Matintolerans Magazin 2.0

För dig som vill veta – mer!

Meny
  • Nyheter
    • Återkallelser
    • Mattips
  • Populärvetenskapliga artiklar
  • Matintolerans
    • Glutenintolerans
    • Laktosintolerans
    • Histaminintolerans
    • Fruktosmalabsorption
    • Salicylsyra intolerans
  • Matallergi
    • Mjölkallergi
    • Sojaallergi
    • Nötallergi
    • Majsallergi
    • Recept
  • Pollenallergi
  • Intervjuer
  • Om
    • Integritetspolicy
    • Kontakt
Meny

Senaste nytt

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05

Vad innebär glutenintolerans?

Publicerad den 2013-05-232015-03-09 av Lise-Lotte Thuse

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 09 mars, 2015

Depression. young attractive woman with an awful migraine

Vad händer i kroppen när man har glutenintolerans (celiaki)?

Glutenintolerans innebär att kroppens immunförsvar reagerar på en av proteinerna som finns i annat vete, råg och korn som heter gluten. Det betyder att när man äter något som innehåller gluten och det kommer ner i tunntarmen så skadas tarmluddet som finns i tunntarmen. Tarmluddet används för att kunna ta upp näringsämnen ur maten och så att det kan förmedlas vidare ut i kroppen. Ifall man har glutenintolerans och äter gluten kontinuerligt kan man få stora skador på tarmluddet och man kan få flera allvarliga symtom med tiden. För att kroppen inte kan ta upp den näring som den behöver.

Är det en farlig sjukdom?

Glutenintolerans är inte en sjukdom utan en intolerans. Ifall man har glutenintolerans och inte äter glutenfritt så finns det allvarliga följder. Ifall man inte äter glutenfritt ökar risken för  cancer, benskörhet m.m.
Läs mer om riskerna vid att äta gluten när man är glutenintolerant.

Är det ärftligt?

Ja, man har sett via forskning att glutenintolerans kan ärvas ifrån närmaste familjen.
Läs mer om ärftlighet och andra faktorer som ökar risken för att få glutenintolerans.

Kan man leva ett normal liv?

Ja, det går att leva ett normalt liv genom att byta ut de produkter och livsmedel som innehåller gluten. De stora tillverkarna av glutenfritt ger hela tiden ut nya produkter som gör det mycket enklare att leva glutenfritt.

Ifall du vill få veta mer om vilka nya produkter som kommer på marknaden och få veta mer om glutenintolerans kan du följa Matintolerans.se på Twitter.

Läs mer om vad man kan äta när man har glutenintolerans.
Läs mer om hur man gör när man äter på restaurang och har glutenintolerans.

Hur gör man när man precis fått diagnosen glutenintolerans?

Det är bra att lära sig mer om vad glutenintolerans betyder, hur man byter ut livsmedel mot glutenfria livsmedel och hur man lagar glutenfri mat. På denna hemsidan finns många artiklar kring hur man lever med glutenintolerans t.ex.:

  • Vad kan man äta när man har glutenintolerans?
  • Vilket godis är glutenfritt?
  • Hur äter man på restaurang med glutenintolerans?
  • Hur åker man på semester med glutenintolerans?
  • Alla artiklar om glutenintolerans, hittar du här.

Hur vet man ifall man har glutenintolerans?

Det bästa att göra är att kontakta läkare direkt eftersom ifall man börjar äta glutenfritt börjar tarmluddet läka och läkarna har inget att ta prover på. Det säkraste sättet att ställa diagnosen glutenintolerans är att ta ett prov på tarmluddet och se ifall det är skadat.
Läs mer om hur man kan få en diagnos.

