Glutenfri innehåller små mängder gluten
Publicerad: 2014-06-17
Uppdaterad: 2021-12-24
Glutenfri betyder inte mer än 20 mg gluten per kilo
När livsmedel märks med glutenfri betyder det inte att livsmedlet inte innehåller gluten utan det betyder att det finns mindre än 20 mg gluten per kilo (20 ppm). Den gränsen har man satt inom EU för att de flesta människor med glutenintolerans inte reagerar på så små mängder gluten. Exempel på livsmedel som skulle kunna märkas med glutenfritt är majs, ris, hirs, vetestärkelse och special havre. Special havre är havre som odlats, skördats och processats separat ifrån sädesslag som innehåller gluten 1.
Gränsvärdena finns i EU-förordning 828/2014 och företag som säljer livsmedel i Sverige måste följa riktlinjerna och märka sina livsmedel korrekt 2.
Mycket låg glutenhalt betyder inte mer än 100 mg per kilo
När det står mycket låg glutenhalt på ett livsmedel kan livsmedlet innehålla upp till 5 gånger mer gluten än ett livsmedel som är märkt glutenfri. Exempel på livsmedlet som skulle kunna märkas med mycket låg glutenhalt är special havre och vetestärkelse 1.
För alla som är känsliga för små mängder gluten eller som nyligen fått diagnosen celiaki, kan det vara viktigt att känna till skillnaderna i märkningen.
Referenser
- 1.Nordiskt projekt om kontroll av glutenfria produkter. Livsmedelsverket. Published 2019. Accessed December 24, 2021. https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2019/S-2019-nr-03-livsmedelsverkets-samarbetsrapport-nordiskt-projekt-om-kontroll-av-glutenfria-produkter.pdf
- 2.(EU) nr 828/2014. EUR Lex. Published June 30, 2014. Accessed December 24, 2021. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?qid=1566997906828&uri=CELEX:32014R0828
Uppdateringar
- 2021-12-24, Lade till referenser till EU-förordningen som styr märkningen och förtydligade texten.
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet
Kursnamn
Högskolepoäng
Göteborgs Universitet
Antibiotikaresistensens problematik
3
Högskolan Dalarna
Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi
15
Jönköpings Universitet
Gerontologi, grundkurs
7,5
Luleå Tekniska Universitet
Arbetsmiljö och stress
7,5
Uppsala Universitet
Medicinsk fysik
8
Uppsala Universitet
Grundläggande medicinsk genetik
4,5
Högskolan Kristianstad
Näringslärans grunder
7,5
Högskolan Kristianstad
Matallergi och intolerans
7,5
Högskolan Kristianstad
Näringsfysiologi
7,5
Umeå Universitet
Kost vid graviditet och amning
7,5
Umeå Universitet
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
7,5