Fruktosmalabsorption

Hur lever man med fruktosmalabsorption

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2013-09-24
Uppdaterad: 2021-09-18

Ett rött äpple

Vad innebär fruktosmalabsorption?

Det betyder att man i tunntarmen har problem att bryta ner fruktos. Då följer fruktosen med ner i tjocktarmen och där blir det stora problem i form av gaser, svullen mage, smärtor etc. Det finns frukter och livsmedel som har högre fruktoshalt och dem med lägre fruktoshalt. Det viktigaste är dock balansen mellan andelen glukos och fruktos. Glukos kan hjälpa till att bryta ner fruktosen och därför begränsa de besvärliga symptomen. Läs mer om fruktosmalabsorption.

Är det stor skillnad mellan apelsin och apelsin?

Det finns en del frukter som har en bra balans mellan glukos och fruktos men beroende på hur mogna de är blir de sötare och då kan de ge en besvärlig reaktion. Därför kan det vara skillnad mellan apelsin och apelsin.

Kan min reaktion på fruktos vara olika ifrån dag till dag?

Det finns flera faktorer som kan påverka hur vi reagerar när vi har matallergi och matintolerans, och det kan sannolikt även påverka magens reaktioner vid fruktosmalabsorption. Det kan t.ex. vara mens, sjukdom, alkohol, stress m.fl.

Hur lever man rent praktiskt med fruktosmalabsorption?

I författarens erfarenhet handlar det om att vara observant på hur magen mår, och hur kroppen mår i allmänhet. Ifall man har andra matintolerans eller matallergier och kroppen redan har reagerat på dem, skall man vara extra försiktig med att äta fruktos. Då brukar man få en extra stark reaktion på fruktosen. Man kan även reagera starkare just före eller mitt under menstruation, när man håller på att bli sjuk eller är sjuk eller har tränat hårt.

Hur får man i sig alla vitaminer och mineraler?

Ät de frukter som har lägre fruktoshalt och även de grönsaker som har lägre fruktoshalt, då får man i sig många vitaminer. Tänk även på att mineraler finns det gott om i andra livsmedel såsom nötter.

Källor

Uppdateringar

  • 2015-09-28, Korrigerade stavning på fruktosmalabsorption
  • 2021-08-11, Uppdaterade den brutna länken till Wikipedia
  • 2021-09-18, Tog bort tre brutna länkar till innehåll som inte finns online längre.