Vad är histaminintolerans?
Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin
Publicerad: 2014-02-24
Uppdaterad: 2021-09-18
Intolerans mot histamin
Histamin är en kemikalie som bildas i vår kropp när vi har en allergisk reaktion, och det behövs för att vårt immunförsvar skall fungera. Tyvärr ifall vi får mer histamin i kroppen än vad kroppen kan hantera då blir vi väldigt sjuka och det kallas för Histaminintolerans (HIT) eller Histaminosis.
Det finns livsmedel som har en hög histaminhalt eller som gör att vår naturliga histaminnivå stiger och när en person med histaminintolerans äter dem mår de inte bra.
Vilka symptom ger histaminintolerans?
Histaminintolerans kan ge både allvarliga och mindre allvarliga symptom som t.ex:
- Magsmärtor
- Svullen mage
- Halsbränna
- Ont i leder
- Astma
- Höfeber
- Ofta förkyld
- Huvudvärk
- Migrän
- Panikångest
- Depression
- Yrsel
- Lågt blodtryck
- Högt blodtryck
- Oregelbundet blodtryck
- Menssmärtor
- Torr näsa
- Nässelfeber
- Hudutslag
- Röd hud eller kliande hud
Hur många har histaminintolerans?
I Storbritannien räknar man med att 2% av befolkningen har allvarlig histaminintolerans och upp till 10% har någon reaktion mot histaminhaltiga livsmedel. Det kan jämföras med att cirka 15% av Sveriges befolkning har någon form av matintolerans eller matallergi (inte inräknat histamin intolerans).
Vilka livsmedel har hög histaminhalt eller triggar histaminnivåerna?
Det är väldigt olika hur hög histaminhalt man tål och därför behöver man prova sig fram, men följande livsmedel har en hög histaminhalt eller triggar histaminnivåerna:
- Champagne, vin, öl, cider och andra fermenterade drycker och sprit
- Surkål och syrade grönsaker
- Vinäger och livsmedel med vinäger som t.ex. dressing, majonnäs, ketchup, senap
- Tofu och sojasås
- Parmesan ost och andra ostar
- Korvar och pålägg t.ex. skinka, salami, bacon
- Svampar och quorn
- Fisk på burk
- Grönsaker på burk
- Torkad frukt, nötter, frön
- Jäst extrakt, jäst
- Choklad, kakao, cola
Vad gör man ifall man misstänker att man har histaminintolerans?
I Sverige idag är det väldigt okänt med histaminintolerans och det kan vara svårt att hitta hjälp inom sjukvården eftersom det ofta saknas tester och experter inom området. I Storbritannien och Australien är det mer känt och man har en bättre chans genom att söka efter information utomlands.
Källor
- Nucleusbooks
- Livsmedelsverket, histamin överkänslighet
- Histamin Intolerance, Nutrition.org
- Dailymail.co.uk
- About.com
- AllergyUK.org
- HistamineIntolerance.org.uk
Uppdateringar
- 2021-09-18, Ersatte den gamla länken till Livsmedelsverket med ny länk med info kring histamin överkänslighet
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet
Kursnamn
Högskolepoäng
Göteborgs Universitet
Antibiotikaresistensens problematik
3
Högskolan Dalarna
Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi
15
Jönköpings Universitet
Gerontologi, grundkurs
7,5
Luleå Tekniska Universitet
Arbetsmiljö och stress
7,5
Uppsala Universitet
Medicinsk fysik
8
Uppsala Universitet
Grundläggande medicinsk genetik
4,5
Högskolan Kristianstad
Näringslärans grunder
7,5
Högskolan Kristianstad
Matallergi och intolerans
7,5
Högskolan Kristianstad
Näringsfysiologi
7,5
Umeå Universitet
Kost vid graviditet och amning
7,5
Umeå Universitet
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
7,5