Uppdaterad: 23 oktober, 2018
Bra mat för alla, logotyp

Astma- och allergiförbundet, Karolinska Institutet och Livsmedelsföretagen samarbetar

Tre stora organisationer en ideell, en offentlig och en kommersiell organisation samarbetar för att skapa ett kunskapscentrum för att hjälpa personer med matallergi att leva ett så normalt och symptomfritt liv som möjligt 1. De tre organisationerna har med hjälp av pengar ifrån Allmänna Arvsfonden dragit igång ett samarbete med fyra övergripande mål som skall de vill uppnå till 2025:

  1. Ny kunskap om de grundläggande mekanismerna för födoämnesallergi och annan överkänslighet för mat finns tillgänglig och kan användas för att utveckla en ny generation av preventiva, diagnostiska och behandlingsmetoder.
  2. Personer med födoämnesallergi och annan överkänslighet för mat kan få en säker diagnos och lika behandling i hela landet.
  3. De med födoämnesallergi och annan överkänslighet för mat kan känna sig trygga och njuta av måltider, då det finns ett bra urval av god, näringsriktig och säker mat lättillgänglig i dagligvaruhandeln, på caféer och restauranger samt i skolmatsalar och förskolor.
  4. Den allmänna medvetenheten om födoämnesallergi och annan överkänslighet för mat har ökat, vilket ger en säkrare och mer förstående miljö för de som lider av dessa sjukdomar.

Om man är intresserad av att engagera sig finns det ett par sätt att göra det på. Man kan vara en del utav huvudmålgruppen som är personer med matallergi eller föräldrar till barn med matallergi. Om man är del i huvudmålgruppen kan man delta i projektets aktiviteter och ge input till utformningen av det nationella kunskapscentrat. Ett annat sätt att engagera sig på är att vara del i referensgruppen som består av personer inom offentlig forskning, vård, skola, andra offentliga myndigheter eller privata företag 2. För mer information kan man kontakta Astma- och Allergiförbundet.

1.
Bra mat för alla. Bra mat för alla. https://ki.se/forskning/bra-mat-for-alla. Published September 5, 2018. Accessed October 23, 2018.
2.
Bra mat för alla – Astma- och Allergiförbundet. Astma- och Allergiförbundet. https://astmaoallergiforbundet.se/bra-mat-for-alla/. Published July 26, 2018. Accessed October 23, 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.