Vad är skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans?
Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin
Publicerad: 2013-03-15
Uppdaterad: 2021-09-18
Mjölkallergi är en allergi där immunförsvaret reagerar
När man har mjölkallergi är det kroppens egna immunförsvar som reagerar på proteinet i mjölken och gör att man får en reaktion. Det betyder att man kan inte dricka laktosfria produkter eller låglaktosprodukter eftersom de fortfarande innehåller mjölkprotein. Dessutom kan man inte äta saker som innehåller mjölk som personer med laktosintolerans oftast kan äta såsom hårdost eller syrade mjölkprodukter. Mjölkallergi kan ge kraftiga symptom och även ge andningsproblem.
Olika symptom på matallergi i olika åldrar
Bebisar som ammas kan reagera på mjölk som mamman druckit genom att få symptomen:
- nässelutslag och/eller eksem
- ont i magen eller kolik
- blodig avföring på grund av att tjocktarmens slemhinna har blivit irriterad.
Bebisar som får modersmjölksersättning kan få symptomen:
- nässelutslag och/eller eksem
- ont i magen eller kolik
- att kräkas
- diarré
- att inte vilja äta, inte gå upp i vikt
- att sova dåligt
- röda kliande ögon, snuva, hosta eller andningsbesvär.
Små barn och skolbarn kan få symptomen:
- ont i magen
- eksem eller nässelutslag
- att kräkas, ofta på natten och morgonen
- diarré
- förstoppning
- att sova dåligt
- röda kliande ögon, snuva, hosta eller andningsbesvär
- blodig avföring på grund av att slemhinnan i nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen har blivit irriterad.
Andra symptom kan vara:
- astma, hosta och snuva
- allmän irritation, gråt, huvudvärk, håglöshet, oro, rastlöshet, slöhet och överaktivitet
Laktosintolerans betyder att man fattas ett enzym i tarmen och är inte allergi
När man har laktosintolerans fattas enzymet laktas i tunntarmen som bryter ner laktosen (mjölksocker) som finns i mjölk. Ifall man saknar laktos eller har låga halter av laktas får man en hel del obehagliga symptom som är ofarliga och övergående. Många personer som har laktosintolerans kan äta produkter med naturligt låg laktoshalt såsom hårdost och syrade produkter.
Vanliga symptom vid laktosintolerans
- gaser i magen
- diarré
- magknip
- uppsvälld mage.
Källor
Uppdateringar
- 2021-08-11, Uppdaterade den brutna länken till bilden högst upp
- 2021-09-18, Tog bort den brutna länken till mjolkfri.com
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet
Kursnamn
Högskolepoäng
Göteborgs Universitet
Antibiotikaresistensens problematik
3
Högskolan Dalarna
Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi
15
Jönköpings Universitet
Gerontologi, grundkurs
7,5
Luleå Tekniska Universitet
Arbetsmiljö och stress
7,5
Uppsala Universitet
Medicinsk fysik
8
Uppsala Universitet
Grundläggande medicinsk genetik
4,5
Högskolan Kristianstad
Näringslärans grunder
7,5
Högskolan Kristianstad
Matallergi och intolerans
7,5
Högskolan Kristianstad
Näringsfysiologi
7,5
Umeå Universitet
Kost vid graviditet och amning
7,5
Umeå Universitet
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
7,5
Är mjölk proteinet kvar i smör när det smält i stekpannan.
Hejsan Seved, ja mjölkprotein i vanligt smör finns kvar även efter att man smält det i stekpannan.
Om man är ute efter att förändra kemiska sammansättningen på mjölkprotein för att höja chanserna att en person med mjölkprotein allergi tål mjölkprodukten då behöver mjölkprodukten hettas upp kraftigt. Ett exempel är UHT-mjölk där mjölk hettas upp till 147 grader. Smältpunkten för smör är 34-35 grader och då är inte sannolikheten för att mjölkproteinet förändras särskilt hög.
UHT och mjölkallergi: https://www.matintolerans.se/2013/08/22/kan-mjolkallergiker-dricka-uht-mjolk/
UHT-mjölk: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Past%C3%B6risering
Smält punkt smör: https://www.arla.se/produkter/svenskt-smor/brynt-smor/
/Lise-Lotte