Nyhet: Lantmännen tänker inte odla glutenfri havre i 2017 utan hoppas att nuvarande överskott täcker behovet
Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin
Publicerad: 2016-09-30
Uppdaterad: 2016-09-30

Under 2015 och 2016 satsade Svenska Lantmännen på glutenfri havre
Målet de hade framför sig var att bli ledande leverantör utav glutenfria havregryn i utlandet och i Sverige. De uppskattade framtida behovet av glutenfri havre till 20 000 ton, och under 2015 respektive 2016 levererade bönderna 8 000 ton icke-ekologiskt och 6 000 ton ekologiskt. På grund utav de stränga kraven på när havre räknas som glutenfritt passerade stora mängder utav den producerade havren inte gått igenom kvalitetskraven utan märktes om som vanlig havre.
Försäljningen av glutenfri havre levde tyvärr inte upp till prognosen på 20 000 ton och Svenska Lantmännen stod med stora lager utav glutenfri havre. Med det i bakhuvudet bestämde de sig för att under 2017 inte odla glutenfri havre. Man räknade med att lagret som fanns räcker 2016 och 2017.
Läs mer i artikeln hos Lantbruk & skogsland..
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet
Kursnamn
Högskolepoäng
Göteborgs Universitet
Antibiotikaresistensens problematik
3
Högskolan Dalarna
Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi
15
Jönköpings Universitet
Gerontologi, grundkurs
7,5
Luleå Tekniska Universitet
Arbetsmiljö och stress
7,5
Uppsala Universitet
Medicinsk fysik
8
Uppsala Universitet
Grundläggande medicinsk genetik
4,5
Högskolan Kristianstad
Näringslärans grunder
7,5
Högskolan Kristianstad
Matallergi och intolerans
7,5
Högskolan Kristianstad
Näringsfysiologi
7,5
Umeå Universitet
Kost vid graviditet och amning
7,5
Umeå Universitet
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
7,5