Glutenintolerans, Matintolerans

Bli dålig av sådant man inte kan se (glutenintolerans)

Publicerad: 2016-02-18
Uppdaterad: 2021-09-18

Diskbänk med eventuella allergener
Diskbänk med eventuella allergener

Inte synligt för blotta ögat men det kan finnas vetemjöl

Vardagen för en del med kraftig matallergi eller matintolerans är att allergener (ämnen de reagerar på) kan finnas på många ytor fastän de inte syns. Glutenintolerans innebär en överkänslighet mot proteinsorten gluten som finns i bland annat vetemjöl. Det är olika ifrån person till person hur känslig man är för spår av gluten och de flesta klarar små spår av gluten utan problem, och det är därför märkningen glutenfri fortfarande innehåller små mängder gluten. Sedan finns det en mindre skara som inte klarar ens små mängder gluten utan behöver naturligt glutenfria produkter. De mår dåligt ifall de får små spår av gluten i sig. För att ge ett exempel så om någon tidigare på dagen lagt en vanlig macka på diskbänken och någon som är extremt känslig senare lägger något de skall äta på samma plats och äter det kan de få en reaktion. Mjölet eller smulorna behöver inte vara synligt på diskbänken för att reaktionen kan inträffa.

Hur skyddar man sig ifrån att oavsiktligt få i sig det man inte tål (allergener)?

Har man kraftig matintolerans eller matallergi kan det vara en idé att undvika områden med naturlig förekomst av allergenet. Om man inte tål vetemjöl kan det vara en god idé att undvika bagerier, konditorier, pizzor och ställen som bakar med vetemjöl eftersom mjölet lätt flyger i luften och landar på ställen man inte förväntar sig. På sådana ställen finns även många som rör vid mjöl och sedan tar på dörrhandtag, stolsryggar, toaletthandtag, bestick, glas och andra saker som man som besökare rör vid. Har man kraftig luftburen nötallergi kan det vara en idé att undvika ställen som har nötmix stående framme såsom en del barer, mataffärer som säljer nötmixer med tag-själv, etc.

Att undvika platser är inte ett roligt alternativ men om reaktionen man riskerar att få är allvarlig kan det vara värt att överväga. Man får väga fördelar gentemot nackdelar.

Hur kan man hjälpa de i sin närhet som har allvarlig matallergi eller matintolerans?

Fråga dem vilka saker de inte tål, hur allvarligt det är och försök att minnas det. Många individer får inte så kraftiga reaktioner och kan hantera små mängder av allergener medans andra inte tål spår av ämnena de inte tål. Ifall det handlar om närstående kan det vara bra att tvätta händer, tvätta ansikte, borsta tänder och kanske även duscha efter att man ätit eller varit i kontakt med de allergener som den anhöriga inte tål för att skydda dem ifrån reaktioner.