Glutenfritt, sädesslagsfritt, mjölkfritt, sojafritt, undvika tillsatser och stenålderskost – vad äter man?
Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin
Publicerad: 2012-03-07
Uppdaterad: 2012-10-03
Vad äter man en helt vanlig dag med många olika matallergier, matintoleranser?
Vilken mat man behöver och hur mycket energi och vilka näringsämnen man behöver varierar ifrån person till person och situation till situation. I denna artikeln har jag samlat allt jag äter en vanlig arbetsdag.
Jag har ett stillasittande kontorsarbete och arbetar som gruppträningsinstruktör ett par gånger i veckan och tränar även själv. Det betyder att mitt energibehov kan variera ifrån dag till dag men jag behöver alltid ha regelbundna måltider och behöver minst ha energi i mig för att kunna arbeta och må bra. Jag har valt en kost med högt protein intag och lågt kolhydratintag för att jag märker att jag håller mig mätt, får lättare muskler och har en högre uthållighet med denna kosten. Sedan får jag kraftiga reaktioner på sädesslag, mjölk, soja och det finns saker som jag reagerar på men lite mindre kraftigt som t.ex. röda bär, vissa tillsatser, kiwi, kokosnöt m.m.
Frukost: 2 löskokta ägg och te
Jag hade inget socker i teet och inget salt på äggen för att minska mitt sockerintag och saltintag.
Mellanmål: naturell riskaka
Riskakan var gjord på råris utan smaksättning eller salt. Jag har märkt att riskakor fungerar bra för att lugna min mage ifall den är orolig eller har en reaktion på någon typ av mat.
Lunch: Stekta grytbitar med grönsaker
Grytbitarna hade jag saltat lite och tagit peppar på, och grönsakerna skar jag upp till lunchen.
Mellanmål: liten handfull hasselnötter
Nötter brukar jag använda som mellanmål emellanåt för att de ger ett bra energi och innehåller mycket bra fett och bra näringsämnen.
Mellanmål: ett päron
Jag blev mer hungrig så jag tog ett päron som extra mellanmål.
Kvällsmat: omelett och makrill i tomatsås på riskakor
Omeletten bestod av 3 ägg och stektes i majsolja utan kryddor. Makrillen var i tomatsås på burk och jag hade inga kryddor eller margarin på riskakan.
Uppdateringar
- 2012-06-16, Lade till bilden med äggen överst
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet
Kursnamn
Högskolepoäng
Göteborgs Universitet
Antibiotikaresistensens problematik
3
Högskolan Dalarna
Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi
15
Jönköpings Universitet
Gerontologi, grundkurs
7,5
Luleå Tekniska Universitet
Arbetsmiljö och stress
7,5
Uppsala Universitet
Medicinsk fysik
8
Uppsala Universitet
Grundläggande medicinsk genetik
4,5
Högskolan Kristianstad
Näringslärans grunder
7,5
Högskolan Kristianstad
Matallergi och intolerans
7,5
Högskolan Kristianstad
Näringsfysiologi
7,5
Umeå Universitet
Kost vid graviditet och amning
7,5
Umeå Universitet
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
7,5
Hejsan, hittade hit då jag sökte risgrynsgröt recept utan mjölk 🙂
Hittade flera bra inlägg här och skall surfa runt och läsa lite, då vi har både intolerans, födoämnesallergier och tarmsjukdom…
Letar lite inspiration till mat och gotta då mitt barn ärvt detta också!
fritt från: spannmål som gluten, havre, majs och mejeri som mjölk, soja och så ägg, ärtor, nötter, bönor, skaldjur, en del frukt/grönsaker, färgämnen, konserveringsmedel, tillsatser osv. även viss medicin.
Basen för oss är ris, sedan frukt och grönsaker vi tål (vissa tål vi inte) och i köttväg blir det majskyckling fast nu letar jag annat alternativ då jag fick infon om att dom ej får ren majs som föda alla gånger (via äkta vara.se) och så lamm och vilt kött men tarmsjukdomen gillar en mörkt rött kött så bra. Även torsk från Atlanten nyttjas.
Färska kryddor och ört te…
Godis och gotta är svårt att hitta…och just nu letar jag en mjölk dryck som ej innehåller nått vi ej tål, Carlshamn som vi druckit ett tag nu och varit dåliga och ej fattat varför innehöll ju karragenan som är en rödalg som kan ge besvär…slutade med drycken och mår bättre i magen. Rice Dream innehåller ju malt i processen och vi är extremt känsliga…Har försökt göra hirs eller quinoa mjölk själv men det smakar ej bra 🙁 Är försiktig med kokos – för jag reagerar om det är för mycket…
Letar även smör som ej innehåller en massa tillsatser…Ghee har många gett som förslag men jag är för osäker på att all protein försvunnit för att våga prova, så nu skall jag göra egen solroskärna och pumpa smör, tänkte jag!
Har du några tips?
Hejsan Marie,
det låter som om ni har känsliga magar och jag vet hur det känns 🙁
Det kan vara klurigt att hitta gottis eller goda saker när det är många saker som magen reagerar på.
Mina bästa tips är att göra något själv ifrån grunden då man tyvärr inte vet vad tillverkarna använder i sina fabriker
eller exakt vart ingredienserna kommer ifrån (som du själv noterat). Mina godaste tips är hemma gjorda pannkakor eller nybakade scones/småbullar. Jag har ett recept med rismjöl och vatten här. Tyvärr är det ägg i den men man kan prova att byta ut mot NoEggs.
Jag har börjat göra pannkakorna på potatismjöl och det fungerar också bra. Sedan kan man prova sig fram genom saker som man kan köpa, t.ex. de mjölkfria chokladsorterna
som jag tipsar om här. Det finns en choklad bland dem som skall vara helt nötfri och mjölkfri!
Vad det gäller dryck så får man tyvärr prova sig fram genom det sortiment som finns i livsmedelsbutikerna eller gå över till te (de sorter man tål) och vatten. Tänk på att även juice kan ge reaktioner för de är höga i fruktos som kan få känsliga magar att reagera. Jag har skrivit en del om fruktos malabsorption här.
Jag har märkt att med tiden reagerar min mage på fler saker än vad den började med (sädesslag och mjölk), och jag började reagera på tillsatser och frukter.
För att försöka få magen att kunna hantera t.ex. små mängder frukt eller tillsatser igen försöker jag att prova olika typer av probiotika. Du kan läsa mer om vad jag provar här.
Jag har märkt att magen reagerar mycket mindre, inte alls eller återhämtar sig fortare när jag började med probiotika!
Det finns många olika sorter men nästan alla innehåller olika smaktillsatser, sockerarter, färgämnen osv.
Jag hittade en som inte har det och det är Sempers magdroppar med probiotikan Lactobacillus reuteri.
Den finns på apoteket och kostar cirka 172 kr.
Den är för små barn och deras dosering är 5 droppar i vatten eller i mat om dagen, men eftersom jag är lite större använder jag 20 droppar.
Du kan läsa mer om probiotikan hos tillverkaren BioGaia.
Det kan vara ett trevligt tips som kanske kan göra att ni tål mat bättre i framtiden 🙂
Lycka till!
Mvh Lise-Lotte