Matintolerans Magazin 2.0

För dig som vill veta – mer!

Meny
  • Nyheter
    • Återkallelser
    • Mattips
  • Populärvetenskapliga artiklar
  • Matintolerans
    • Glutenintolerans
    • Laktosintolerans
    • Histaminintolerans
    • Fruktosmalabsorption
    • Salicylsyra intolerans
  • Matallergi
    • Mjölkallergi
    • Sojaallergi
    • Nötallergi
    • Majsallergi
    • Recept
  • Pollenallergi
  • Intervjuer
  • Om
    • Integritetspolicy
    • Kontakt
Meny

Senaste nytt

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05

Vad är Histaminintolerans?

Publicerad den 2014-02-242014-02-23 av Lise-Lotte Thuse

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 23 februari, 2014

chokladIntolerans mot histamin

Histamin är en kemikalie som bildas i vår kropp när vi har en allergisk reaktion, och det behövs för att vårt immunförsvar skall fungera. Tyvärr ifall vi får mer histamin i kroppen än vad kroppen kan hantera då blir vi väldigt sjuka och det kallas för Histaminintolerans (HIT) eller Histaminosis.

Det finns livsmedel som har en hög histaminhalt eller som gör att vår naturliga histaminnivå stiger och när en person med histaminintolerans äter dem mår de inte bra.

Vilka symptom ger histaminintolerans?

Histaminintolerans kan ge både allvarliga och mindre allvarliga symptom som t.ex:

  • Magsmärtor
  • Svullen mage
  • Halsbränna
  • Ont i leder
  • Astma
  • Höfeber
  • Ofta förkyld
  • Huvudvärk
  • Migrän
  • Panikångest
  • Depression
  • Yrsel
  • Lågt blodtryck
  • Högt blodtryck
  • Oregelbundet blodtryck
  • Menssmärtor
  • Torr näsa
  • Nässlefeber
  • Hudutslag
  • Röd hud eller kliande hud

Hur många har histaminintolerans?

I Storbritannien räknar man med att 2% av befolkningen har allvarlig histaminintolerans och upp till 10% har någon reaktion mot histaminhaltiga livsmedel. Det kan jämföras med att cirka 15% av Sveriges befolkning har någon form av matintolerans eller matallergi (inte inräknat histamin intolerans).

Vilka livsmedel har hög histaminhalt eller triggar histaminnivåerna?

Det är väldigt olika hur hög histaminhalt man tål och därför behöver man prova sig fram, men följande livsmedel har en hög histaminhalt eller triggar histaminnivåerna:

  • Champagne, vin, öl, cider och andra fermenterade drycker och sprit
  • Surkål och syrade grönsaker
  • Vinäger och livsmedel med vinäger som t.ex. dressing, majonäs, ketchup, senap
  • Tofu och sojasås
  • Parmesan ost och andra ostar
  • Korvar och pålägg t.ex. skinka, salami, bacon
  • Svampar och quorn
  • Fisk på burk
  • Grönsaker på burk
  • Torkad frukt, nötter, frön
  • Jäst extrakt, jäst
  • Choklad, kakao, cola

Vad gör man ifall man misstänker att man har histaminintolerans?

I Sverige idag är det väldigt okänt med histaminintolerans och det kan vara svårt att hitta hjälp inom sjukvården eftersom det ofta saknas tester och experter inom området. I Storbritannien och Australien är det mer känt och man har en bättre chans genom att söka efter information utomlands.

Matintolerans.se kommer att fortsätta att bevaka området så kom gärna åter för att hitta mer information kring histaminintolerans!

Källor

  • Nucleusbooks
  • Livsmedelsverket, om allergi
  • Histamin Intolerance, Nutrition.org
  • Dailymail.co.uk
  • About.com
  • AllergyUK.org
  • HistamineIntolerance.org.uk
Lise-Lotte Thuse

Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:

Högskola/Universitet Kursnamn Högskolepoäng
Göteborgs Universitet Antibiotikaresistensens problematik 3
Högskolan Dalarna Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi 15
Jönköpings Universitet Gerontologi, grundkurs 7,5
Luleå Tekniska Universitet Arbetsmiljö och stress 7,5
Uppsala Universitet Medicinsk fysik 8
Uppsala Universitet Grundläggande medicinsk genetik 4,5
Högskolan Kristianstad Näringslärans grunder 7,5
Högskolan Kristianstad Matallergi och intolerans 7,5
Högskolan Kristianstad Näringsfysiologi 7,5
Umeå Universitet Kost vid graviditet och amning 7,5
Umeå Universitet Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer 7,5

Läs vidare...

  • Nyhet: Vet du vad histaminintolerans är?
    Nyhet: Vet du vad histaminintolerans är?

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ideellt webbmagazin

Matintolerans Magazin startade juni 2011 för att få ut information som är till nytta för matallergiker, matintoleranta och andra personer med magbesvär.

De 5 nyaste

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05
  • Återkallelser: Bama Foods återkallar VegMe Vegobullar med mos – innehåller sojaprotein 2021-04-04
  • Återkallelser: Dr. Oetker återkallar Choco Roses and Leaves & Pink Roses – innehåller spår av mandel 2021-04-04
  • Nyhet: Pollenallergi nytt ämnesområde på Matintolerans Magazin 2021-04-04
  • Vad är pollenallergi, säsongsbunden hösnuva och allergisk rinit? 2021-04-04

Nyhetsmejl

Få mejl varje gång något nytt läggs ut!

Sök

De 5 nyaste

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05
  • Återkallelser: Bama Foods återkallar VegMe Vegobullar med mos – innehåller sojaprotein 2021-04-04
  • Återkallelser: Dr. Oetker återkallar Choco Roses and Leaves & Pink Roses – innehåller spår av mandel 2021-04-04
  • Nyhet: Pollenallergi nytt ämnesområde på Matintolerans Magazin 2021-04-04
  • Vad är pollenallergi, säsongsbunden hösnuva och allergisk rinit? 2021-04-04

Nyhetsbrev

Kommentarer

  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Matintolerans Magazin 2.0
  • Christina om Nyhet: Matintolerans Magazin 2.0
  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Sara om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?

Besökarinformation

© Matintolerans Magazin

Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att på Internet, i tryckt pappersformat eller annat format återge delar eller hela informationen som finns på hemsidan. Det är tillåtet att för privatbruk använda informationen, med källan tydligt angiven, men ej att återge den i något format i eget namn eller företags/organisations namn.

Matintolerans Magazin innehåller information kring matallergi och matintolerans. Informationen kan inte ses som ett alternativ till att söka vård eller få information av läkare eller vårdpersonal. Inte heller bör innehållet på denna webbplats användas för egenvård eller utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement till annan kvalificerad vård eller information.

Taggar

blogginlägg celiaki choklad D-vitamin diagnos facebook gluten glutenfri glutenfritt glutenfritt godis glutenintolerans godis jordnötsallergi laktos laktosfri laktosfritt Laktosintolerans Livsmedelsverket malmö Matallergi matintolerans Matintoleransförbundet mattips matvarning medicin mjölk Mjölkallergi mjölkfri mjölkfri choklad mjölkfritt ny design Nyhet Nyhetsmejl Orkla Foods Recept semester Skrivbordsbakgrund Sojaallergi sommar symptom test tester träning uppdatering Wallpaper

Graviditetsbesvär

Graviditetsbesvär är en webbsida som Matintolerans Magazins samarbetspartner Team Thuse AB tagit fram. Webbsidan har information om vanliga och mindre vanliga besvär före, under och efter graviditet.
© 2021 Matintolerans Magazin 2.0 | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema