Matallergi

Glutenfritt, sädesslagsfritt, mjölkfritt, sojafritt, undvika tillsatser och stenålderskost – vad äter man?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Publicerad: 2012-03-07
Uppdaterad: 2012-10-03

20120228-162349.jpg

Vad äter man en helt vanlig dag med många olika matallergier, matintoleranser?

Vilken mat man behöver och hur mycket energi och vilka näringsämnen man behöver varierar ifrån person till person och situation till situation. I denna artikeln har jag samlat allt jag äter en vanlig arbetsdag.

Jag har ett stillasittande kontorsarbete och arbetar som gruppträningsinstruktör ett par gånger i veckan och tränar även själv. Det betyder att mitt energibehov kan variera ifrån dag till dag men jag behöver alltid ha regelbundna måltider och behöver minst ha energi i mig för att kunna arbeta och må bra. Jag har valt en kost med högt protein intag och lågt kolhydratintag för att jag märker att jag håller mig mätt, får lättare muskler och har en högre uthållighet med denna kosten. Sedan får jag kraftiga reaktioner på sädesslag, mjölk, soja och det finns saker som jag reagerar på men lite mindre kraftigt som t.ex. röda bär, vissa tillsatser, kiwi, kokosnöt m.m.

Frukost: 2 löskokta ägg och te

Jag hade inget socker i teet och inget salt på äggen för att minska mitt sockerintag och saltintag.

20120228-162349.jpg

Mellanmål: naturell riskaka

Riskakan var gjord på råris utan smaksättning eller salt. Jag har märkt att riskakor fungerar bra för att lugna min mage ifall den är orolig eller har en reaktion på någon typ av mat.
20120228-162440.jpg

Lunch: Stekta grytbitar med grönsaker

Grytbitarna hade jag saltat lite och tagit peppar på, och grönsakerna skar jag upp till lunchen.
20120228-162422.jpg

Mellanmål: liten handfull hasselnötter

Nötter brukar jag använda som mellanmål emellanåt för att de ger ett bra energi och innehåller mycket bra fett och bra näringsämnen.

20120228-162413.jpg

Mellanmål: ett päron

Jag blev mer hungrig så jag tog ett päron som extra mellanmål.
20120228-162431.jpg

Kvällsmat: omelett och makrill i tomatsås på riskakor

Omeletten bestod av 3 ägg och stektes i majsolja utan kryddor. Makrillen var i tomatsås på burk och jag hade inga kryddor eller margarin på riskakan.
20120228-162447.jpg

Uppdateringar

  • 2012-06-16, Lade till bilden med äggen överst