Glutenintolerans

Vad är glutenintolerans?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2013-04-02
Uppdaterad: 2021-09-18

vete

Glutenintolerans kallas också celiaki

Glutenintolerans kallas även Celiaki och är en autoimmun sjukdom som gör att tarmluddet skadas ifall man äter något som innehåller gluten. I kroppen finns antikroppar som angriper de proteinsorterna som finns i gluten. Beroende på var gluten kommer ifrån är det olika proteinsorter.

Vad betyder det egentligen?

Gluten finns i många olika typer av mat och en person som har glutenintolerans blir dålig av att de som innehåller gluten. Gluten finns i allt som är gjort av eller innehåller vete, råg och korn. Det finns många olika symptom på glutenintolerans som kommer för att delar av tarmen har skadats. En person som har glutenintolerans kan t.ex. få ont i magen, diarré och näringsbrist. Att en person med glutenintolerans kan få näringsbrist är för att den skadade tarmen inte kan ta upp näring som den ska.

Vilka är de vanligaste symptomen?

Det finns flera olika symptom som t.ex. diarré, magont, svullen mage men de är olika ifrån person till person. Därför kan det vara svårt att veta ifall man att man har glutenintolerans. Läs mer i artikeln: Hur vet man att man har glutenintolerans?

Vad kan man äta när man har glutenintolerans?

Det finns flera olika sätt att ersätta ingredienser i vanliga måltider så att de blir glutenfria. När man gör sås kan man t.ex. använda sig av Maizena istället för vetemjöl och istället för vanliga pasta finns glutenfri pasta. Läser mer i artikeln: Vad kan man äta när man har glutenintolerans?

Vilket godis kan man äta när man har glutenintolerans?

Det finns flera olika typer av godis som är glutenfria som t.ex. många chokladsorter, daim, vissa chips sorter. Läs mer i artikeln: Godis utan gluten

Går det att leva ett normalt liv med glutenintolerans?

Det finns många som lever ett normalt liv med glutenintolerans men det tar tid att vänja sig, ställa om sitt liv för att hantera det. När man har sädesslagsallergi kan man inte äta vete, havre, råg och korn till skillnad mot många glutenintoleranta som kan äta ren havre (odlats separat ifrån vete, råg och korn).

Källor

Uppdateringar

  • 2015-09-28, Korrigerade stavning på fruktosmalabsorption
  • 2021-09-18, Tog bort länken till Matintoleransbloggen som inte finns online längre