Matintolerans Magazin 2.0

För dig som vill veta – mer!

Meny
  • Nyheter
    • Återkallelser
    • Mattips
  • Populärvetenskapliga artiklar
  • Matintolerans
    • Glutenintolerans
    • Laktosintolerans
    • Histaminintolerans
    • Fruktosmalabsorption
    • Salicylsyra intolerans
  • Matallergi
    • Mjölkallergi
    • Sojaallergi
    • Nötallergi
    • Majsallergi
    • Recept
  • Intervjuer
  • Om
    • Integritetspolicy
    • Kontakt
Meny

Senaste nytt

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31

70% av alla barn med mjölkallergi tål upphettad mjölk

Publicerad den 2017-09-262020-12-19 av Lise-Lotte Thuse
Uppdaterad: 19 december, 2020
  • Muffins (dock utan mjölk)

Internationella studier visar att runt 70% av alla barn med mjölkallergi tål upphettad mjölk

I Sverige är det fortfarande relativt okänt att en hög andel av alla barn med mjölkallergi kan tåla upphettad mjölk 123. Inom forskningen är det dock ett välkänt fenomen. Idag riktar forskare uppmärksamheten bland annat mot hur man säkrast kan testa om barn tål upphettad mjölk och om konsumtion av upphettad mjölk leder till att de med tiden tål vanlig mjölk 3. Man studerar även andra långtidseffekter av att intaga upphettad mjölk 4. Det finns även studier som visar att ungefär 83% av alla mjölkallergiker ända upp till 18-års ålder kan tåla upphettad mjölk 2.

Upphettad mjölk, muffins bakade i 180°C i 30 minuter

En av studierna, en klinisk prövning, bestod av 100 barn med dokumenterad mjölkallergi (IgE allergi). Barnen fick prova muffins med mjölk i som bakats på 180 grader i 30 minuter. Om barnen inte fick en reaktion på muffinsen fick de prova vanlig icke-upphettad mjölk. Utav de barn som var allergiska mot icke-upphettad mjölk tålde 75% den upphettade (’baked milk’ kallar man det i studierna på engelska) och de kunde börja införa upphettad mjölk i sin diet 2.  I en annan mindre studie testade 35 personer med mjölkallergi, i åldersgruppen 3 till 18 år, upphettad mjölk (180 grader, 30 minuter) och 83% av dem tålde den upphettade mjölken. De som fick en reaktion på den upphettade mjölken var väldigt unga (runt 4 års åldern) 2.

Om man vill läsa vidare finns alla referenser nedan.

  1. 1.
    Leonard S, Nowak-Węgrzyn A. Baked Milk and Egg Diets for Milk and Egg Allergy Management. Immunol Allergy Clin North Am. 2016;36(1):147-159. [PubMed]
  2. 2.
    Leonard S, Caubet J, Kim J, Groetch M, Nowak-Węgrzyn A. Baked milk- and egg-containing diet in the management of milk and egg allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2015;3(1):13-23; quiz 24. [PubMed]
  3. 3.
    Kim J, Nowak-Węgrzyn A, Sicherer S, Noone S, Moshier E, Sampson H. Dietary baked milk accelerates the resolution of cow’s milk allergy in children. J Allergy Clin Immunol. 2011;128(1):125-131.e2. [PubMed]
  4. 4.
    Weinbrand-Goichberg J, Benor S, Rottem M, m.fl. Long-term outcomes following baked milk-containing diet for IgE-mediated milk allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. juni 2017. [PubMed]

Lise-Lotte Thuse

Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:

Högskola/Universitet Kursnamn Högskolepoäng
Göteborgs Universitet Antibiotikaresistensens problematik 3
Högskolan Dalarna Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi 15
Jönköpings Universitet Gerontologi, grundkurs 7,5
Luleå Tekniska Universitet Arbetsmiljö och stress 7,5
Uppsala Universitet Medicinsk fysik 8
Uppsala Universitet Grundläggande medicinsk genetik 4,5
Högskolan Kristianstad Näringslärans grunder 7,5
Högskolan Kristianstad Matallergi och intolerans 7,5
Högskolan Kristianstad Näringsfysiologi 7,5
Umeå Universitet Kost vid graviditet och amning 7,5
Umeå Universitet Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer 7,5

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ideellt webbmagazin

Matintolerans Magazin startade juni 2011 för att få ut information som är till nytta för matallergiker, matintoleranta och andra personer med magbesvär.

De 3 nyaste

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
  • Nyhet: Kommentarsfunktionen fungerar igen! 2020-12-22
  • Nyhet: Uppdaterat ”Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn” 2020-12-19

Nyhetsmejl

Få mejl varje gång något nytt läggs ut!

Sök

De 5 nyaste

  • Nyhet: Om järntillskott och järnrik mat inte hjälper tänk på att kopparbrist kan ge anemi 2020-12-31
  • Nyhet: Kommentarsfunktionen fungerar igen! 2020-12-22
  • Nyhet: Uppdaterat ”Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn” 2020-12-19
  • Hur vet jag om jag har majsallergi? 2020-12-06
  • Om man har glutenintolerans (celiaki) ökar risken att få järnbrist eller låga nivåer av järn 2020-11-27

Nyhetsbrev

Kommentarer

  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Sara om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?
  • Sara Hallin om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?

Besökarinformation

© Matintolerans Magazin

Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att på Internet, i tryckt pappersformat eller annat format återge delar eller hela informationen som finns på hemsidan. Det är tillåtet att för privatbruk använda informationen, med källan tydligt angiven, men ej att återge den i något format i eget namn eller företags/organisations namn.

Matintolerans Magazin innehåller information kring matallergi och matintolerans. Informationen kan inte ses som ett alternativ till att söka vård eller få information av läkare eller vårdpersonal. Inte heller bör innehållet på denna webbplats användas för egenvård eller utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement till annan kvalificerad vård eller information.

Taggar

blogginlägg celiaki choklad D-vitamin diagnos facebook gluten glutenfri glutenfritt glutenfritt godis glutenintolerans godis laktos laktosfri laktosfritt Laktosintolerans Livsmedelsverket malmö Matallergi matintolerans Matintoleransförbundet mattips matvarning medicin mjölk Mjölkallergi mjölkfri mjölkfri choklad mjölkfritt ny design Nyhet Nyhetsmejl Orkla Foods Recept semester Skrivbordsbakgrund Sojaallergi sommar symptom test tester träning uppdatering Wallpaper återkallelse

Graviditetsbesvär

Graviditetsbesvär är en webbsida som Matintolerans Magazins samarbetspartner Team Thuse AB tagit fram. Webbsidan har information om vanliga och mindre vanliga besvär före, under och efter graviditet.
© 2021 Matintolerans Magazin 2.0 | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema