Matallergi, Matintolerans

Hur förenklar man fika med matallergier eller matintoleranser?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2019-01-17
Uppdaterad: 2020-12-06

Fika på kafé (Bildkälla Unsplash)
Fika på ett café, Bildkälla: Unsplash

Ska vi fika?

Det är en kul spontan eller planerad aktivitet som man kan göra med kompisar, vänner, familj, dejten, släkten eller ensam. Det kan kännas mindre roligt när man får en knut i magen över att behöva be om specialmat, specialbehandling av maten och känna sig besvärlig. Det finns ett antal sätt att komma runt problemet på.

Hitta dina egna specialfik

Besök olika fikastället i närheten av där du bor, jobbar, pluggar eller brukar befinna dig. Kolla in vilket utbud av specialmat de har som du vet att du tål. Då blir det enklare att beställa. Många fik har även menyer på nätet så att man kan kolla i förvägen och göra sitt val.

Orolig för kontaminerade muggar? Prova en take-away mugg

Om du är orolig för att köpa kaffe, te eller någon annan dryck i mugg på café för att de står framme tillsammans med glutenfyllda livsmedel, nötter eller något annat du inte tål då kan take-away muggar kanske vara lösningen. Take-away muggar står ofta staplade på hög. Färre personer har hunnit röra vid dem och risken för kontaminering kan vara lägre. Så istället för att be personalen tvätta händerna, tvätta muggen och lämna över den med dryck i så kan du be om take-away mugg. Då kanske du känner att du står mindre ut ur mängden.

Köp färdigförpackade saker

Om du har kraftiga allergier och risken för kontaminering är hög bland alla kakor med nötter, soja, gluten, mjölk och så vidare så satsa på färdigförpackade saker. Om caféet till exempel har Festis, Mer, små juice-boxar, Pucko, läsk eller någonting annat som du tål och kan äta eller dricka som inte ligger framme så köp det. Ditt sällskap ser högst sannolikt hellre att du håller dig fri ifrån allergiska reaktioner än att du chansar på den där kaffekoppen, tårtbiten, kakan eller vad det nu må vara.