Glutamat innehåller inte gluten
Publicerad: 2016-01-07
Uppdaterad: 2021-12-25
Glutamat kan tillverkas av vete men innehåller inte gluten
Glutamat omfattar glutaminsyra, kalciumglutamat, mononatriumglutamat, monoammoniumglutamat och magnesiumglutamat och E620-E625. Glutamat finns i naturlig form i nästan alla grönsaker, soja och vete. Inom livsmedelsindustrin används glutamat som smakförstärkare i till exempel soppor, färdigrätter, chips, såser med mera. Glutamat kan tillverkas genom utvinning av salt ifrån bland annat sockerrör, ris, majs eller vete. Natriumglutamat används i till exempel chips, kryddblandningar och buljong.
Varför innehåller glutamat inte gluten?
Gluten är en utav flera proteinsorter som finns i vete. Natriumglutamat framställs med hjälp av specifika saltsorter som utvinns ifrån vete, majs, ris eller sockerrör. Med andra ord använder man inte proteinet ifrån vete och inte gluten. Om det skulle finnas gluten i glutamat skulle tillverkarna vara tvungna att märka sina produkter med ”kan innehålla spår av gluten”.
Referenser
Uppdateringar
- 2021-12-25, Förtydligade texten och tog bort inaktuella länkar (artikeln publicerades i 2016 och en del webbsidor som det länkades då till finns inte kvar i dag)
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet
Kursnamn
Högskolepoäng
Göteborgs Universitet
Antibiotikaresistensens problematik
3
Högskolan Dalarna
Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi
15
Jönköpings Universitet
Gerontologi, grundkurs
7,5
Luleå Tekniska Universitet
Arbetsmiljö och stress
7,5
Uppsala Universitet
Medicinsk fysik
8
Uppsala Universitet
Grundläggande medicinsk genetik
4,5
Högskolan Kristianstad
Näringslärans grunder
7,5
Högskolan Kristianstad
Matallergi och intolerans
7,5
Högskolan Kristianstad
Näringsfysiologi
7,5
Umeå Universitet
Kost vid graviditet och amning
7,5
Umeå Universitet
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
7,5