Glutenintolerans

Hur lagar man glutenfri mat?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2013-05-23
Uppdaterad: 2013-05-23

soppaHur lagar man naturligt glutenfri mat?

När man lagar mat kan man välja att laga mat som är naturligt glutenfri och på det viset behöver man inga extra produkter, och ifall man äter i sällskap kan det vara trevligt att alla kan äta samma sak. Det finns flera saker som är lättare att laga naturligt glutenfritt t.ex.:

Naturligt glutenfri frukost

  • filmjölk med färska frukter
  • omelett med färska grönsaker

Naturligt glutenfri middag / kvällsmat

  • potatisgratäng med sallad och kött / vegetariskt / fisk
  • pytt-i-panna
  • bakpotatis med crème-fraiche och kött / vegetariskt / fisk
  • potatismos med sallad och kött / vegetariskt / fisk
  • grönsakssoppa / tomatsoppa / fisksoppa

Naturligt glutenfria mellanmål

  • frukter / grönsaker gärna mixade med kesella / keso
  • nötter / bär / frön

Vilka ingredienser kan jag byta ut så det blir glutenfritt?

Ifall man vill laga något som i vanliga fall innehåller gluten finns det flera sätt att byta ut vanliga ingredienser.

 

Produkt Glutenfria alternativ
Vetemjöl
Glutenfria vetemjöl och naturligt glutenfria mjöl

Det finns flera olika tillverkare som gör glutenfria mjöl och de fungerar att baka med. Det finns även färdiga mixer som man bara tillsätter vatten till för att göra bröd eller kakor.
Läs mer om olika typer av glutenfritt mjöl.

Bröd
Glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd finns i många olika former allt ifrån att man baka själv till färdiga scones, kakor, knäckebröd, m.m.
Läs mer om glutenfritt bröd.

Vetemjöl till redning
Maizena eller potatismjöl

Maizena fungerar utmärkt för att göra redning till såser som i vanliga fall behöver vetemjöl till redning. Potatismjöl går bra att reda t.ex. fruktsoppor.
Läs mer om Maizena.

Sojasås
Glutenfri sojasås

I flera olika sojasåser finns vetemjöl och kan även innehålla spår av gluten eftersom det beror på vilken produktionsmetod som används.

Kikkoman har en helt glutenfri sojasås.
Läs mer om helt glutenfria sojasåser.

Pasta
Glutenfri pasta

Det finns flera olika sorter av pasta, tagliatelle, makaroner, etc ifrån flera olika tillverkare.
Läs mer om  olika typer av glutenfri pasta.

Lasangeplattor
Glutenfria lasangeplattor

Det finns färdiga lasangeplattor att köpa ifrån Semper och Schär.
Läs mer om  de olika lasangeplattorna.

Pizza
Glutenfri pizzabotten

Antigen kan man baka en egen pizzabotten med hjälp av de olika glutenfria mjölsorterna eller så kan man köpa färdiga bottnar.
Läs mer om glutenfria pizzabottnar.

Källor