Glutenintolerans, Laktosintolerans, Mjölkallergi

Äta på restaurang med glutenintolerans, laktosintolens eller mjölkallergi

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2012-06-12
Uppdaterad: 2012-10-03

Hur äter man på restaurang med glutenintolerans (celiaki), laktosintolerans eller mjölkallergi?

Ifall man har glutenintolerans, laktosintolerans eller mjölkallergi och vill äta på restaurang hur gör man? De flesta restauranger, kiosker, gatukök och fikaställen känner till glutenintolerans och många har glutenfria alternativ, men man får vara försiktig och gärna prata direkt med den som tillagar maten för det händer att servitörerna/servitriserna glömmer att informera kocken. Sedan händer det att man får glutenfritt bröd till maten men att de använder sojasås i maten som innehåller vetemjöl. Ofta handlar det om okunskap bland dem som arbetar på restaurang att de inte känner till alla livsmedel som innehåller gluten.Vad det gäller laktosintolerans så har t.ex. Espresso House sojamjölk som alternativ istället för mjölk. Tyvärr har det hänt även på Espresso house att personalen har tagit vanlig mjölk i caffe latte istället för sojamjölk, så det gäller att vara uppmärksam.

Ifall man har mjölkallergi får man tyvärr ofta erbjudandet om att få laktosfria alternativ och det hjälper inte när man har mjölkallergi för då är det mjölkproteinet man inte tål och inte mjölksockret.

I en undersökning av Astma och Allergiförbundet ifrån 2010 så visar det sig att 30% av alla medlemmar har fått en allergisk reaktion när de ätit på restaurang. Det gäller att man själv är uppmärksam, informerar både den som tar beställningen, helst den som lagar maten och sedan försöker se ifall restaurangen har lagt till något man inte tål.

Det finns flera hemsidor på nätet med tips om allergivänliga fikaställen. Astma och Allergiförbundet har gjort en app för Android eller iPhone där man själv kan lägga in tips på caféer som är allergivänliga. Sedan har Celiakiförbundet samlat en lista över olika restauranger som är allergivänliga.

Vill du veta mer om vilka saker som innehåller:

Vill du veta mer om:

 Källor