Matallergi, Matintolerans

Hur anmäler jag livsmedel med gluten, mjölk eller andra allergener i, som inte står på paketet?

Publicerad: 2016-04-14
Uppdaterad: 2021-12-25

Livsmedelsverkets logga
Livsmedelsverkets logga

Alla livsmedel skall märkas tydligt med vilka allergener de innehåller

Enligt Informationsordningen måste alla livsmedelsproducenter märka sina livsmedel och skriva ut om de innehåller allergener (allergi framkallande ämne). Det innebär att om ett livsmedel innehåller till exempel gluten, mjölk, soja eller nötter då måste det stå tydligt märkt ut på paketet enligt specifika regler som Livsmedelsverket tagit fram.

Listan på saker som räknas in som allergener är följande:

Även spår utav allergener måste märkas ut

På våra livsmedel måste det även märkas ut om det finns spår utav allergenerna i livsmedlet. Skulle det vara så att man köpt något livsmedel där man misstänker att något av de sakerna som finns i allergen listan finns i livsmedlet då kan man anmäla produkten.

Hur anmäler man livsmedel?

Beroende på vad man vill anmäla vänder man sig olika instanser, t.ex:

  • Kommunen: dricksvatten, butiker, restauranger, skolkök, organisationer
  • Länsstyrelsen: enskilda lantbruk, uppfödare, fiskare, bärplockare
  • Livsmedelsverket: äggpackerier, musselodlingar, större mejerier, fiskanläggningar, slakterier

Har man ytterligare frågor kring livsmedelskontroll kan man kontakta Livsmedelsverket.

Uppdateringar

  • 2021-12-25, Förtydligade texten och innehållet