Matallergi

Kisel kan kanske hjälpa magsymptomen vid matintolerans, matallergi, IBS

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2012-04-30
Uppdaterad: 2016-11-13

20120430-115727.jpg

Vad är kisel?

Kisel är ett grundämne som finns på många ställen som t.ex. i sand, lera, granit men också i människors hår, hud, skelett, blodkärl, lungor osv. Kisel reagerar inte så mycket med andra ämnen inte ens syror, utan bara med halogener och baser.

Hur kan kisel hjälpa magen?

Det som gör kisel intressant för magen är att det binder vatten väldigt bra och har en antiinflammatorisk egenskap. De antiinflammatoriska effekterna har bevisats både vid invärtes och utvärtes användning. Kisel binder giftiga ämnen, avfallsprodukter, gaser och dålig lukt och absorberar var ifrån infektioner som gör att tarmen läker snabbare. Kisel binder de dåliga ämnena och följer med avföringen ut ur kroppen så kroppen blir av med giftiga ämnen fortare och enklare.

Kisel reagerar inte med de starka magsyrorna och därför kan det överleva i magen och göra nytta.

Kisel är nödvändigt att för kroppen eftersom det finns på så många ställen i kroppen och ett tillskott kan påverka på många positiva sätt:

  • minska illamående
  • hjälpa vid magont
  • hjälpa vid diarré
  • hjälpa vid halsbränna
  • hjälpa vid kräkningar
  • göra hår, naglar och hud finare

Det finns vetenskaplig forskning som har visat effekt på håret vid intag av kisel och inom naturläkemedels branschen säger man att man har gjort många studier med positiva resultat på magproblem och fått bättre hår, hud och naglar. Inom den vanliga medicinen har man inte accepterat kisel helt som en behandlingsmetod, men det finns att köpa på apoteken som självvård.

Kisel kan köpas på apoteket och även i hälsokostbutiker. Det finns både i tablett form och i gelé-form. Gelén är genomskinlig, smakar inget speciellt och man tar 10-15 ml två gånger dagligen.

Test av kisel

20120430-115402.jpg

I en vecka har jag provat kiselgel av märket ”Silicea” ifrån företaget hübner. Man köper en flaska med gelé som man tar ett par gånger om dagen, som kostar ungefär 150 kr och varar i en vecka. Jag började med 15 ml 3 gånger om dagen i 2 dagar och gick sedan över till 15 ml 2 gånger om dagen med 2 dagars uppehåll. Tillsvidare är den största skillnaden att gasbildningen efter jag har reagerat på mat är mycket mindre. I vanliga fall är magen rejält svullen hela dagen efter en reaktion och har minskat något till dagen efter. Nu med silicea behandling minskar magen efter någon timme. Jag märker också att jag är lite mindre trött med silicea behandling jämfört med före. Jag brukar känna mig väldigt trött och utmattad hela dagen efter en reaktion på mat men nu känner jag mig lite mindre trött och orkar även träna lugnt dagen efter en reaktion.

Jag skall fortsätta att ta silicea ett par veckor till utan uppehåll för att se ifall effekterna håller i sig.

För att läsa mer om vilka livsmedel jag reagerar på och min långa väg till diagnos, läs mer här.

/Lise-Lotte

Källor: