Majsallergi

Isoglukos, HFCS och fruktos-glukos kan ge majsallergiker problem

Publicerad: 2017-11-27
Uppdaterad: 2021-12-25

Isoglukos, HFCS och fruktos-glukos kan innehålla majs

Isoglukos, som är delvis majssocker och delvis fruktos, tillverkas ur majsstärkelse som genomgår en kemisk process så att den blir glukossirap. Därefter använder man enzymer som omvandlar glukosen till fruktos ​1. Vanligtvis finns den i olika koncentrationer 42%, 55% och 90% fruktos, och då kallas det för HFCS-42, HFSC-55 och HFCS-90.  HFCS står för High-Fructose corn syrup ​2​ .

I USA använder stora företag som Coca-Cola och Pepsi isoglukos i läsken för att det är billigare än socker. I USA används ungefär 90% av det producerade majssockret i läskindustrin.

I Sverige kan isoglukos tillverkas även av vete och finns i svenska butiker i till exempel smågodis, kakor och andra livsmedel som innehåller socker.

För majsallergiker ställer det till problem

För majsallergiker som kan få kraftiga reaktioner på små mängder utav majs kan majssockret vålla problem. I dagsläget behöver inte livsmedelsproducenterna skriva ut om det finns majs eller spår av majs i livsmedlen, för att majs finns inte inkluderat i listan med allergener som måste märkas ut.

Referenser

  1. 1.
    Isoglukos – Wikipedia. Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/wiki/Isoglukos. Accessed November 25, 2017.
  2. 2.
    Fruktos – Wikipedia. Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/wiki/Fruktos. Accessed November 25, 2017.

Uppdateringar

  • 2021-12-25, Uppdaterade texten, informationen och fixade brutna länkar