välja fritt bland engångsprodukterna men plastalternativen, utan majs eller vete minskar. Så om du har problem med spår av vete eller gluten i dina livsmedel se till att prova ut ett sortiment som fungerar för dig.

Referenser

(1) Wikipedia, https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Polylaktid

(2) Duni, https://www.shop.duni.se/sv/artiklar/snapsglas-i-pla-65cl-.html

(3) Wikipedia, https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bioplast

(4) Take-away formar, https://www.pac.se/start/Take-Away/Mikroformar/Mikrofomar-Bioplast

(5) Engångsbestick, Pac https://www.pac.se/start/Urban-To-Go/Bestick/Starkelse/Bestick-kniv-stor-Ecoecho-3781022

(6) Pappersmuggar, https://www.shop.duni.se/sv/artiklar/pappersmugg-21cl-vit-2.html