Glutenintolerans

Glutamat innehåller inte gluten

Publicerad: 2016-01-07
Uppdaterad: 2021-09-18

Vetefält

Glutamat kan tillverkas av vete men innehåller inte gluten

I vardagstal brukar man kalla någon av glutaminsyra, kalciumglutamat, mononatriumglutamat, monoammoniumglutamat eller magnesiumglutamat för glutamat eller E620-E625. Det finns i naturlig form i nästan alla grönsaker, soja och i vete. Inom industrin använder man det som smakförstärkare i en mängd olika saker såsom färdiga soppor, färdigrätter, chips, färdiga såser, etc. När man framställer glutamat kan man använda t.ex. sockerrör, ris, majs eller vete som ursprungskälla. Natriumglutamat är en typ av salt som används i t.ex. chips, kryddblandningar och buljong.

Ifall det kan göras på vete varför innehåller det inte gluten?

Gluten är en av de proteinsort som finns i vete och vid framställningen av natriumglutamat tar man fram salt och inte proteinsorten gluten ur vetet. Ifall det vore så att tillverkningen gick fel och man fick kvar spår av glutenproteinet i slutprodukten skulle tillverkarna vara tvungna att märka sin produkter med ”kan innehålla spår av gluten”. Glutamat innehåller inte gluten.

Varför blir jag dålig av glutamat?

Det finns ett antal personer som blir dålig av glutamat och det kallas för ”kinarestaurangsyndromet” och kan ge huvudvärk, illamående, svettningar cirka 20 minuter efter att man ätit något som innehåller glutamat. Det har dock inte något samband med glutenintolerans som dels ger andra symptom och dels beror på en reaktion på proteinet gluten som sker i tunntarmen.

Källor