Glutenintolerans, Laktosintolerans, Matintolerans, Populärvetenskapliga artiklar

Vad är malabsorption och hur hänger det ihop med matallergi och matintolerans?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2020-11-15
Uppdaterad: 2020-12-19

Termen malabsorption brukar användas både för när tarmen har problem att ta upp näringsämnen och vid problem med nedbrytningen utav mat (matspjälkning, digestion). Om man har obehandlad glutenintolerans då kan man få generell malabsorption som betyder att kroppen har svårt att ta upp viktiga näringsämnen, vitaminer och spårämnen. Vanliga symptom vid generella malabsorption diarré, viktminskning och näringsbrist. Långvarig malabsorption kan ge allvarlig näringsbrist och vätskeansamling i kroppen. ​1​

  1. 1.
    Danielsson Å. National Encyclopedin – Malabsorption. National Encyclopedin – Malabsorption. Accessed November 15, 2020. https://www-ne-se.proxy.ub.umu.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/malabsorption