Fruktosmalabsorption

Varför får man ont i magen av frukt?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2014-11-18
Uppdaterad: 2021-08-11

Mogen banan

Kan man få ont i magen, svullen mage, diarré av frukt?

I frukt finns det fruktos, som är ett annat namn för fruktsocker. Fruktsocker kan vara svårt för magen (tarmen) att bryta ner. Det betyder att man kan få gaser i magen, magen kan svullna, man kan få ont i magen och man kan få diarré. Ifall man har problem med att äta frukt och man får den typen av symptom då kan det bero på fruktsockret.

Det finns även fler symptom man kan få av fruktsockret, läs mer här…

Vad är fruktosmalabsorption?

När man har problem att bryta ner fruktsocker i tarmen heter det fruktosmalabsorption. Det betyder att det är svårt för tarmen att smälta fruktosen (fruktsockret). Det finns många som har problem med fruktosmalabsorption, ungefär 30% av alla i Asien och Europa har någon form av problem att bryta ner fruktos.

Får man ont i magen av alla typer av frukt?

Det finns en del frukter som har lägre halt av fruktos i sig och därför blir de enklare för magen att smälta. Citrusfrukter innehåller mindre fruktos, så t.ex. apelsiner, och grapefrukter fungerar för flera personer. Det är dock olika ifrån person till person vilka frukter och bär som fungerar. Det är bra att tänka på att fruktos finns inte bara i frukt utan även i t.ex. bär, grönsaker, vissa typer av läsk och energidrycker.

För listor med förslag på frukter och bär man kan äta/inte äta när man har fruktosmalabsorption? Läs mer här…

Källor

Uppdateringar

  • 2015-09-28, Korrigerade stavning på fruktosmalabsorption
  • 2021-08-11, Uppdaterade den brutna länken till Wikipedia och tog bort länken till Danska läkarhandboken för de har stängt access för personer utanför Danmark