Matintolerans Magazin 2.0

För dig som vill veta – mer!

Meny
  • Nyheter
    • Återkallelser
    • Mattips
  • Populärvetenskapliga artiklar
  • Matintolerans
    • Glutenintolerans
    • Laktosintolerans
    • Histaminintolerans
    • Fruktosmalabsorption
    • Salicylsyra intolerans
  • Matallergi
    • Mjölkallergi
    • Sojaallergi
    • Nötallergi
    • Majsallergi
    • Recept
  • Pollenallergi
  • Intervjuer
  • Om
    • Integritetspolicy
    • Kontakt
Meny

Senaste nytt

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05

Hur lagar man glutenfri mat?

Publicerad den 2013-05-232013-05-23 av Lise-Lotte Thuse

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 23 maj, 2013

soppaHur lagar man naturligt glutenfri mat?

När man lagar mat kan man välja att laga mat som är naturligt glutenfri och på det viset behöver man inga extra produkter, och ifall man äter i sällskap kan det vara trevligt att alla kan äta samma sak. Det finns flera saker som är lättare att laga naturligt glutenfritt t.ex.:

Naturligt glutenfri frukost

  • filmjölk med färska frukter
  • omelett med färska grönsaker

Naturligt glutenfri middag / kvällsmat

  • potatisgratäng med sallad och kött / vegetariskt / fisk
  • pytt-i-panna
  • bakpotatis med crème-fraiche och kött / vegetariskt / fisk
  • potatismos med sallad och kött / vegetariskt / fisk
  • grönsakssoppa / tomatsoppa / fisksoppa

Naturligt glutenfria mellanmål

  • frukter / grönsaker gärna mixade med kesella / keso
  • nötter / bär / frön

Vilka ingredienser kan jag byta ut så det blir glutenfritt?

Ifall man vill laga något som i vanliga fall innehåller gluten finns det flera sätt att byta ut vanliga ingredienser.

 

Produkt Glutenfria alternativ
Vetemjöl
Glutenfria vetemjöl och naturligt glutenfria mjöl

Det finns flera olika tillverkare som gör glutenfria mjöl och de fungerar att baka med. Det finns även färdiga mixer som man bara tillsätter vatten till för att göra bröd eller kakor.
Läs mer om olika typer av glutenfritt mjöl.

Bröd
Glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd finns i många olika former allt ifrån att man baka själv till färdiga scones, kakor, knäckebröd, m.m.
Läs mer om glutenfritt bröd.

Vetemjöl till redning
Maizena eller potatismjöl

Maizena fungerar utmärkt för att göra redning till såser som i vanliga fall behöver vetemjöl till redning. Potatismjöl går bra att reda t.ex. fruktsoppor.
Läs mer om Maizena.

Sojasås
Glutenfri sojasås

I flera olika sojasåser finns vetemjöl och kan även innehålla spår av gluten eftersom det beror på vilken produktionsmetod som används.

Kikkoman har en helt glutenfri sojasås.
Läs mer om helt glutenfria sojasåser.

Pasta
Glutenfri pasta

Det finns flera olika sorter av pasta, tagliatelle, makaroner, etc ifrån flera olika tillverkare.
Läs mer om  olika typer av glutenfri pasta.

Lasangeplattor
Glutenfria lasangeplattor

Det finns färdiga lasangeplattor att köpa ifrån Semper och Schär.
Läs mer om  de olika lasangeplattorna.

Pizza
Glutenfri pizzabotten

Antigen kan man baka en egen pizzabotten med hjälp av de olika glutenfria mjölsorterna eller så kan man köpa färdiga bottnar.
Läs mer om glutenfria pizzabottnar.

Källor

  • Matintolerans.se
Lise-Lotte Thuse

Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:

Högskola/Universitet Kursnamn Högskolepoäng
Göteborgs Universitet Antibiotikaresistensens problematik 3
Högskolan Dalarna Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi 15
Jönköpings Universitet Gerontologi, grundkurs 7,5
Luleå Tekniska Universitet Arbetsmiljö och stress 7,5
Uppsala Universitet Medicinsk fysik 8
Uppsala Universitet Grundläggande medicinsk genetik 4,5
Högskolan Kristianstad Näringslärans grunder 7,5
Högskolan Kristianstad Matallergi och intolerans 7,5
Högskolan Kristianstad Näringsfysiologi 7,5
Umeå Universitet Kost vid graviditet och amning 7,5
Umeå Universitet Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer 7,5

Läs vidare...

