Glutenintolerans

Glutamat innehåller inte gluten

Publicerad: 2016-01-07
Uppdaterad: 2021-12-25

Vetefält

Glutamat kan tillverkas av vete men innehåller inte gluten

Glutamat omfattar glutaminsyra, kalciumglutamat, mononatriumglutamat, monoammoniumglutamat och magnesiumglutamat och E620-E625. Glutamat finns i naturlig form i nästan alla grönsaker, soja och vete. Inom livsmedelsindustrin används glutamat som smakförstärkare i till exempel soppor, färdigrätter, chips, såser med mera. Glutamat kan tillverkas genom utvinning av salt ifrån bland annat sockerrör, ris, majs eller vete. Natriumglutamat används i till exempel chips, kryddblandningar och buljong.

Varför innehåller glutamat inte gluten?

Gluten är en utav flera proteinsorter som finns i vete. Natriumglutamat framställs med hjälp av specifika saltsorter som utvinns ifrån vete, majs, ris eller sockerrör. Med andra ord använder man inte proteinet ifrån vete och inte gluten. Om det skulle finnas gluten i glutamat skulle tillverkarna vara tvungna att märka sina produkter med ”kan innehålla spår av gluten”.

Referenser

Uppdateringar

  • 2021-12-25, Förtydligade texten och tog bort inaktuella länkar (artikeln publicerades i 2016 och en del webbsidor som det länkades då till finns inte kvar i dag)