Glutenintolerans, Laktosintolerans, Matallergi, Matintolerans, Mjölkallergi, Nötallergi, Sojaallergi

Allt fler skolor kräver läkarintyg för specialkost

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2017-09-05
Uppdaterad: 2017-09-05

Region Gotland och Kramfors kommun kräver läkarintyg

I region Gotland började man kräva läkar- eller dietistintyg för att visa att barnen hade medicinska diagnoser som krävde specialkost, såsom celiaki eller spannmålsallergi. Det infördes från vårterminen 2016. Idag är 16% av all skolmat i region Gotland specialkost. Specialkost kan antingen bero på medicinska skäl som gör att den skall vara glutenfri, sädesslagsfri, nötfri, lökfri, mjölkfri eller fritt ifrån andra allergener. Förutom medicinska skäl tillagar man specialkost som är vegetarisk, vegansk, blodfri mat eller kost utan gris- eller nötkött. Däremot erbjuder de inte kosher, halallkost, enbart ekologisk kost, kost med enbart svenska råvaror eller kost som följer olika trenddieter. Region Gotland serverar dagligen 9 500 portioner och 1 500 är specialkost i någon form 1 .

Under vårterminen 2017 var andelen specialkost 25% på skolorna i Kramfors kommun, och det inkluderar inte det vegetariska alternativet. Från och med höstterminen 2017 kräver skolorna läkar- eller dietistintyg för att eleverna skall få specialkost, och endast diagnoser som är godkända av Socialstyrelsen eller Livsmedelsverket godkänns 2 . Kramfors har sedan tidigare försökt att införa intyg för specialkost men då uppstod protester 3 .

Man inför kravet på läkar- eller dietistintyg med förhoppningen om att andelen specialkost skall minska. Specialkost är dyrt för kommunerna. Till varje portion får skolorna 37 kr, där en fjärdedel går till råvaror och resten till lokal- och personalkostnader. Problemet är att specialkosten kräver extra personal att tillverka och skolköken får inte det att gå runt ekonomiskt 4 .

1.
Allt fler elever vill ha specialkost. Hela Gotland. http://www.helagotland.se/samhalle/allt-fler-elever-vill-ha-specialkost-14510169.aspx. Published 26 augusti 2017. Åtkomstdatum september 5, 2017.
2.
Sammanträdesprotokoll, Kommunstyrelsens arbetsutskott, Kramfors Kommun. Kramfors Kommun. http://kramfors.se/download/18.1a6923ca15805d52c5dea9f3/1478189927629/Protokoll+KS+AU+11+oktober.pdf. Published 11 oktober 2016. Åtkomstdatum september 5, 2017. [Source]
3.
Radio S. Kramfors vill kräva intyg för specialkost i skolorna igen – P4 Västernorrland. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6728998. Åtkomstdatum september 5, 2017. [Source]
4.
Intyg för specialkost – Kramfors. Kramfors kommun. http://www.kramfors.se/kommun–demokrati/nyheter/nyheter—kommun–demokrati/2017-06-20-intyg-for-specialkost.html. Åtkomstdatum september 5, 2017.