  • SJ har glutenfri och laktosfri dagens och frukost
    SJ har glutenfri och laktosfri dagens och frukost
  • Mattips: Glutenfri granola ifrån Paulun
    Mattips: Glutenfri granola ifrån Paulun
  • Mattips: Glutenfri och alkoholfri öl på Systembolaget - Die Weisse
    Mattips: Glutenfri och alkoholfri öl på…

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Ideellt webbmagazin

Matintolerans Magazin startade juni 2011 för att få ut information som är till nytta för matallergiker, matintoleranta och andra personer med magbesvär.

De 5 nyaste

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05
  • Återkallelser: Bama Foods återkallar VegMe Vegobullar med mos – innehåller sojaprotein 2021-04-04
  • Återkallelser: Dr. Oetker återkallar Choco Roses and Leaves & Pink Roses – innehåller spår av mandel 2021-04-04
  • Nyhet: Pollenallergi nytt ämnesområde på Matintolerans Magazin 2021-04-04
  • Vad är pollenallergi, säsongsbunden hösnuva och allergisk rinit? 2021-04-04

Nyhetsmejl

Få mejl varje gång något nytt läggs ut!

Sök

De 5 nyaste

  • Lindra pollenallergi med probiotika 2021-04-05
  • Återkallelser: Bama Foods återkallar VegMe Vegobullar med mos – innehåller sojaprotein 2021-04-04
  • Återkallelser: Dr. Oetker återkallar Choco Roses and Leaves & Pink Roses – innehåller spår av mandel 2021-04-04
  • Nyhet: Pollenallergi nytt ämnesområde på Matintolerans Magazin 2021-04-04
  • Vad är pollenallergi, säsongsbunden hösnuva och allergisk rinit? 2021-04-04

Nyhetsbrev

Kommentarer

  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Matintolerans Magazin 2.0
  • Christina om Nyhet: Matintolerans Magazin 2.0
  • Lise-Lotte Thuse om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Sara om Nyhet: Ingredienslexikon som app för Android och Apple mobiler
  • Lise-Lotte Thuse om Vad kan man äta när man har laktosintolerans?

Besökarinformation

© Matintolerans Magazin

Det är enligt upphovsrättslagen förbjudet att på Internet, i tryckt pappersformat eller annat format återge delar eller hela informationen som finns på hemsidan. Det är tillåtet att för privatbruk använda informationen, med källan tydligt angiven, men ej att återge den i något format i eget namn eller företags/organisations namn.

Matintolerans Magazin innehåller information kring matallergi och matintolerans. Informationen kan inte ses som ett alternativ till att söka vård eller få information av läkare eller vårdpersonal. Inte heller bör innehållet på denna webbplats användas för egenvård eller utgöra grund för diagnos eller behandling, utan enbart ses som ett komplement till annan kvalificerad vård eller information.

Taggar

blogginlägg celiaki choklad D-vitamin diagnos facebook gluten glutenfri glutenfritt glutenfritt godis glutenintolerans godis jordnötsallergi laktos laktosfri laktosfritt Laktosintolerans Livsmedelsverket malmö Matallergi matintolerans Matintoleransförbundet mattips matvarning medicin mjölk Mjölkallergi mjölkfri mjölkfri choklad mjölkfritt ny design Nyhet Nyhetsmejl Orkla Foods Recept semester Skrivbordsbakgrund Sojaallergi sommar symptom test tester träning uppdatering Wallpaper

Graviditetsbesvär

Graviditetsbesvär är en webbsida som Matintolerans Magazins samarbetspartner Team Thuse AB tagit fram. Webbsidan har information om vanliga och mindre vanliga besvär före, under och efter graviditet.
© 2021 Matintolerans Magazin 2.0 | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema