Är migrän ett symptom på matallergi?
Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin
Publicerad: 2014-02-05
Uppdaterad: 2018-11-04
Kan migrän undvikas genom kostförändringar?
Redan på tidigt 1940-talet skrevs det internationellt forskningsrapporter om att migrän och matallergi hör ihop. Att de flesta som lider av migrän gör det på grund av matallergi.
På grund av att de har matallergi och de äter saker de inte tål får de migrän, som symptom på deras matallergi. När de undvek saker som de inte tålde försvann deras migrän. Sedan 1940-talet har det kommit flera studier som visar på samma sak – det finns kopplingar mellan migrän och mat.
Vilka typer av mat kan ge migrän?
Det finns flera typer av mat som har kopplats ihop med migrän:
- mjölk
- vete
- apelsiner
- choklad
- ägg
- te och kaffe
- rött kött
- griskött
Hur gör man för att bli av med sin migrän?
Man får prova sig fram och försöka igenom en elimineringsdiet att utesluta de saker man misstänker kan orsaka migränen och sedan återinföra dem en efter en för att se ifall ett migrän anfall inträffar.
Man kan försöka på egen hand eller så får man kontakta en dietist eller kostrådgivare. Problemet med att försöka göra det på egne hand är att det kan vara svårt att identifiera alla livsmedel som kan orsaka problem och att få i sig den näring man behöver.
Källor
- Science Direct, Dietary and Lifestyle Changes in the Treatment of a 23-Year-Old Female Patient With Migraine
- Science Direct, IS MIGRAINE FOOD ALLERGY?: A Double-blind Controlled Trial of Oligoantigenic Diet Treatment
- Annals of Internal Medicine
- The Lancet
- Science Direct, IS MIGRAINE FOOD ALLERGY?
Uppdateringar
- 2018-11-04, Uppdaterade meningsbyggnaden i rubrikerna för att göra dem mer lättlästa
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet | Kursnamn | Högskolepoäng |
Göteborgs Universitet | Antibiotikaresistensens problematik | 3 |
Högskolan Dalarna | Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi | 15 |
Jönköpings Universitet | Gerontologi, grundkurs | 7,5 |
Luleå Tekniska Universitet | Arbetsmiljö och stress | 7,5 |
Uppsala Universitet | Medicinsk fysik | 8 |
Uppsala Universitet | Grundläggande medicinsk genetik | 4,5 |
Högskolan Kristianstad | Näringslärans grunder | 7,5 |
Högskolan Kristianstad | Matallergi och intolerans | 7,5 |
Högskolan Kristianstad | Näringsfysiologi | 7,5 |
Umeå Universitet | Kost vid graviditet och amning | 7,5 |
Umeå Universitet | Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer | 7,5 |
Tyska forskare har påvisat att migrän och histamin hänger ihop. Många har blivit botade/hjälpta av att äta kost med låg histaminhalt.
Hejsan,
det låter väldigt intressant!
Jag ska läsa mer om det. Tack för tipset 🙂
Mvh Lise-Lotte