Mjölkallergi, Populärvetenskapliga artiklar

70% av alla barn med mjölkallergi tål upphettad mjölk

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2017-09-26
Uppdaterad: 2020-12-19

Internationella studier visar att runt 70% av alla barn med mjölkallergi tål upphettad mjölk

I Sverige är det fortfarande relativt okänt att en hög andel av alla barn med mjölkallergi kan tåla upphettad mjölk 123. Inom forskningen är det dock ett välkänt fenomen. Idag riktar forskare uppmärksamheten bland annat mot hur man säkrast kan testa om barn tål upphettad mjölk och om konsumtion av upphettad mjölk leder till att de med tiden tål vanlig mjölk 3. Man studerar även andra långtidseffekter av att intaga upphettad mjölk 4. Det finns även studier som visar att ungefär 83% av alla mjölkallergiker ända upp till 18-års ålder kan tåla upphettad mjölk 2.

Upphettad mjölk, muffins bakade i 180°C i 30 minuter

En av studierna, en klinisk prövning, bestod av 100 barn med dokumenterad mjölkallergi (IgE allergi). Barnen fick prova muffins med mjölk i som bakats på 180 grader i 30 minuter. Om barnen inte fick en reaktion på muffinsen fick de prova vanlig icke-upphettad mjölk. Utav de barn som var allergiska mot icke-upphettad mjölk tålde 75% den upphettade (’baked milk’ kallar man det i studierna på engelska) och de kunde börja införa upphettad mjölk i sin diet 2.  I en annan mindre studie testade 35 personer med mjölkallergi, i åldersgruppen 3 till 18 år, upphettad mjölk (180 grader, 30 minuter) och 83% av dem tålde den upphettade mjölken. De som fick en reaktion på den upphettade mjölken var väldigt unga (runt 4 års åldern) 2.

Om man vill läsa vidare finns alla referenser nedan.

 1. 1.
  Leonard S, Nowak-Węgrzyn A. Baked Milk and Egg Diets for Milk and Egg Allergy Management. Immunol Allergy Clin North Am. 2016;36(1):147-159. [PubMed]
 2. 2.
  Leonard S, Caubet J, Kim J, Groetch M, Nowak-Węgrzyn A. Baked milk- and egg-containing diet in the management of milk and egg allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2015;3(1):13-23; quiz 24. [PubMed]
 3. 3.
  Kim J, Nowak-Węgrzyn A, Sicherer S, Noone S, Moshier E, Sampson H. Dietary baked milk accelerates the resolution of cow’s milk allergy in children. J Allergy Clin Immunol. 2011;128(1):125-131.e2. [PubMed]
 4. 4.
  Weinbrand-Goichberg J, Benor S, Rottem M, m.fl. Long-term outcomes following baked milk-containing diet for IgE-mediated milk allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. juni 2017. [PubMed]