Isoglukos, HFCS och fruktos-glukos kan ge majsallergiker problem
Publicerad: 2017-11-27
Uppdaterad: 2021-12-25

Isoglukos, HFCS och fruktos-glukos kan innehålla majs
Isoglukos, som är delvis majssocker och delvis fruktos, tillverkas ur majsstärkelse som genomgår en kemisk process så att den blir glukossirap. Därefter använder man enzymer som omvandlar glukosen till fruktos 1. Vanligtvis finns den i olika koncentrationer 42%, 55% och 90% fruktos, och då kallas det för HFCS-42, HFSC-55 och HFCS-90. HFCS står för High-Fructose corn syrup 2 .
I USA använder stora företag som Coca-Cola och Pepsi isoglukos i läsken för att det är billigare än socker. I USA används ungefär 90% av det producerade majssockret i läskindustrin.
I Sverige kan isoglukos tillverkas även av vete och finns i svenska butiker i till exempel smågodis, kakor och andra livsmedel som innehåller socker.
För majsallergiker ställer det till problem
För majsallergiker som kan få kraftiga reaktioner på små mängder utav majs kan majssockret vålla problem. I dagsläget behöver inte livsmedelsproducenterna skriva ut om det finns majs eller spår av majs i livsmedlen, för att majs finns inte inkluderat i listan med allergener som måste märkas ut.
Referenser
-
1.Isoglukos – Wikipedia. Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/wiki/Isoglukos. Accessed November 25, 2017.
-
2.Fruktos – Wikipedia. Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/wiki/Fruktos. Accessed November 25, 2017.
Uppdateringar
- 2021-12-25, Uppdaterade texten, informationen och fixade brutna länkar
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet | Kursnamn | Högskolepoäng |
Göteborgs Universitet | Antibiotikaresistensens problematik | 3 |
Högskolan Dalarna | Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi | 15 |
Jönköpings Universitet | Gerontologi, grundkurs | 7,5 |
Luleå Tekniska Universitet | Arbetsmiljö och stress | 7,5 |
Uppsala Universitet | Medicinsk fysik | 8 |
Uppsala Universitet | Grundläggande medicinsk genetik | 4,5 |
Högskolan Kristianstad | Näringslärans grunder | 7,5 |
Högskolan Kristianstad | Matallergi och intolerans | 7,5 |
Högskolan Kristianstad | Näringsfysiologi | 7,5 |
Umeå Universitet | Kost vid graviditet och amning | 7,5 |
Umeå Universitet | Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer | 7,5 |