Hur anmäler jag livsmedel med gluten, mjölk eller andra allergener i, som inte står på paketet?
Publicerad: 2016-04-14
Uppdaterad: 2021-12-25
Alla livsmedel skall märkas tydligt med vilka allergener de innehåller
Enligt Informationsordningen måste alla livsmedelsproducenter märka sina livsmedel och skriva ut om de innehåller allergener (allergi framkallande ämne). Det innebär att om ett livsmedel innehåller till exempel gluten, mjölk, soja eller nötter då måste det stå tydligt märkt ut på paketet enligt specifika regler som Livsmedelsverket tagit fram.
Listan på saker som räknas in som allergener är följande:
- Spannmål som innehåller gluten
- Kräftdjur och blötdjur
- Ägg
- Fisk
- Jordnötter
- Lupin
- Sojabönor
- Mjölk och laktos
- Nötter
- Selleri
- Senap
- Sesam
- Svaveldioxid och sulfit
- Ärta
Även spår utav allergener måste märkas ut
På våra livsmedel måste det även märkas ut om det finns spår utav allergenerna i livsmedlet. Skulle det vara så att man köpt något livsmedel där man misstänker att något av de sakerna som finns i allergen listan finns i livsmedlet då kan man anmäla produkten.
Hur anmäler man livsmedel?
Beroende på vad man vill anmäla vänder man sig olika instanser, t.ex:
- Kommunen: dricksvatten, butiker, restauranger, skolkök, organisationer
- Länsstyrelsen: enskilda lantbruk, uppfödare, fiskare, bärplockare
- Livsmedelsverket: äggpackerier, musselodlingar, större mejerier, fiskanläggningar, slakterier
Har man ytterligare frågor kring livsmedelskontroll kan man kontakta Livsmedelsverket.
Uppdateringar
- 2021-12-25, Förtydligade texten och innehållet
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet | Kursnamn | Högskolepoäng |
Göteborgs Universitet | Antibiotikaresistensens problematik | 3 |
Högskolan Dalarna | Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi | 15 |
Jönköpings Universitet | Gerontologi, grundkurs | 7,5 |
Luleå Tekniska Universitet | Arbetsmiljö och stress | 7,5 |
Uppsala Universitet | Medicinsk fysik | 8 |
Uppsala Universitet | Grundläggande medicinsk genetik | 4,5 |
Högskolan Kristianstad | Näringslärans grunder | 7,5 |
Högskolan Kristianstad | Matallergi och intolerans | 7,5 |
Högskolan Kristianstad | Näringsfysiologi | 7,5 |
Umeå Universitet | Kost vid graviditet och amning | 7,5 |
Umeå Universitet | Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer | 7,5 |