Källor

  • Vårdguiden

Uppdateringar

  • 2015-03-09, Fixat så att rubriker visas korrekt, Lise-Lotte
Lise-Lotte Thuse

Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:

Högskola/Universitet Kursnamn Högskolepoäng
Göteborgs Universitet Antibiotikaresistensens problematik 3
Högskolan Dalarna Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi 15
Jönköpings Universitet Gerontologi, grundkurs 7,5
Luleå Tekniska Universitet Arbetsmiljö och stress 7,5
Uppsala Universitet Medicinsk fysik 8
Uppsala Universitet Grundläggande medicinsk genetik 4,5
Högskolan Kristianstad Näringslärans grunder 7,5
Högskolan Kristianstad Matallergi och intolerans 7,5
Högskolan Kristianstad Näringsfysiologi 7,5
Umeå Universitet Kost vid graviditet och amning 7,5
Umeå Universitet Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer 7,5

Läs vidare...

  • Vad innebär mjölkallergi?
    Vad innebär mjölkallergi?
  • Vad kan man äta när man har glutenintolerans?
    Vad kan man äta när man har glutenintolerans?
  • Hur vet man att man har glutenintolerans?
    Hur vet man att man har glutenintolerans?

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ideellt webbmagazin

Matintolerans Magazin startade juni 2011 för att få ut information som är till nytta för matallergiker, matintoleranta och andra personer med magbesvär.

De 5 nyaste

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05
  • Återkallelser: Bama Foods återkallar VegMe Vegobullar med mos – innehåller sojaprotein 2021-04-04
  • Återkallelser: Dr. Oetker återkallar Choco Roses and Leaves & Pink Roses – innehåller spår av mandel 2021-04-04
  • Nyhet: Pollenallergi nytt ämnesområde på Matintolerans Magazin 2021-04-04
  • Vad är pollenallergi, säsongsbunden hösnuva och allergisk rinit? 2021-04-04

Nyhetsmejl

Få mejl varje gång något nytt läggs ut!

Sök

De 5 nyaste

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05
  • Återkallelser: Bama Foods återkallar VegMe Vegobullar med mos – innehåller sojaprotein 2021-04-04
  • Återkallelser: Dr. Oetker återkallar Choco Roses and Leaves & Pink Roses – innehåller spår av mandel 2021-04-04
  • Nyhet: Pollenallergi nytt ämnesområde på Matintolerans Magazin 2021-04-04
  • Vad är pollenallergi, säsongsbunden hösnuva och allergisk rinit? 2021-04-04

Nyhetsbrev

Kommentarer

  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Matintolerans Magazin 2.0
  • Christina om Nyhet: Matintolerans Magazin 2.0
  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Sara om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?

Besökarinformation

© Matintolerans Magazin

Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att på Internet, i tryckt pappersformat eller annat format återge delar eller hela informationen som finns på hemsidan. Det är tillåtet att för privatbruk använda informationen, med källan tydligt angiven, men ej att återge den i något format i eget namn eller företags/organisations namn.

Matintolerans Magazin innehåller information kring matallergi och matintolerans. Informationen kan inte ses som ett alternativ till att söka vård eller få information av läkare eller vårdpersonal. Inte heller bör innehållet på denna webbplats användas för egenvård eller utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement till annan kvalificerad vård eller information.

Taggar

blogginlägg celiaki choklad D-vitamin diagnos facebook gluten glutenfri glutenfritt glutenfritt godis glutenintolerans godis jordnötsallergi laktos laktosfri laktosfritt Laktosintolerans Livsmedelsverket malmö Matallergi matintolerans Matintoleransförbundet mattips matvarning medicin mjölk Mjölkallergi mjölkfri mjölkfri choklad mjölkfritt ny design Nyhet Nyhetsmejl Orkla Foods Recept semester Skrivbordsbakgrund Sojaallergi sommar symptom test tester träning uppdatering Wallpaper

Graviditetsbesvär

Graviditetsbesvär är en webbsida som Matintolerans Magazins samarbetspartner Team Thuse AB tagit fram. Webbsidan har information om vanliga och mindre vanliga besvär före, under och efter graviditet.
© 2021 Matintolerans Magazin 2.0 | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema