Mjölkallergi

Probiotika för att minska mjölkallergi symptom?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2014-02-19
Uppdaterad: 2014-02-16

mjolkNytt patent på probiotika för att minska mjölkallergi symptom

I början av februari tog Bio-Competence Centre of Healthy Dairy Products i Tartu USA ut patent på två olika typer av probiotika (L. plantarum MCC1 DSM 23881, L. gasseri MCC2 DSM 23882). Det gjorde de för att de hade gjort flera olika studier som gav positiva resultat på patienter med mjölkallergi och även patienter med urinvägsinfektion eller urinvägsirritationer.

Ett antal kliniska studier med positiva resultat

De har gjort ett antal kliniska studier bland annat med barn som har fått äta mjölkprodukter med de probiotika bakterierna som nämdes ovan och upp till 60% av dem fick inga reaktioner. De har gjort ett antal kliniska tester och det verkar lovande.

Målet är att släppa livsmedel som även mjölkallergiker kan äta

Den amerikanska forskargruppen tar ut patentet i USA för att de hoppas på att kunna ge ut livsmedel som är behandlade med probiotikan som gör att personer med mjölkallergi kan äta mjölkprodukter utan att få reaktioner. Ifall de lyckas återstår att se, för de behöver antagligen godkännande av flera olika instanser i USA innan de kan få släppa några produkter på markaden.

Kommer det till Sverige?

Det är svårt att säga för det beror på ifall forskargruppen lyckas att få tillstånd att sälja sina produkter med probiotikan i och sedan beror på det på ifall de vill och kan exportera till Sverige.

Det får tiden utvisa men det är positivt att forskningen går framåt!

Information om probiotika

Vill du veta mer om vad probiotika är och vad det kan användas till?

Läs alla artiklar om probiotika här…

Källor