Laktosintolerans

Vad är laktosintolerans?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2013-10-01
Uppdaterad: 2020-12-19

Ett glas mjölk

Laktosintolerans betyder att man fattas enzymet laktas

I mjölk finns det mjölksocker och det kallas även laktos. Laktos behöver brytas ner på rätt ställe i vår tarm för att inte skapa problem. Vår tarm består av olika delar och den första delen heter tunntarmen och där finns det enzymer som skall bryta ner maten som vi äter, innan den går vidare till tjocktarmen som skall fortsätta att bryta ner maten. Ifall man saknar enzymet som heter laktas i tunntarmen, som används för att bryta ner laktosen då följer laktosen med ut i tjocktarmen där bakterierna försöker bryta ner dem. Då blir det många problem såsom ont i magen, gaser och diarré.

Hur fungerar laktastabletter?

Ifall man har laktosintolerans finns det laktastabletter man kan ta i samband med att man äter laktos. De innehåller enzymet laktas, som man antingen fattas eller har för lite av i tunntarmen. Hur många tabletter man behöver ta, hur tidigt före måltiden och ifall det gör någon skillnad är olika ifrån person till person för att det är olika hur mycket egen laktas man har i tunntarmen.

Vad kan man äta när man har laktosintolerans?

Ifall man har laktosintolerans så finns det många ersättningsprodukter i vanliga livsmedelsbutiker idag. Läs mer om tips på laktosfria produkter.

Finns det laktosfritt godis?

Det kan finnas laktos på ställen som man inte tänker på men det finns laktosfritt godis.

Det finns även flera olika sorters laktosfri choklad.

Vill du läsa mer om laktosintolerans? Här finns alla artiklar om laktosintolerans.

Källor