Glutenintolerans

Vad innebär glutenintolerans?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2013-05-23
Uppdaterad: 2015-03-09

Depression. young attractive woman with an awful migraine

Vad händer i kroppen när man har glutenintolerans (celiaki)?

Glutenintolerans innebär att kroppens immunförsvar reagerar på en av proteinerna som finns i annat vete, råg och korn som heter gluten. Det betyder att när man äter något som innehåller gluten och det kommer ner i tunntarmen så skadas tarmluddet som finns i tunntarmen. Tarmluddet används för att kunna ta upp näringsämnen ur maten och så att det kan förmedlas vidare ut i kroppen. Ifall man har glutenintolerans och äter gluten kontinuerligt kan man få stora skador på tarmluddet och man kan få flera allvarliga symtom med tiden. För att kroppen inte kan ta upp den näring som den behöver.

Är det en farlig sjukdom?

Glutenintolerans är inte en sjukdom utan en intolerans. Ifall man har glutenintolerans och inte äter glutenfritt så finns det allvarliga följder. Ifall man inte äter glutenfritt ökar risken för  cancer, benskörhet m.m.
Läs mer om riskerna vid att äta gluten när man är glutenintolerant.

Är det ärftligt?

Ja, man har sett via forskning att glutenintolerans kan ärvas ifrån närmaste familjen.
Läs mer om ärftlighet och andra faktorer som ökar risken för att få glutenintolerans.

Kan man leva ett normal liv?

Ja, det går att leva ett normalt liv genom att byta ut de produkter och livsmedel som innehåller gluten. De stora tillverkarna av glutenfritt ger hela tiden ut nya produkter som gör det mycket enklare att leva glutenfritt.

Ifall du vill få veta mer om vilka nya produkter som kommer på marknaden och få veta mer om glutenintolerans kan du följa Matintolerans.se på Twitter.

Läs mer om vad man kan äta när man har glutenintolerans.
Läs mer om hur man gör när man äter på restaurang och har glutenintolerans.

Hur gör man när man precis fått diagnosen glutenintolerans?

Det är bra att lära sig mer om vad glutenintolerans betyder, hur man byter ut livsmedel mot glutenfria livsmedel och hur man lagar glutenfri mat. På denna hemsidan finns många artiklar kring hur man lever med glutenintolerans t.ex.:

Hur vet man ifall man har glutenintolerans?

Det bästa att göra är att kontakta läkare direkt eftersom ifall man börjar äta glutenfritt börjar tarmluddet läka och läkarna har inget att ta prover på. Det säkraste sättet att ställa diagnosen glutenintolerans är att ta ett prov på tarmluddet och se ifall det är skadat.
Läs mer om hur man kan få en diagnos.

Källor

Uppdateringar

  • 2015-03-09, Fixat så att rubriker visas korrekt, Lise-Lotte