Mattips: Alternativ till jordnötssmör – Mandelsmör, hasselnötssmör, cashewsmör ifrån Kung Markatta
Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin
Publicerad: 2012-07-13
Uppdaterad: 2021-08-11
När man tränar eller behöver extra energi kan det vara knepigt ifall man har matintolerans eller matallergi, och jordnötssmör som är energirikt är tyvärr väldigt allergiframkallande. Kung Markatta har kommit med tre intressanta alternativ till jordnötssmör, hasselnötssmör, cashewssmör och mandelssmör. Tyvärr måste man vara medveten om att de kan innehålla spår av sesamfrön, jordnötter, hasselnötter och andra nötter.
Efter att ha provat mandelsmöret får jag säga att jag saknar saltet som finns i jordnötssmör men annars smakar det gott, och ifall man vill kan man addera lite havssalt för att få mandelsmöret att påminna mer om jordnötssmör.
Källor
Uppdateringar
- 2012-07-17, Lade till att jag provat mandelssmör och saknar salt
- 2015-09-29, Uppdaterade länken till Kung Markattas hemsida
- 2021-08-11, Uppdaterade brutna länkar till bilderna överst
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet
Kursnamn
Högskolepoäng
Göteborgs Universitet
Antibiotikaresistensens problematik
3
Högskolan Dalarna
Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi
15
Jönköpings Universitet
Gerontologi, grundkurs
7,5
Luleå Tekniska Universitet
Arbetsmiljö och stress
7,5
Uppsala Universitet
Medicinsk fysik
8
Uppsala Universitet
Grundläggande medicinsk genetik
4,5
Högskolan Kristianstad
Näringslärans grunder
7,5
Högskolan Kristianstad
Matallergi och intolerans
7,5
Högskolan Kristianstad
Näringsfysiologi
7,5
Umeå Universitet
Kost vid graviditet och amning
7,5
Umeå Universitet
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
7,5
Ett tips är att göra eget mandelsmör för det blir mycket billigare och godare, för man bestämmer själv mängden salt.
Jag har provat att göra mitt eget mandelsmör och det var lite klurigt. Jag tog ett halvt paket oskalade mandlar, lite havssalt, lite solrosolja, och körde i en matberedare med knivar för att hacka. Tyvärr så blev det inte någon jämn smet men sedan läste jag på nätet att man måste rosta nötterna först för att kunna få ut oljan så det blir en jämn smet. Jag kommer att prova igen för det smakade väldigt gott, men jag skall vara försiktig och inte ta för mycket salt.