Matallergi

Hur anmäler jag en restaurang som gett mig fel mat?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2014-03-20
Uppdaterad: 2014-03-17

kottHur anmäler jag restuarangen ifall jag bett om special mat men får det jag inte tål i maten ändå?

När man har matallergi eller matintolerans och äter ute på restaurang, gatukök, kiosker, caféer och andra ställen behöver man oftast göra en specialbeställning. Det händer även att fastän man gett instruktioner om vad man kan och inte kan ät så får man en reaktion på maten för att det ändå innehåller det man inte tål. Hur gör man då och vart vänder man sig?

I första hand ta hand om reaktionen

Naturligtvis skall man ta hand om allergi- eller matintoleransreaktionen först, och sedan kan man börja fundera på hur och var man skall vända sig för att klaga. Det är en god idé att klaga direkt till platsen där man åt ifall det är så att de gjorde det av misstag. Sedan ifall man vill kan man ta ärendet vidare.

Vid matförgiftning direkt Miljö- och hälsoskyddskontoret

Ifall det är en matförgiftning då skall man snabbt kontakta Miljö- och hälsoskyddskontoret så att de kan se till att inte fler äter samma mat och blir magsjuka. Gå in på din kommuns hemsida och leta upp kontaktuppgifter till Miljö- och hälsoskyddskontoret eller motsvarande myndighet.

För att klaga ifall du fått något i maten fastän du sagt att du inte tål det då kontaktar du hos din kommun

Ifall du har bett om specialmat och du ändå får mat som innehåller det du inte tål då kan du också vända dig till din kommuns Miljö- och hälsoskyddskontor. Då kan de utreda ärendet och prata med restaurangen, caféet eller platsen där du åt.

Ifall du blivit illa behandlad på grund av att du behövde specialmat kontakta Konsument ombudsmannen

Ifall du känner dig dåligt behandlad på grund av din matallergi eller matintolerans så räknas det som diskriminering och du kan göra en anmälan hos Diskrimineringsombudsmannen. Matintolerans och matallergi räknas som handikapp och att bli dåligt behandlad på grund av det räknas som diskriminering.

Läs mer hos Diskriminerings ombudsmannen…

Källor