Glutenintolerans, Laktosintolerans, Matallergi, Mjölkallergi, Nötallergi, Sojaallergi

Semester med glutenintolerans, laktosintolerans, mjölkallergi, nötallergi – självklart!

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2012-06-14
Uppdaterad: 2017-01-29

Kan man åka på semester med flera matintoleranser/matallergier?

Självklart kan man det! Det gäller att vara ute i god tid och planera så att man kan ta med sig mat, snacks, översättningar och vad man annars kan behöva. Vad behöver man tänka på? På många semesterorter känner man till de vanligaste matintoleranserna och matallergierna för att det kommer många turister varje år och behöver special-mat. Däremot är den en väldigt god idé att ha någon form av översättning på landets språk så att de förstår vad man inte tål och vad som händer ifall man får i sig det man inte tål.

Var hittar jag bra översättningar?

Med hjälp av google.translate kan man komma långt och på många språk kan de förstå vad man menar men det kan låta lite ”robotaktigt” eller som onaturligt språk. Det finns också alternativet att gå med i Astma och Allergiförbundet och få tillgång till deras översättningskort med översättningar till många vanliga semesterorters språk. Det finns också alternativet att man frågar personalen på hotellet där man bor, när man har checkat-in ifall de skulle vilja skriva en översättningslapp åt en. Det brukar de vara behjälpliga med och de brukar oftast även vara bra på engelska så man kan förklara vilka matintoleranser/matallergier man har.

Får jag ta med mat utomlands?

Ifall man reser inom EU är det inga problem att ta med sig mat i sitt incheckade bagage (i handbagaget får man inte ha bara ha 100 ml flytande vätska per behållare). Inom EU har vi samma veterinärlagar och därför får vi lov att ta mat med oss. Ifall man reser utanför EU är det en god idé att undersöka ifall man får ta mat med sig för då gäller andra veterinär- och karantän lagar.

Men ifall jag inte kan äta på restaurang alls?

Ifall man behöver ta all mat med sig för att vara säker på att maten inte innehåller det man inte tål, så undersök ifall hotellrummet/lägenheten har ett kylskåp och laga sedan praktisk mat (håller länge och tar lite fysisk plats) och ta med. På många hotell kan man säkert få hjälp med uppvärmning av mat, eller ifall man har lägenhetshotell så kan man värma i sitt eget hotellrum. Kom ihåg att de flesta hotell, fastän de har kök har inte diskborstar, diskmedel, diskhandduk och dylikt så det kan vara bra att lägga på packlistan.

Semester med glutenintolerans

Tips på saker att ta med på semestern

 • glutenfritt knäckebröd, för det håller sig fräscht längre än glutenfritt bröd som ofta torkar ut och smular sig (Wasa och Semper tillverkar dem)
 • glutenfria kakor, för när alla andra äter något trevligt vill man också äta något gott
 • glutenfria flingor, ifall man har frukostbuffé så kan det finnas mjölk så man kan få flingor med mjölk (t.ex. Boveteflingor)

Semester med laktosintolerans

Tips på saker att ta med på semestern

 • Laktosfri mjölk som torrpulver, det finns pulver som kan röras ut med vatten för att ge laktosfrimjölk, (Rapsy Frutti, osötad, leta i specialkost hyllan)
 • Laktosfri yoghurt pulver, det finns pulver som rörs ut i kallt vatten för att ge yoghurt, passar perfekt till frukosten (Rapsy Frutti, osötad, leta i specialkost hyllan)
 • Laktosfritt godis, för det är inte säkert att du hittar något gott som du gillar och tål i det landet du reser till
 • Laktastabletter, prova hemma först ifall tabletterna fungerar och ta sedan i den dos som fungerar för dig (finns på apoteket)

Semester med mjölkallergi

Tips på saker att ta med på semestern

 • Mjölkfri mjölk som torrpulver, det finns pulver som kan röras ut med vatten för att ge mjölkfri-mjölk (Rapsy Frutti, osötad, leta i specialkost hyllan)
 • Mjökfri yoghurt pulver, det finns pulver som rörs ut i kallt vatten för att ge yoghurt, passar perfekt till frukosten (Rapsy Frutti, osötad, leta i specialkost hyllan)
 • Mjökfritt godis, för det är inte säkert att du hittar något gott som du gillar och tål i det landet du reser till
 • Ifall du behöver en epi-pen då glöm inte den för att vara på säkra sidan ifall det uppstår en reaktion

Semester med nötallergi

Tips på saker att ta med på semestern

 • Glöm inte din epi-pen för att vara på säkra sidan ifall det uppstår en reaktion
 • Kom ihåg att påminna inför flygresan så de säger till att ingen får äta nötter på planet
 • Ta med godis som är nötfritt, för det kan vara svårt med märkningen på livsmedel utomlands (de kanske inte har samma regler som vi)
 • Ta med kakor som är nötfria, så när alla anda äter något trevligt så har du också något du kan äta

Semester med sädesslagsallergi

Tips på saker att ta med på semestern

 • Ta med riskakor, eftersom de håller sig bra en längre tid och är naturligt sädesslagsfria och passar perfekt att ha som mackor vid frukosten
 • Ta med sädesslagsfritt bröd, ifall brödet kan hålla sig så länge som resan varar för sådana bröd brukar torka ut fort
 • Ta med godis och kakor som du kan äta för när alla andra äter goda saker på semestern så har du också något gott

Källor

 • Författarens egna erfarenheter av semester till många av de vanligaste semester orterna med både glutenintolans, mjölkallergi, sojaallergi, etc