Glutenintolerans

Glutenintoleranta kan få vitamin B6 brist

Publicerad: 2016-01-25
Uppdaterad: 2021-12-25

Fria Grova, glutenfritt bröd
Fria Grova, glutenfritt bröd

Vitamin B6 finns rikligt i fullkornsprodukter, havre, vetegroddar, kött, fågel, mjölk och ägg

När man har diagnosen celiaki (glutenintolerant) undviker man gluten och det betyder att produkter som naturligt innehåller höga doser vitamin B6 försvinner ur kosten. Enligt livsmedelsverkets livsmedelsdatabas ligger följande på topplistan över mest vitamin B6 rika produkter:

  • Frukostflingor fullkorn berikad
  • Müslibar fullkorn berikad
  • Havremust pulver berikad
  • Fiberbar naturell All-bran

Generellt brukar man säga att vitamin B6 finns ii animaliska livsmedel såsom kött, fågel, korv, ägg och mjölkprodukter. Halterna är dock lägre än i fullkornsprodukterna och ifall inte kosten uppfyller den halten som behövs blir det brist.

Rekommenderat vitamin B6 intag

GruppRekommenderat dagligt intag, mg
Kvinnor 14-30 år1,3
Kvinnor över 31 år1,2
Män1,6
Gravida1,5
Ammande1,6

Utdrag ifrån Livsmedelsverkets hemsida

För en kvinna över 31 år blir det t.ex.:

  •  3 bananer dagligen (250 g) eller
  • 2,4 L mjölk eller
  • 220 g grillat fläskkött/älg

För många kan det vara en kost svår att hålla av flera olika skäl. För att se över vilka livsmedel som behöver ingå i kosten sök via Livsmedelsverkets databas på vitamin-B6.

Källor