Matintoleransblogg

Erfarenheter ifrån semester utomlands med glutenintolerans, mjölkallergi m.m.

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2012-06-15
Uppdaterad: 2020-04-13

Semester i Turkiet, Bulgarien, Grekland, Spanien, Egypten och Kroatien med glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, osv.

Jag har åkt till många olika länder de senaste 5 åren; Turkiet 3 gånger, Bulgarien,  Grekland 2 gånger, Spanien, Gran Canaria, Egypten och Kroatien. Mina erfarenheter har varit väldigt goda för servitörerna, servitriserna och personalen som arbetar på restauranger och hotellen de vill gärna hjälpa till och vill gärna se till att deras gäster har en trevlig semester. Jag har ofta fått mycket god hjälp av personalen på hotellen där jag har bott och har fått dem att skriva översättningslappar åt mig på det lokala språket som jag har använt för att visa på restaurangerna. Personalen har berättat för mig att google.translates översättningar ”låter robotaktiga”.

Det jag har upplevt är att det är stor skillnad mellan länderna hur mycket engelska de kan och ifall man inte kan förklara på engelska vad man inte tål blir det svårare. I Spansktalande länder är man tyvärr väldigt dåliga på engelska och det är svårt att kunna förklara vad man inte tål för mat på engelska. Däremot gick det enkelt i de andra länderna. Sedan beror det nog på vilken ort och vilka hotell/restauranger man besöker, men jag kan varmt rekommendera att ifall man åker till ett Spansktalande land tar man med en översättning till Spanska eller be personalen skriva en på hotellet där man ska bo.

Semester i Turkiet med glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, etc

I Turkiet har man en ganska bred matkultur med mycket grytor och lokala rätter, där tyckte jag det var relativt enkelt att få mat som var gluten och mjölkfri eftersom man bara undvek brödet till maten och såg till att de inte redde såser med mjöl eller tillsatte mjölk/grädde i maten. I Turkiet besökte jag Istanbul, Izmir, Konya och Antalya. Jag kan varmt rekommendera Turkiet för deras rika kultur, väldigt välbevarade sevärdheter, goda makulatur och trevliga mottagande av turister. I Istanbul kan man inte gå ett kvarter utan att se någon form av historisk byggnad och fin arkitektur.

Semester i Bulgarien med glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, etc

I Bulgarien var det bara mycket ”turistmat” med pommes till allt och sedan klassiska turisträtter såsom grillad kyckling, kotletter, hamburgare och pizza. I Bulgarien besökte jag Sunny Beach, som jag för övrigt tyvärr inte kan rekommendera för det vara bara hotell, stränder och nattklubbar – inga sevärdheter, ingen lokal kultur, inga lokala kulturbyggnader, inga lokala maträtter eller liknande.

Semester i Grekland med glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, etc

I Grekland var det relativt svårt att hitta maträtter för  deras mat baseras mycket på bröd och mjölk. I huvudrätterna finns ofta yoghurt och olika typer av ost och till maten få man oftast bröd, och därför blev det lite torftigt med variationen. Däremot var personalen väldigt tillmötesgående precis som i Turkiet, Spanien och Bulgarien. Tyvärr får jag säga att jag är besviken på sevärdheterna i Grekland för det mesta har blivit förstört genom århundradenas lopp. Jag har besökt Athen och sett olympiska stadion, Akropolis och på Rhodos såg jag resterna av akropolis på Lindos. Det var tyvärr väldigt lite som var kvar att se jämfört med hur välbevarat och restaurerat sevärdheterna är i Turkiet. I Grekland besökte jag ön Porros och Rhodos.

Semester i Spanien med glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, etc

I Spanien fick jag hjälp av den trevliga personalen på hotellet att få en översättning av vad jag inte tålde för på restaurangerna kunde de antingen ingen engelska eller väldigt lite engelska. Jag besökte en by i Costa Brava bältet, och fastän de hade många turister var de inte bra på engelska. De hade anställda som kom ifrån andra länder som kunde engelska för att locka in folk på disco och barer men på restaurangerna kunde de väldigt lite engelska. De var väldigt trevliga och tack vare min lapp på spanska så klarade jag mig fint, men det kan vara värt att tänka på. Jag har även besökt Gran Canaria och där var de inte heller så duktiga på engelska på restaurangerna och tack vare att jag har lärt mig en del spanska så gick det bättre att göra sig förstådd. Jag kan varmt rekommendera Spanien för de har väldigt god mat, oerhört trevliga människor och många fina sevärdheter och även sevärd ny kultur. I Spanien har jag besökt Barcelona och Costa Brava.

Semester i Egypten med glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, etc

I Egypten var de överraskande duktiga på engelska och det var inga problem att berätta vad man hade problem med. Många upplever att de blir magsjuka när de äter i Egypten men jag hade med mig handsprit som jag använde hela tiden före jag åt mat och efter jag hanterade deras pengar (de är relativt fyllda med bakterier), och varken jag eller de jag reste blev magsjuka. De var precis som de andra länderna väldigt vänliga och ville hjälpa till så man fick bra mat. I Egypten besökte jag El Gouna som ligger nära Hurghada. Jag provade även att äta på en restaurang i Hurghada och det var inga problem. Jag kan varmt rekommendera Egypten för de ha oerhört vackra stränder, väldigt fina disco (Hurghada), trevligt folk, och klassiska sevärdheter (pyramiderna).

Semester i Kroatien med glutenintolerans, mjölkallergi, sojaallergi, etc

I Kroatien var de trevliga och vänliga och även här fick jag hjälp med att skriva en lapp med beskrivning på vad jag inte kunde äta. Däremot så behövde jag inte använda den för de var så duktiga på engelska och vänliga så det gick bra ändå. I Kroatien åkte jag till Dubrovnik som jag varmt kan rekommendera för det finns den väldigt fina välbevarade medeltida staden och mycket fina stränder och sevärdheter. Maten var också trevlig med många lokala fiskrestauranger och fisk specialiteter.